8
november 2023

's-Hertogenbosch

8 november 2023 09:30 - 17:00

Dag van het ‘Ondernemen voor brede welvaart’

Aanmelden
Dag van het ‘Ondernemen voor brede welvaart’

Wil jij ondernemen met impact? Onderneem dan voor brede welvaart! De bijdrage van ondernemers aan brede welvaart is groot. Om dit vast te houden én om te ontdekken hoe we samen de volgende stap kunnen zetten om de bijdrage in de toekomst nóg groter te maken, kijken we op woensdag 8 november door de lens van brede welvaart naar ondernemen. Laat je inspireren door de succesverhalen en de daarbij horende uitdagingen van (mede-) ondernemers. Daarnaast ligt de focus van de dag op het zoeken én vinden van samenwerkingen. Want om de transitie naar een nieuwe economie te maken waarin welzijn centraal staat in plaats van materiële groei, is het van groot belang dat het bedrijfsleven, de overheid en burgers samen optrekken.

Inspiratie van keynote speakers
Vanaf 09:30 uur geeft Babette Porcelijn, auteur van het boek ‘De Verborgen Impact’, je heldere handvatten om je in te zetten voor een duurzame en gelukkige toekomst.  Daarnaast laat Godelieve Spaas, Economy as a Common bij Centre of Expertise Brede Welvaart en Nieuw Ondernemerschap van Avans Hogeschool, je tijdens de ochtend zien hoe nieuwe economische uitgangspunten kunnen werken. Na de lunch komen Eric van Schagen, de voorzitter van VNO-NCW Brabant Zeeland, Otto Raspe, directeur van RaboResearch Regio’s, Innovatie, Duurzaamheid en Ondernemerschap aan het woord. Hoe kan Brabant versnellen in de transitie naar een duurzame en inclusieve economie?

Workshops
Vanaf 14.00 uur zijn in twee rondes in totaal 9 interessante interactieve workshops te volgen. Vanuit Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!, onder wiens vlag het programma Vitaal Bedrijf ook wordt uitgevoerd, worden vier thema’s uitgediept:

  1. NLwerktaanwerk gaat in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven in op laaggeletterdheid en digitale vaardigheden op de werkvloer. 2,5 miljoen mensen hebben moeite met lezen, schrijven en digitale vaardigheden. Grote kans dat daar ook werknemers van jou tussen zitten. Dat kan de productiviteit op de werkvloer beïnvloeden! Hoe herken je dat? Wat kun je er vervolgens aan doen? In de workshop deelt ook een ondernemer haar praktijkverhaal.
  2. Vitaal Bedrijf belicht samen met Arboned het thema mentale vitaliteit. Mensen die goed in hun vel zitten, hebben daar niet alleen op het werk, maar ook privé voordeel van. Ze zijn minder snel gestrest, hebben meer energie en zin om zaken op te pakken en zijn minder vaak ziek. Tijdens de workshop maak je kennis met een goede balans te vinden tussen zaken die bij medewerkers in het werk energie opleveren en die stress veroorzaken. Je krijgt praktische tips om mee aan de slag te gaan als leidinggevende.
  3. Op naar de 125.000 banen geeft als onderdeel van de Maand van de 1000 voorbeelden een workshop over succesfactoren van de banenafspraak. Op basis van praktijkverhalen van ondernemers zijn 10 factoren gedestilleerd die het succes van deze werkgevers bepalen. Op basis van die succesfactoren ga je in deze workshop op zoek naar concrete acties die bij  jouw organisatie passen.
  4. Maatschappelijke diensttijd en alliantie Springplank vragen aandacht voor de arbeidsmarkttoegang van jongeren. Hun maatschappelijke positie staat onder druk, talentontwikkeling, persoonlijke begeleiding en nieuwe leerervaringen zijn daarom cruciaal. En dat lukt alleen als bedrijven zich openstellen voor jongeren, bijvoorbeeld via de maatschappelijke diensttijd (MDT). Die biedt jou als werkgever ook de kans jongeren te enthousiasmeren voor jouw sector!

Kennisplein en netwerkborrel
Tijdens de lunch en rond de workshoprondes kom je met alle organisaties die aan deze dag meewerken in contact op het kennisplein. En uiteraard is er een afsluitende borrel om de verbinding te zoeken en nieuwe mensen te ontmoeten.

Praktische informatie
Datum: woensdag 8 november
Tijd: 09.30 – 17.00 uur, het is ook mogelijk om alleen voor de ochtend of de middag aan te melden
Locatie: Provinciehuis Noord-Brabant, Brabantlaan 1, 5216 TV ’s-Hertogenbosch
Let op: er is geen parkeergelegenheid bij het provinciehuis, wel op Transferium Pettelaarpark op 10 minuten lopen (pendelbus aanwezig).
Kosten: geen

De dag ‘Ondernemen voor brede welvaart’ is onderdeel van de Week van de Brede Welvaart ‘The next step’, een initiatief van de Provincie Noord-Brabant, Avans Hogeschool, Tilburg University, de Vereniging van Brabantse Gemeenten (VBG), VNO-NCW Brabant Zeeland en VNO-NCW.