21
mei 2024

21 mei 2024 16:00 - 18:00

Kennissessie Werkstress in het MKB

Kennissessie Werkstress in het MKB

De cijfers liegen er niet om. Maar liefst 36,8 procent van de werkende volwassenen in Nederland verzuimt als gevolg van werkstress. Het Trimbos- instituut en Vitaal Bedrijf doen samen onderzoek naar de aanpak van werkstress binnen het mkb. Dit onderzoek, dat is gefinancierd door Instituut Gak, heeft als doel een handreiking te ontwikkelen om werkstress en de negatieve gevolgen daarvan duurzaam te verlagen.  

“Er is veel bekend over de aanpak van werkstress, maar die aanpakken zijn lang niet altijd toereikend voor het mkb”, zegt Margriet Formanoy, projectmanager mentale gezondheid en preventie bij het Trimbos-instituut. “Ze zijn vooral gericht op grotere bedrijven met een hr-afdeling of speciale vitaliteitsafdeling die zich met werkstress bezighoudt. Kleinere bedrijven hebben minder financiële middelen en minder mensen beschikbaar om met dit onderwerp aan de slag te gaan.”

In tegenstelling tot grote bedrijven zijn mkb-bedrijven ook conjunctuurgevoeliger en minder veerkrachtig bij tegenslagen. Formanoy: “Vaak is er geen ruimte voor het aanpakken van werkstress. Als er genoeg werk is, kun je nog wel eens een keer rustig ademhalen, maar voor mkb’ers die dat niet hebben, voelt het mogelijk als een luxe om ook nog iets aan werkstress te doen.” 

Vier kennissessies

Het Trimbos-instituut en Vitaal Bedrijf willen in een viertal kennissessies uitleg geven over werkstress en concrete tips geven om werkstress gestructureerd aan te pakken. Daarnaast willen zij achterhalen of mkb-bedrijven genoeg handvatten hebben of dat ze misschien nog iets missen. “Tijdens de kennissessies wordt er veel aandacht besteed aan het verkrijgen van inzichten en behoeften van mkb-bedrijven op dit vlak”, stelt Ludeke van der Es, coördinator scans bij Vitaal Bedrijf. “Er zijn heel veel tools, maar zijn die eigenlijk wel goed bruikbaar? En zijn die handzaam genoeg om meteen in te zetten bij mkb-bedrijven?”, zo luidt een aantal vragen die bedrijven voorgelegd krijgen. 

De eerste kennissessie is online en staat gepland voor 22 januari. Daarna volgt na iedere zes weken een sessie (om en om fysiek en online):

Sessie 1: maandag 22 januari van 9.00-11.00 uur (online)

Sessie 2: dinsdag 5 maart van 16.00-18.00 uur (fysiek)

Sessie 3: Woensdag 4 april 9.00-11.00 uur (online)

Sessie 4: Donderdag 21 mei van 16.00-18.00 uur (fysiek)

Mkb-bedrijven die dat willen, kunnen zich voor de sessies aanmelden. Van der Es: ”Het geeft bedrijven de mogelijkheid om direct met experts om tafel te zitten en te sparren over de aanpak  van werkstress. En het biedt ze de kans om met andere bedrijven in contact te komen die dezelfde vragen hebben.” 

Aan de hand van de uitkomsten van de kennissessies die het Trimbos-instituut en Vitaal Bedrijf organiseren, wordt een organisatiebrede aanpak van werkstress in het  mkb ontwikkeld. Daarin komen concrete handvatten te staan om werkstress bij bedrijven gestructureerd aan te pakken. 

Wilt u als mkb-bedrijf meedoen aan de kennissessies?
Mail dan naar WerkstressMKB@trimbos.nl.
Ook voor meer informatie over de aanpak van werkstress of het delen van ervaringen, kan dit e-mailadres worden gebruikt.