27 juni 2022

Event ‘Aan de slag met vitaliteit’ 

Event ‘Aan de slag met vitaliteit’ 

23 juni organiseerden we het ‘Aan de slag met vitaliteit’ tijdens de European Company Sport Games op Papendal. Ruim 70 relaties waren aanwezig om te luisteren naar de presentaties en met elkaar in gesprek te gaan over vitaliteit. En elkaar (eindelijk) live te ontmoeten. 

Event ‘Aan de slag met vitaliteit’ – Duy vu Dinh 

Presentatie ‘Hoe maak ik een succes van vitaliteit binnen mijn organisatie’ – door Maarten Jan Stam, adviseur, ondernemer, auteur en initiatiefnemer van Inhealth

De aandacht voor de vitaliteit van werkend Nederland is de afgelopen 5 jaar in een stroomversnelling geraakt. Waar het voorheen iets was als extra arbeidsvoorwaarde of gezien werd als de ‘nieuwe fiets’ van de zaak, is het in 2022 niet meer weg te denken op de agenda van veel directietafels. Zonder een zorgvuldig idee, verhaal, aanpak en positie van het onderwerp binnen jouw organisatie kun je echter snel in de problemen komen. “Weggegooid geld”, “voor de mensen die toch al actief zijn”, “waar bemoeien ze zich mee” of “een doekje voor het bloeden”.

Goed en duurzaam inrichten van vitaliteit op de werkvloer is een vak. Een vak waarin kennis van de organisatie, sector, doelgroep, communicatie, cultuur en gedrag noodzakelijk zijn. Maarten Jan Stam nam ons vanuit zijn jarenlange ervaring mee in hoe je als organisatie een succes maakt van vitaliteit binnen je organisatie.

Bekijk hier de gehele presentatie.

Presentatie van Maarten Jan Stam van Inhealth 

Presentatie ‘De vitaliteit van de Nederlandse werknemer’ – door Ludeke van der Es, Coördinator scans Vitaal Bedrijf

Wat leren we uit de scan voor medewerkers van Vitaal Bedrijf die al door veel bedrijven ingezet wordt? Hoe staat het ervoor met de vitaliteit van de Nederlandse werknemer? Met welke thema’s willen werknemers graag aan de slag en hoe kunnen organisaties hierin faciliteren? En wat zijn redenen waarom medewerkers wel of niet meedoen aan vitaliteitsactiviteiten op het werk? Deze en andere vragen werden beantwoord in de presentatie van Ludeke van der Es. 

Ludeke van der Es over de inzichten van de scans van Vitaal Bedrijf

Panelgesprek 

Onder leiding van Jan Willem Landré, programmaleider Vitaal Bedrijf, gingen ‘vitale koplopers’ en vitaliteitspartners met elkaar in gesprek over de praktijk van vitaliteit op de werkvloer. Deelnemers van dit panelgesprek waren Erik Steenbakkers, Directeur Holland Fit, Sophie Miedema, Mede-oprichter Fire Up, Karina Huls HR-manager bij MF Group en Korien Jurgens, Directeur Lysias Advies. 

Een greep uit al het moois dat er gezegd is: 

  • Mensen hebben maar één gezondheid. Niet één voor werk en één voor privé
  • Het belang van leiderschap is enorm (en wordt vaak onderschat). Vervul die voorbeeldrol. 
  • Maak vitaliteit onderdeel van je strategie. Het is geen quick fix maar vraagt om een lange adem en om een integrale benadering. Starten met een beweegprogramma of stoppen-met-roken-programma is goed, maar daarna verbreden en verdiepen. 
  • Iedere werknemer is anders. Vitaliteit is maatwerk, geen one size fits all
  • Ga en blijf in gesprek over vitaliteit. Voer met je medewerkers een ander gesprek dan alleen over werk. 
  • Ga het gewoon doen. Veel medewerkers willen graag aan de slag met vitaliteit maar geven aan dat hun werkgever (nog) niets organiseert op dit vlak. 
Panelgesprek geleid door Jan Willem Landré 

Foto’s door Duy vu Dinh