29 juni 2023

Ministerie komt met subsidie voor duurzame inzetbaarheid

Ministerie komt met subsidie voor duurzame inzetbaarheid

Wil je als bedrijf werk maken van duurzame inzetbaarheid, maar was het tot dusver lastig om dat financieel rond te krijgen? Dan is er goed nieuws, want vanaf september kan daarvoor subsidie worden aangevraagd bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het minimaal aan te vragen bedrag is 75.000 euro, 50 procent van de totale investering.

De subsidie Duurzame inzetbaarheid voor bedrijven is bestemd voor activiteiten die de duurzame inzetbaarheid van werknemers vergroten. Daarnaast kan de subsidie worden ingezet om oudere werknemers met zwaar werk eerder te laten stoppen met werken, maximaal drie jaar vóór de AOW-leeftijd. Eerder was het al mogelijk om subsidie aan te vragen als sector, maar binnenkort kan het dus ook als zelfstandig bedrijf.

Bedrijfsanalyse

Om voor de subsidie in aanmerking te komen, is allereerst een bedrijfsanalyse nodig.  Daarin moet een beschrijving staan van de organisatie, de sector, de werknemerspopulatie en de uitdagingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid.  Het ministerie stelt per bedrijf 5000 euro beschikbaar voor het opstellen van de bedrijfsanalyse. Dat maakt het aantrekkelijk om hiervoor hulp in te schakelen, bijvoorbeeld van de partners van Vitaal Bedrijf.

Activiteitenplan

Op basis van de bedrijfsanalyse kunnen bedrijven vervolgens een activiteitenplan opstellen, waarmee de subsidie kan worden aangevraagd. Het ministerie wil dat minimaal 50 procent van de subsidie wordt gebruikt voor duurzame inzetbaarheid en eventueel maximaal 25 procent voor het eerder stoppen met werken. 

De subsidie kan worden aangevraagd van 1 september 09.00 uur tot en met 30 november 2023 17.00 uur. In 2024 volgt een nieuw aanvraagtijdvak. Houd daarvoor de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de gaten.