5 juli 2022

Partner in de Spotlight: HeartState

IT-medewerkers zijn harde werkers met vaak een rationele kijk op het leven. Helaas maakt ze dit, in combinatie met de vele technologie in hun werk, ook extra gevoelig voor stress. HeartState ondersteunt IT-organisaties met het stressbestendig en veerkrachtig maken van medewerkers. We spraken met Edwin Vriethoff, eigenaar van HeartState.

Wat betekent vitaliteit voor jou persoonlijk en jouw bedrijf?

“Voor mij persoonlijk staat vitaliteit voor de energie die iemand uitstraalt. Uiteindelijk is dat het gevolg van verschillende facetten waaruit vitaliteit bestaat. Wanneer ik mensen individueel begeleid, komt er altijd ergens in het traject een omslagpunt waarbij je merkt dat deze energie positief veranderd is.

Omdat we, bij HeartState, veel met IT’ers werken benaderen we vitaliteit initieel vanuit de dimensie (mentale)veerkracht. Het is een beroepsgroep die vooral vanuit ratio met hun werk bezig is.

Of je wel of niet vitaal bent wordt natuurlijk voor een groot deel bepaald door je mindset. Vitaliteit laat zich namelijk niet beperken tot eventuele gezondheidsbeperkingen. Het gaat erom dat je nog steeds het beste kunt doen en bereiken wat je wilt.”

Wat heeft HeartState te bieden aan ondernemers?

“HeartState is gespecialiseerd in het begeleiden van IT’ers, IT-bedrijven en IT-afdelingen. Ik kom zelf uit de IT-wereld. Na ruim 22 jaar in het bedrijfsleven heb ik de switch gemaakt naar coaching en training van IT-professionals. Ondernemers vinden het prettig om met een partij te werken die echt bekend is met hoe het eraan toe gaat op de werkvloer; die dicht bij de realiteit staat en begrijpt waar mensen in hun werk tegenaan lopen.

Net als Vitaal Bedrijf zet HeartState met name in op preventie en komen we niet pas in actie als het al te laat is. Waar een groot deel van de markt zich richt op de mensen in een burn-out, zijn wij graag actief in het stuk om dit te voorkomen. Gelukkig zien steeds meer ondernemers het belang van preventie en vitaliteit binnen hun bedrijf in.

We sluiten we met onze dienstverlening zo goed mogelijk aan op het ‘soort mens’ in de IT. Vooral niet te zweverig bezig zijn, maar werken met praktische en wetenschappelijk onderbouwde methoden. Door middel van trainingen versterken we de veerkracht van medewerkers. Werknemers die in een situatie zitten die meer persoonlijke aandacht nodig heeft, bieden we individuele coaching.

Als het even kan gaan we ook naar buiten. Weg met het beeldscherm-hoofd uit het kantoor en bewegen in een geheel andere omgeving. Deze tegenstelling blijkt in de praktijk heel krachtig te zijn. Buiten komen mensen op een natuurlijke manier tot ontspanning.

Nieuw is dat we voor ondernemers content verzorgen over vitaliteit op hun intranet, in hun nieuwsbrief of personeelsblad. Content die ervoor zorgt dat je medewerkers het er bij het koffiezetapparaat wel over móéten hebben. Dat het onderwerp vitaliteit leeft en blijft leven onder je personeel is belangrijk. Anders blijft het een momentopname en ben je water naar de zee aan het dragen.”

Wandelcoaching in de natuur zet je letterlijk in beweging en ontstresst

Wat zijn vragen waarmee bedrijven bij jullie komen?

“Ontwikkelingen als Corona hebben ervoor gezorgd dat er veel meer thuis wordt gewerkt dan voorheen. Medewerkers zijn dus veel minder zichtbaar. Leidinggevenden vinden het altijd al lastig om te bepalen of iemand ‘goed in zijn vel’ zit en nog voldoende reserves heeft om met de werkdruk om te gaan. Kan je nagaan hoe dit is sinds mensen minder op kantoor zijn. En met regelgevingen als de AVG, mag je als werkgever ook niet meer vragen wat een werknemer heeft als hij ziek is.

Dat brengt vragen met zich mee zoals: hoe gezond en vitaal zijn onze medewerkers nou echt? We denken misschien wel dat we goed bezig zijn, maar is dat ook zo? Via anonieme vitaliteitscans en met individuele coaching spelen we op deze behoefte in.

Een vraag die een aanzienlijk deel van onze klanten bezighoudt is hoe ze kunnen zorgen dat hun medewerkers mentaal fit kunnen blijven. In de IT is werkstress de belangrijkste oorzaak van verzuim. Van nature vergt het werk veel mentale inspanning, er zijn deadlines, reorganisaties en altijd bij moeten blijven met de laatste ontwikkelingen vraagt veel van mensen.

Het is gebleken dat onze coachprogramma’s heel goed aansluiten bij dit vraagstuk en onze doelgroep. Op het gebied van veerkracht en vitaliteit heeft HeartMath ruim dertig jaar wetenschappelijk onderzoek verricht in samenwerking met neurologen en cardiologen van verschillende universiteiten. Via een beeldscherm en een eenvoudige oor-sensor maken we inzichtelijk wat er in onze binnenwereld omgaat. Wat normaal gesproken verborgen blijft wordt nu tastbaar. Het spreekt IT’ers enorm aan om op deze wijze met veerkracht en vitaliteit bezig te zijn.”

Waarom richten jullie je op het bedrijfsleven?

“In de praktijk bleek dat particulieren een drempel ervaren om in zichzelf te investeren en om eventuele uitdagingen op het gebied van stress en vitaliteit bespreekbaar te maken op het werk. We bereiken meer resultaat door het een gangbaar onderwerp op de werkvloer te maken.

Uiteindelijk heb je als werkgever in het bedrijfsleven de verantwoordelijkheid om goed te zorgen voor je werknemers. Dat hoort bij goed ondernemerschap. En je doet het niet voor niets, want het levert meer plezier, productiviteit en betrokkenheid op. Bovendien heeft CZ becijfert dat elke in vitaliteit geïnvesteerde euro maar liefst €1,42 oplevert. Uiteindelijk is het dus logischer om ook vanuit het bedrijfsleven met het onderwerp vitaliteit bezig te zijn.”

Waarom zijn jullie partner van Vitaal Bedrijf?

“Vitaal Bedrijf viel meteen op vanwege de focus op preventie. Beter voorkomen dan genezen. Wat ook erg aanspreekt is dat er kosteloos gebruik gemaakt kan worden van de vitaliteitscans. Daarmee wordt de drempel om met het onderwerp aan de slag te gaan enorm verlaagd.

Het platform van Vitaal Bedrijf helpt zowel partners als ondernemers van verschillende omvang met elkaar in contact te komen. Dat is belangrijk want zo kan de ideale match gevonden worden en maak je elkaar sterk voor een vitale toekomst.”

Welke tips heb je voor ondernemers die aan de slag willen met vitaliteit in hun organisatie?

Tip 1: “Houd het onderwerp actueel en bespreekbaar. We zien nog wel eens dat medewerkers alleen bij de indiensttreding een vitaliteitstraining krijgen. Vitaliteit is geen momentopname, zorg dat het een terugkerend onderwerp blijft. Investeer ook in personeel dat al jaren werkzaam is. Zij zijn het kostbaarste bezit en de drijvende kracht achter je onderneming. Je zult zien dat je er veel voor terugkrijgt.”

Tip 2: “Geef zelf het goede voorbeeld en werk ook actief aan je eigen vitaliteit. Praat er openlijk over met je medewerkers. Het is niet erg geloofwaardig als ‘management’ het tegenovergestelde doet. Zorg dat vitaliteit echt in het DNA van je organisatie komt te zitten. Dat hoeft niet van de één op de andere dag. Begin stap voor stap, maar blijf in beweging.”

Wil je meer informatie over HeartState? Bekijk dan het partner profiel op Vitaal Bedrijf.