23 maart 2023

Partner in de spotlight: MenoActive

Op dit moment zijn in Nederland ongeveer 1,8 miljoen vrouwen in de leeftijd van de overgang. Vrouwen zijn nog volop aan het werk als ze in de overgang komen. Bij veel van de vrouwen in de overgang hebben overgangsklachten invloed op het werk. Als leefstijlcoach en voedingskundige ondersteunt Monique Gerichhausen met MenoActive werkende vrouwen om vitaal door de overgang te gaan. 

Wat betekent vitaliteit voor jou persoonlijk en jouw bedrijf?

Zo’n vijf jaar geleden kreeg ik diverse vage gezondheidsklachten. Niemand, inclusief ikzelf, die ze in verband bracht met mijn overgang. Ik was toch pas 45 jaar?! Ik ontdekte dat ik met kleine veranderingen in mijn leefstijl stap voor stap weer beter in balans kwam en meer energie kreeg.

Ik blijf vitaal door elk moment weer te kiezen voor wat er voor mij echt toe doet. Mijn gezondheid, relatie, gezin en werk zijn belangrijk voor mij. Ik wandel veel met mijn hond, doe mee aan langlaufmarathons en train daar voor op rolskies. Ik geniet van lekker en gezond eten en ga graag op tijd naar bed en lekker vroeg weer op. 

Als leefstijlcoach (aangesloten bij BLCN) en voedingskundige (MSc, lid van NAV) ondersteun ik met MenoActive werkende vrouwen om vitaal door de overgang te gaan. Door te investeren in vitaliteit verhoog je de draagkracht in deze voor veel vrouwen vaak pittige levensfase. De overgang is geen keuze, wel hoe je ermee omgaat.

Waarom richt je je specifiek op vitaal door de overgang?

Alle vrouwen van 45-60 jaar komen in de overgang. Op dit moment zijn in Nederland ongeveer 1,8 miljoen vrouwen in de leeftijd van de overgang. Vrouwen zijn nog volop aan het werk als ze in de overgang komen. De overgang duurt gemiddeld 5-10 jaar en 80% van de vrouwen in de overgang ervaart klachten. Bij 55% van de vrouwen in de overgang hebben de klachten invloed op het werk.

De visie van MenoActive is dat alle werkende vrouwen in Nederland een vitale overgang hebben. Door zelfbewustzijn van werkende vrouwen rondom de overgang te vergroten, kunnen zij actief regie nemen om hun welzijn positief te beïnvloeden om vitaal door de overgang te gaan.

Factsheet TNO

Wat heeft jouw bedrijf te bieden aan MKB-ondernemers?

Er is nog weinig kennis over de overgang. Zowel bij vrouwen als bij hun leidinggevende en collega’s op het werk. Daardoor heerst er vaak een taboe om klachten die bij de overgang horen bespreekbaar te maken. Overgangsklachten worden in de werkomgeving meestal niet (h)erkend. Dit leidt tot verhoogd ziekteverzuim en verloop van personeel. Ongeveer 1/3 van het ziekteverzuim van vrouwen tussen 45 en 60 jaar is toe te schrijven aan overgangsklachten. Met mijn expertise wil ik de kennis over de overgang en de rol van leefstijl op de vitaliteit bij MKB-ondernemers en bij de vrouwen in deze bedrijven vergroten.

MenoActive biedt individuele coaching voor vrouwen in de overgang. Daarnaast verzorgt MenoActive workshops, webinars en trainingen voor vrouwen en werkgevers. Vrouwen levert dit kennis en bewustzijn over de overgang op waardoor ze zich ondersteund en beter voorbereid voelen om actief regie te nemen over hun overgangsklachten om actief aan het werk blijven. Voor bedrijven resulteert dit in meer bewustzijn in de organisatie over de impact van de overgang bij werkende vrouwen, minder ziekteverzuim en behoud van waardevolle arbeidskrachten.

Wat zijn vragen waarmee deze ondernemers bij jou komen?

Bedrijven willen aandacht geven aan de overgang maar weten niet goed hoe. MenoActive helpt ondernemers om sessies voor medewerkers te organiseren om bewustzijn en kennis over de overgang te vergroten. Ik lever ook informatie over de overgang voor op het intranet of andere interne communicatie kanalen.

Waarom richt MenoActive zich op het bedrijfsleven in het algemeen en het MKB in het bijzonder?

Overgangsklachten beïnvloeden de inzetbaarheid op het werk en leiden tot verhoogd ziekteverzuim en verloop van personeel. Ik heb zelf ervaren hoe overgangsklachten van invloed waren op mijn functioneren en werkplezier.  Ik vind het belangrijk dat vrouwen zich goed voorbereiden op de overgang en in deze fase niet uitvallen. Dat is onnodig en zo jammer voor de vrouwen zelf en de organisaties. Zeker voor MKB bedrijven kan de impact groot zijn. De overgang is vaak ook een periode waarin vrouwen zich juist nog volop kunnen ontwikkelen. 

Waarom ben je partner van Vitaal Bedrijf?

MenoActive werkt graag samen met andere partners om de krachten te bundelen voor vitalere werkende vrouwen in de overgang. Met mijn expertise wil ik de kennis over de overgang, de rol van leefstijl en vitaliteit bij het MKB en bij de werkende vrouwen in Nederland vergroten. Vitaal Bedrijf helpt mij hierbij, onder andere door het netwerk dat zij bieden.

Monique Gerichhausen

Welke tips heb je voor ondernemers om de overgang bespreekbaar te maken in hun organisatie en hun organisatie overgangsvriendelijk te maken?

Ruim de helft van de vrouwelijke werknemers waarvan de overgangsklachten van invloed zijn op het werk geeft aan behoefte te hebben aan meer ondersteuning of begrip op de werkvloer.

Tip 1

Zet de overgang op de agenda.

Zet het onderwerp ‘de Overgang’ regelmatig op de (vitaliteits)agenda bijvoorbeeld door een lezing te organiseren of voorlichting te geven. Goede momenten hiervoor zijn De Week van de Overgang (17-21 april) of Wereld Menopauze Dag (18 oktober). Hiermee normaliseer je de overgang binnen het hele bedrijf en laat je een open en positieve houding zien.

Deze vrouwen willen in de eerste plaats meer ondersteuning van hun leidinggevende.

 

Tip 2

Educatie en training

Zorg ervoor dat leidinggevenden getraind worden zodat ze weten welke gevolgen de overgang kan hebben voor werkende vrouwen en hoe ze (leidinggevenden) dit kunnen bespreken met medewerkers.

Uit onderzoek blijkt verder dat veel vrouwen overgangsklachten niet herkennen, laat staan dat zij op hun werk in gesprek gaan over hoe hiermee om te gaan.

 

Tip 3

Handvatten en tools

Bied vrouwen workshops en trainingen aan waarin ze leren de overgang op de werkvloer te (h)erkennen en tools krijgen om vitaal door de overgang te gaan en actief aan het werk te blijven. Geef waar nodig de mogelijkheid tot individuele coaching om aan de slag te gaan met klachten.

Door meer aandacht voor de overgang op de werkvloer wordt een organisatie overgangsvriendelijker. En een overgangsvriendelijke organisatie zorgt ervoor dat vrouwen beter functioneren, meer werkplezier ervaren en minder vaak verzuimen. Dit zorgt voor lagere kosten. Bovendien behoudt je talent voor je organisatie.

Bekijk hier de hele factsheet van TNO