31 januari 2022

Partner in de Spotlight: SineFuma

SineFuma gunt iedereen een rookvrij leven en wil daar actief aan bijdragen. Hierbij wil SineFuma toonaangevend en vooruitstrevend zijn. Zij biedt stoppen met roken programma’s, die toegankelijk en betaalbaar zijn voor iedere rokende medewerker die hulp nodig heeft en voor iedere werkgever die hulp wil bieden. Met deze programma’s voor rokers en  opleidingen voor stoppen met roken professionals werkt SineFuma toe naar een Rookvrij Nederland. We spraken met Marcel Clarijs, commercieel manager bij SineFuma.

Wat betekent vitaliteit voor jou persoonlijk en voor jouw bedrijf?
Het begrip vitaliteit kent een breed kader. Voor mij persoonlijk betekent het gezond, gelukkig en in balans zijn op fysiek, emotioneel en sociaal gebied. Dit komt nooit vanzelf en vraagt om een positieve mindset, motivatie en discipline. En geloof me, dat lukt mij lang niet altijd. Ik ben nu bijvoorbeeld weer bezig om de kerstkilo’s eraf te krijgen en met alle corona-beperkingen vraagt dat naast motivatie en discipline ook creativiteit.

Binnen SineFuma zetten wij ons ook in voor vitale medewerkers. Onze basis is dat iedereen met plezier het eigen werk doet vanuit een gedeelde passie om mensen een rookvrij leven te gunnen. Daarbij gaan wij respectvol en mensgericht met elkaar en met onze klanten om. Tot slot stimuleert SineFuma de eigen medewerkers om gezond te leven. Op kantoor hebben we bijvoorbeeld bureaufietsen. Ook maken we een gezonde leefstijl bespreekbaar. SineFuma ondersteunt en faciliteert, maar de verantwoordelijkheid voor een vitaal leven ligt uiteindelijk bij iedere medewerker zelf. En voor ons begint een Vitaal leven uiteraard met een Rookvrij leven.

Wat heeft jouw bedrijf te bieden aan ondernemers?
Roken heeft een grote impact op ieder bedrijf. Roken is oorzaak nummer één van allerlei ziekten. Meer dan de helft van de rokers overlijdt aan de gevolgen van roken en één op de vier rokers haalt het pensioen niet als gevolg van roken.

SineFuma is specialist in het adviseren, motiveren en begeleiden van rokende medewerkers naar een rookvrije toekomst. Dit kan de ondernemer meer productiviteit, minder verzuim, een betere sfeer, een hogere klanttevredenheid en meer winst opleveren.

Ieder bedrijf, groot of klein, kan met ons contact opnemen om te bespreken wat de mogelijkheden zijn om de rokers binnen het bedrijf te begeleiden naar een rookvrij leven.

Wat zijn vragen waarmee bedrijven bij jullie komen?
Alle bedrijven die contact met ons opnemen, willen uiteraard weten op welke wijze wij hun rokende medewerkers kunnen laten stoppen met roken. Daarnaast krijgen we vragen als:

  • Wat voor soort programma’s bieden jullie aan?
  • Wat zijn de kosten en wordt het ook via de zorgverzekeraar vergoed? 
  • Hoe motiveren wij de rokende medewerkers om daadwerkelijk mee te doen? 

Op al deze vragen geven wij uiteraard uitgebreid antwoord én advies. Alvast kort samengevat: 

  • Rokers kunnen op locatie of op afstand in groepsverband of individueel stoppen. 
  • Ja, een groot deel wordt vergoed door zorgverzekeraars, waardoor het financieel zeer interessant is om stoppen met roken programma’s aan te bieden. 
  • Wij hebben een communicatieplan, voorbeeldteksten en materialen om een bedrijf te ondersteunen. Ook bieden wij laagdrempelige informatiebijeenkomsten en interactieve marktkramen aan om rokende medewerkers te informeren, te adviseren en te motiveren de stap naar een rookvrij leven te nemen.

Vaak zijn de vragen ook breder. Wij hebben veel kennis en ervaring met bedrijven die de afgelopen jaren naast het aanbieden van stoppen met roken programma’s, ook als bedrijf (gedeeltelijk) rookvrij zijn geworden. Hier spelen vragen als: Hebben jullie een voorbeeld van een beleidsplan over hoe rookvrij te worden of van een sanctiebeleid? Wat mag je juridisch wel of niet doen? Waar moeten we allemaal rekening mee houden als we volledig rookvrij worden? Ook hier helpen wij bedrijven graag in verder. Ter inspiratie hebben wij voorbeelddocumenten of wij verbinden bedrijven met elkaar, zodat ze van elkaar kunnen leren.

Waarom richten jullie je op het bedrijfsleven?
Wij streven naar een Rookvrij Nederland. Hierin werken wij graag samen met iedereen die daarin een belang heeft. Dat zijn uiteraard de rokers zelf, maar ook zorginstellingen, zorgverleners, zorgverzekeraars, onderzoeksinstellingen, arbodiensten, interventiebedrijven, brancheorganisaties en dus ook zeker werkgevers.

En waarom heeft een werkgever een direct belang? Een roker kost al snel €4.500 per jaar extra vanwege meer ziekteverzuim, verminderde productiviteit en rookpauzes. Zo staan bijvoorbeeld drie korte rookpauzes per dag in tijd en geld al snel gelijk aan drie extra vakantieweken per jaar.

Waarom zijn jullie partner van Vitaal Bedrijf?
Wij gunnen iedereen een rookvrije toekomst. Wij beseffen ons heel goed dat wij dat nooit alleen kunnen. Daarom werken wij graag met andere organisaties samen. Hetzelfde geldt voor jullie. Onze ambitie sluit mooi aan bij jullie missie om ondernemers op weg te helpen naar een Vitale toekomst. Hierin bundelen wij graag de krachten.

Welke tips heb je voor ondernemers die aan de slag willen met vitaliteit in hun organisatie?
Jazeker. ik focus de tips op vitale rookvrije organisaties. Maar ze zijn zeker ook van toepassing voor de inzet van andere vitale interventies.

Tip 1: Voor de ondernemer: begin zelf nooit met roken. En als je toch al ooit begonnen bent, stop direct. Indien nodig met onze professionele begeleiding. Als je een vitaal bedrijf of een vitale ondernemer wilt zijn, heb je geen enkele geloofwaardigheid als je zelf rookt.

Tip 2: Zorg voor échte betrokkenheid/bevlogenheid bij de uitvoerende medewerkers. Wij maken helaas regelmatig mee dat een HRM-medewerker de opdracht heeft gekregen om ‘iets’ met stoppen met roken te doen. “Dit kwartaal is roken aan de beurt”, “de directeur wil dat ik dit regel”. Realiteit is dan dat de HRM-medewerker niets met het onderwerp heeft (“ik heb nooit gerookt en snap ook niet dat iemand die rookt niet gewoon kan stoppen”). Wij weten dan op voorhand eigenlijk al dat de rokende medewerkers niet goed bereikt gaan worden. Uiteraard  proberen wij deze medewerkers wel zodanig te informeren over de gevolgen van roken voor werkgever én werknemer, dat ze wel gemotiveerd raken.

Tip 3: Betrek de doelgroep en leidinggevenden bij alles wat je doet. Als je om welke redenen dan ook voor de rokers in je bedrijf een stoppen met roken programma wilt aanbieden, ga dan met een aantal rokers in gesprek. Wat zijn hun wensen en behoeften? Wanneer doet een roker wel of niet mee? Welke communicatie werkt het beste? 

En goed voorbeeld doet volgen. Gebleken is dat de aanmeldingen voor stoppen met roken programma’s toenemen, wanneer een leidinggevende de training op een positieve manier onder de aandacht brengt bij de medewerkers. Leidinggevenden kunnen medewerkers meer informatie geven over stoppen met roken. Het is dus belangrijk dat de leidinggevenden achter het plan staan om stoppen met roken begeleiding aan te bieden.

Ga ook voor een persoonlijke benadering. Stoppen met roken kan een grote stap zijn. Werknemers die eigenlijk wel willen stoppen, kunnen terughoudend zijn omdat ze twijfelen of het ze wel gaat lukken, of omdat ze zich afvragen of nu wel het juiste moment is. Rokende medewerkers persoonlijk en zonder oordeel benaderen is de meest effectieve manier om hen te motiveren aan de training deel te nemen. Met persoonlijke aandacht laat je zien dat je de (gezondheid van de) individuele werknemer belangrijk vindt. Om werknemers persoonlijk te benaderen, kan je leidinggevenden en andere ambassadeurs, zoals de doelgroep zelf inzetten.

Wil je meer informatie over SineFuma? Bekijk dan het partner profiel op Vitaal Bedrijf. En wil jij als werkgever ook een rookvrije werkvloer? In onze tips en quick wins vind je hier nog meer informatie over.