19 december 2022

Partner in de Spotlight: Tsuru Online

Gezondheid en vitaliteit zijn belangrijke aspecten om goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Via een wetenschappelijk en gepatenteerd persoonlijk programma helpt Tsuru medewerkers gezonder, gelukkiger en vitaler te worden terwijl aan werkgevers inzicht verschaft wordt in de mate van vitaliteit binnen de organisatie.

Een Tsuru is een Japanse kraanvogel. In Japan wordt de Tsuru beschouwd als ‘de brenger van wijsheid, hoop, een lang leven en geluk’. Daarnaast staat deze vogel symbool voor eer en trouw. Volgens traditie zou je 1000 origami-vogels moeten vouwen om het pad naar gezondheid te kunnen bewandelen. Tsuru Online geeft een moderne en westerse kijk op de betekenis van de Japanse kraanvogel. Met als visie: je in staat stellen de regie over je eigen gezondheid en geluk te nemen. “Gelukkig en vitaal, dat willen we allemaal”, zegt Toine Bax, marketing en salesmanager van Tsuru Online  

Wat betekent vitaliteit voor jou persoonlijk en binnen jouw bedrijf?

“Voor mij staat vitaliteit voor hoe je in het leven staat. Ben je gezond, gelukkig en gemotiveerd? Hoe ga je om met tegenslagen en hoe weerbaar ben je en besteed je wel genoeg tijd aan de dingen die je écht belangrijk vindt? Past je persoonlijkheid bij de manier waarop je leeft en ben je er gelukkig mee? Veel te vaak wordt vitaliteit verward met slank zijn en veel sporten maar het is veel meer: ben je mentaal fit, slaap je goed en hoe ga je stress te lijf.

Bij Tsuru bekijken wij de mens als totaal en geloven we dat alle leefstijlen en je persoonlijkheid met elkaar verbonden zijn. Als je bijvoorbeeld te veel negatieve stress hebt, heeft dat invloed op je slaap en/of eetpatroon. En als je ongezond eet, heeft dat ook invloed op slaap, beweging of motivatie. Daarnaast zijn persoonlijkheidskenmerken van groot belang. Want je kunt pas iemand helpen als je weet hoe die persoon in elkaar steekt. Zo heeft een emotie-eter een ander advies en begeleiding nodig dan een lijngerichte eter. Maatwerk dus in plaats van een “one size fits all” benadering.”

Wat heeft jouw bedrijf te bieden aan MKB-ondernemers?

“Bij Tsuru bieden wij persoonlijk inzicht en bewustwording, maatwerk advies en begeleiding om te komen tot gezondere leefstijl en meer (werk)geluk en motivatie. We bieden persoonlijke inzichten en bewustwording voor de medewerker privé en interessante dwarsdoorsnedes voor de organisatie. Vitale medewerkers maken een bedrijf vitaal en zijn dus van groot belang voor iedere organisatie. Doordat onze diensten veelal digitaal zijn kunnen we deze ook nog eens zeer kostenefficiënt en schaalbaar aanbieden.

Wat zijn vragen waarmee bedrijven bij jullie komen?

“Dat is heel divers. Van hulp bij de allereerste stappen op het gebied van (het opstarten van) een vitaliteitstraject tot ondersteuning en het blijvend activeren van mensen om een gezonde leefstijl duurzaam ‘eigen’ te maken. Maar we worden ook gevraagd om onze losse leefstijlgerelateerde e-learnings aan medewerkers aan te bieden. Op die manier kunnen ze laagdrempelig en onder eigen regie werken aan een heel specifiek onderwerp wat hen bezighoudt. Maar ook voor een inspirerende workshop, seminar/ webinar of live coaching worden we gevraagd.

Persoonlijkheid & Leefstijl Scan - Tsuru Online

Waarom richten jullie je op het bedrijfsleven in het algemeen en het MKB in het bijzonder?

“Werkgevers zijn gebaat bij vitale, energieke medewerkers. Het MKB begrijpt dat als geen ander. Naast de geijkte doelen als verzuimreductie en productiviteit zijn gelukkige medewerkers ook betere ambassadeurs voor je bedrijf. Het bedrijfsleven ziet daar de waarde van in en ziet ook meteen de ROI.”

Waarom zijn jullie partner van Vitaal Bedrijf?

“Al voordat Vitaal Bedrijf het levenslicht zag was onze slogan: “Vitaliteit in bedrijf”. Een dergelijk initiatief, met deze initiatiefnemers, kunnen wij natuurlijk alleen maar toejuichen en ondersteunen. Het is prettig communiceren met Vitaal Bedrijf, we staan voor dezelfde missie en de zaken worden goed en professioneel aangepakt. Daar willen wij graag onze naam aan verbinden.”

Welke tips heb je voor bedrijven die aan de slag willen met vitaliteit in hun organisatie?

Tip 1:

“Meten is weten

Henry Ford zei het al: “Als ik mijn klanten had gevraagd wat ze wilden dan hadden ze gezegd: een sneller paard”. Het is dus belangrijk om te weten waar de behoeftes binnen een organisatie liggen. En natuurlijk is een fruitschaal op het werk altijd goed, maar als je veel stress hebt of slecht slaapt heb je niet zoveel aan een appel of een peer. Maak het dus voor de medewerker en voor de organisatie inzichtelijk waar de behoeftes liggen. Dan kun je ook gericht iets aanbieden waar ze wat aan hebben. En jij als werkgever uiteindelijk ook.”

Tip 2:

“Duurzaam inzetbaar = duurzaam aandacht

Ook hierbij geldt; alle initiatieven helpen. Aandacht tijdens een ‘Week van de Werkstress’ is goed voor de bewustwording maar levert geen duurzaam resultaat. Een plant die maar 1 keer water krijgt groeit ook niet meer. Het is dus belangrijk om gezonde leefstijl ‘levend’ te houden door er blijvend aandacht aan te schenken. Als er een goede basis ligt, is het een kwestie van bijhouden.” 

Tip 3:

“Je moet niets; je mag

Als je als werkgever (sociale) druk op gaat leggen om mee te doen aan een vitaliteitstraject dan gaat het niet (duurzaam) werken. Het is belangrijk om de medewerkers ‘mee te nemen’ in het verhaal. Aan te geven dat ze het voor zichtzelf en/of hun familie doen en niet voor jou. Dat je het als werkgever faciliteert omdat je om de mensen geeft en ze een gelukkig, gezond leven gunt. Vanuit een eigen intrinsieke motivatie en een positief groepsproces houden de mensen het langer vol en krijg je de beste resultaten. Ieder op een eigen niveau en tempo, maar wel in beweging.”