4 maart 2021

Rubriek LeegHoofd: ‘Alleen met boksen kan ik mijn gedachten volledig uitschakelen’

Sonja van Roode (46) is zelfstandig presentatiecoach en communicatiestrateeg en mede-eigenaar van vergaderlocatie De Werkplaats Leiden. Ze werkt nu als hoofd communicatie voor Operatie Fastlane, dat aan sneltestlocaties voor corona bouwt. Een ‘verstand op nul-televisieprogramma’ helpt haar om het onderwerp corona soms even helemaal te vergeten. 

Wat betekent vitaliteit voor jou?
Ik ben drie jaar geleden aan mijn rug geopereerd en heb daarna heel lang intensief moeten revalideren. Ik ging maandenlang minimaal drie keer in de week naar de fysiotherapeut en moest heel veel bewegen, dus lopen, lopen en nog eens lopen. In die tijd is me wel duidelijk geworden hoe slecht het is om lang te zitten en hoe belangrijk het is om te blijven bewegen. Ik merk dat ik me ook veel fijner voel als ik beweeg. In mijn hoofd, maar zeker ook fysiek. Ik heb een redelijk zittend beroep en krijg het snelst fysieke signalen als ik niet genoeg beweeg. Door die digitale meetings van nu zit ik soms uren achter elkaar achter de computer. Dat is zo slecht voor een mens. 

Hoe blijf je fysiek fit?
Ik boks sinds twee jaar redelijk intensief. Normaal gesproken minimaal twee keer in de week, maar door corona nu één keer in de week. Ik heb een personal trainer, die precies weet wat mijn aandachtspunten zijn. Heel leuk hoe creatief hij is; hij heeft vier bokszakken op grote afstand in de steeg van de boksschool opgehangen en die kun je voor een uur reserveren. Als we straks weer naar binnen mogen (note van de redactie: sinds 14 januari 2022 wel weer), heeft de trainer van die pads en kan ik op hem oefenen. Dat vind ik een stuk leuker dan tegen een bokszak. Ik kan dan ook weer aan mijn conditie werken op de hometrainer en de loopband. Soms doe ik in het krachthonk core-versterkende oefeningen. Die doe ik thuis sowieso elke dag, omdat ze goed zijn voor mijn rug.
Het wandelen waarmee ik tijdens mijn revalidatie begon, doe ik nog steeds. Ik vind het wel  grappig om te zien dat dat destijds best een slecht imago had, maar inmiddels heb ik veel wandelmaatjes. Zeker in coronatijd zie je steeds meer mensen naar buiten gaan om te lopen, ook zonder hond.

Soms als ik moe ben, vind ik het lastig om me er toe te zetten, maar gelukkig lukt het me redelijk mezelf van die bank te hijsen of achter de computer vandaan te komen om een rondje te lopen. Ik moet mezelf af en toe gewoon even een schop onder mijn kont geven en daar is wilskracht voor nodig.

Ik werd een paar weken geleden extreem gelukkig van het winterse weer. Heerlijk om buiten te bewegen, lekker te schaatsen. Ik ben een enorme fan van wintersport. Ik heb zelfs nog skilessen gegeven. We gaan elk jaar met het gezin op skivakantie en ik probeer ook altijd nog een skiweekend te plannen met een skilerares/vriendin. Wat een feest is dat. Dat dit nu allebei niet doorgaat door corona, vind ik echt heel jammer. Gelukkig hebben we toch een beetje een wintersportgevoel gehad in eigen land.  

Wat doe je om je hoofd leeg te maken?
Ik heb al heel wat sporten gedaan - softbal, handbal, skiën, yoga – maar momenteel is boksen eigenlijk de enige sport waarbij ik mijn gedachten volledig kan uitschakelen. Het is conditioneel heel zwaar en ook heel technisch, dus als ik te veel in mijn hoofd zit, gaat het ook minder goed. Het is wel grappig: als mijn trainer me ’s ochtends ziet aankomen, weet hij meteen hoe het met me gaat en past hij mijn oefeningen daarop aan. Soms laat hij me tijdens het boksen rekensommen doen om me af te leiden of heel ingewikkelde pasjes om mijn gedachten uit te schakelen. Dan moet je echt wel in het ‘nu’ zijn om dat te kunnen doen.

Normaal kan ik dingen best goed loslaten, maar ik werk nu aan een opdracht waarbij het alleen maar over corona gaat. En omdat ik daar - net als iedereen - privé ook mee te maken heb, vind ik het ingewikkeld dat uit te schakelen. Om die reden kan ik ontzettend genieten van het kijken naar televisieprogramma’s als ‘Married at First Sight’. Ik kijk beroepshalve ook wel naar talkshows, maar soms denk ik: kunnen we het niet even ergens anders over hebben dan corona? En dan helpt zo’n ‘nietszeggend, verstand op nul-programma’ wel.

Als ik naar bed ga, luister ik ter ontspanning naar podcasts of luisterboeken. Vaak val ik halverwege in slaap en moet ik later weer zoeken waar ik gebleven was. Ik lig in ieder geval nooit te piekeren in bed. 

Welke invloed heeft corona?
Waar ik veel energie uithaalde en wat ik nu heel erg mis, is in de weekenden naar hockeywedstrijden kijken. Niet alleen die van de kinderen, maar ook die van professionele clubs. Het is echt een gezinsuitje voor ons om in de auto te stappen naar Rotterdam of Amsterdam om daar gave wedstrijden te bekijken van de heren of dames 1. Ik vond hockey altijd een ontzettend stomme sport, maar nu heb ik spijt dat ik het nooit heb geleerd. Er was in mijn omgeving eigenlijk niemand die het speelde, waardoor ik ook niet besmet werd met het virus. Ik vind dat echt jammer.

Op werkgebied merk ik hoe anders het sociale aspect is in deze tijd. Door het digitale werken leer ik nieuwe collega’s niet makkelijk kennen. Normaal gesproken sta je op het werk een tijdje bij de koffieautomaat te kletsen over van alles en nog wat, maar nu praat je vaak alleen maar over werk. Laatst ben ik na een overleg iets langer met drie collega’s blijven hangen en toen hoorden we voor het eerst allerlei dingen van elkaar, terwijl we al drie maanden met elkaar samenwerkten. Dan merk je pas echt hoe vluchtig het contact is op deze manier. Ik hecht ook veel waarde aan humor, dus af en toe even lekker lachen met collega’s. Dat hebben we die middag wel gedaan.

Heb je nog tips voor ondernemers?
Gun jezelf de tijd om even achter je bureau vandaan te komen en naar buiten te gaan om te wandelen. Ik hoop dat door deze coronafase bij zowel werkgevers als werknemers het besef komt dat het werk niet altijd precies tussen 09.00 en 17.00 uur gedaan hoeft te worden.

Mijn vriend en ik zijn allebei zelfstandig ondernemer en hebben de luxe om ons werk op een flexibele manier in te richten. Ik heb dat ook altijd voorgestaan, want daardoor kun je tussendoor je momenten van rust of luchten pakken. Wij hebben ook zelden die stress gehad van de kinderen op tijd naar de crèche of school brengen en weer op tijd ophalen. Dat hebben we tot op heden goed op ons werk kunnen afstemmen. Ik gun het mensen die wel in zo’n vast stramien zitten dat ze inzien dat het vaak ook echt wel anders kan. Mijn tip is: maak het bespreekbaar!