19 oktober 2021

Rubriek LeegHoofd: ‘Mediteren geeft me energie en maakt me krachtiger’

Rubriek LeegHoofd: ‘Mediteren geeft me energie en maakt me krachtiger’

Astrid van der Hoeven (46) is eigenaar van Me&Mats, een lijn met cadeauartikelen, en Let’s Peep, een pleasuremerk voor vrouwen. Het ondernemen heeft haar veel moois gebracht, maar ook extra verantwoordelijkheden en drukte, dus moet ze regelmatig even pas op de plaats maken. En dat doet Van der Hoeven door te mediteren.

Wat betekent vitaliteit voor jou?
Het is eigenlijk belangrijker voor me geworden sinds ik zeven jaar geleden ben begonnen met ondernemen. Met alle rollen die ik heb als vrouw – vriendin van, moeder van twee kinderen en nu dus ook ondernemer – heb ik wel gemerkt dat ik in bepaalde situaties overvraagd word. Dan denk ik: hoe ga ik in deze hectiek een beetje orde creëren? Ik denk dat veel vrouwen dat wel herkennen. We zijn de hele dag aan het multitasken, moeten overal ballen hooghouden en vergeten onszelf dan nog weleens. Ik geloof er in dat je innerlijke kompas moet kloppen, de balans tussen hoofd en hart. Dus behalve bewegen om fit te blijven, ben ik ook heel erg bezig met het mentale aspect van vitaliteit. 

Hoe blijf je fysiek fit?
Ik doe verschillende dingen om in beweging te blijven. Zo fiets ik elke dag naar ons kantoor in Amsterdam-Oost, 25 minuten heen en 25 minuten terug. Weer of geen weer. In vind het heerlijk om de werkdag te beginnen en te eindigen op de fiets. Daarnaast tennis ik twee keer in de week en ga ik één keer in de week naar de sportschool om een half uur te trainen met een personal trainer. Het tennissen vind ik vooral leuk, omdat er altijd een competitief element in zit. Dat doe ik in alle eerlijkheid ook liever dan naar de sportschool gaan, maar naarmate je ouder wordt heb je meer krachttraining nodig om in vorm te blijven. Ik ben in principe ook niet zo’n sportschooltype, maar het concept van een half uur intensief trainen en er vol voor gaan, vind ik wel top. Na afloop heb ik een voldaan gevoel, terwijl heeft het me niet veel tijd gekost. Dus het tennissen doe ik echt omdat ik het superleuk vind en het trainen in de sportschool doe ik meer ten behoeve van onderhoud.

Voor de corona-uitbraak zat ik op zwemles. Het leek me een mooie uitdaging om goed te leren borstcrawlen. Na drie maanden moesten de zwembaden dicht, maar ik wil het graag weer oppakken, want het leren van iets nieuws helpt je ook om de dingen die je bezighouden even uit te zetten. Bovendien daag ik mezelf graag uit om dingen te doen die ik nog niet kan. Dus als ik het borstcrawlen onder de knie heb, verzin ik waarschijnlijk weer iets anders. Dat challengen is kennelijk iets waar ik behoefte aan heb. 

Wat doe je om je hoofd leeg te maken?
Voor mij werkt het heel goed om aan het begin en einde van de dag te mediteren. Dat hoeft echt niet lang te duren, maar gewoon even zeven tot tien minuten mijn gedachten loslaten. ’s Ochtends brengt het me energie en positieve emotie, die me veel krachtiger maakt gedurende de dag. ’s Avonds geeft de meditatie mijn gedachten rust en zorgt het ervoor dat ik ‘uit de dag stap’. Daardoor val ik meestal snel in slaap.

Toen ik zeven jaar geleden begon met ondernemen, was dat niet vanuit het idee om een business te starten. Mijn zoontje Mats was vlak na zijn geboorte overleden en ik had grote behoefte invulling te geven aan mijn verlangen naar hem of ergens samen met hem in te groeien. Ik ben kaarsen met een boodschap gaan maken om het makkelijker te maken tegen iemand te zeggen wat je echt wilt zeggen. Vaak vergeten we te zeggen dat we trots op iemand zijn of enkel: Wat ben je een tof mens! De kaarsen werden zo goed ontvangen dat ik besloot Me&Mats op te zetten. In het begin werkte ik samen met één collega. We hadden veel plezier, dus voor mij werd die donkere periode iets heel moois en positiefs, maar op een gegeven moment transformeerden we veel meer naar een echt bedrijf. We gingen van één naar twintig landen, zaten ineens met veel meer mensen op kantoor en mijn hoofd stond een soort van 24 uur ‘aan’. Ik dacht: ik heb iemand nodig om mee te klankborden, die er met afstand naar kijkt. Ik kwam bij een spiritueel coach terecht en bij haar ervoer ik voor het eerst hoe het is om even uit je gedachten te stappen. Voor mij is het mediteren een ritueel geworden, waar ik heel erg in geloof.

Ik probeer mijn coach elk kwartaal te zien om samen met haar mijn koers te bepalen, zowel zakelijk als privé.
Als er tussendoor zakelijk iets speelt, praat ik ook wel met andere mensen. Ik vind het buitengewoon prettig als iemand van buitenaf aanhaakt om samen een casus te bekijken. Tijdens corona zagen wij alle winkels dichtgaan. Dat doet iets met je, want op de 21ste moeten toch echt alle salarissen worden uitbetaald. Hoe ga je dat dan doen? Heel fijn als je dan iemand hebt om mee te sparren. 

Heb je nog tips voor ondernemers?
Ik gun iedere vrouw die onderneemt iemand die haar ondersteunt in haar groei, zodat ze niet continu zelf het wiel hoeft uit te vinden. Zoek iemand die je kan uitdagen en ondersteunen en die ervoor zorgt dat je weer scherp en gefocust bent. Het helpt je sneller vooruitgang te boeken, privé en zakelijk. Dat kost geld, maar je hoeft niet honderd keer per jaar te gaan. Als je jezelf daar één keer op trakteert, haal je er al heel veel uit. Dat sparren kan trouwens ook met een glas wijn in de hand met vrienden.

Verder merk ik – doordat ik alleen met vrouwen werk – dat wij vrouwen vaak geneigd zijn enorme doelen te stellen. Maar als je doelen te groot zijn, zit je daarna met een gigantisch schuldgevoel omdat je het niet hebt gehaald. Zet dat stipje wel op de horizon, maar maak er vervolgens kleine stapjes naartoe. En als je die kleine stapjes viert, worden ze vanzelf groter.