4 december 2020

Rubriek LeegHoofd: ‘Na een potje golf kan ik mijn werk prima loslaten’

Rubriek LeegHoofd: ‘Na een potje golf kan ik mijn werk prima loslaten’

Tom Roefs (54) is directeur van Munckhof, een vervoersbedrijf met 25 vestigingen door heel Nederland en hoofdkantoor in het Limburgse Horst. Hij is als een van de vijf finalisten genomineerd voor Limburgs Ondernemer van 2020. Roefs heeft een zittend beroep en is zich ervan bewust dat hij dat ergens mee moet compenseren.

Wat betekent vitaliteit voor jou?
Dat is heel belangrijk voor mij, want alleen door vitaal te zijn kan ik volhouden wat ik doe. Ik vergelijk mijn werk met topsport en net als een topsporter moet ik trainen. Toen ik 45 was, kreeg ik een soort van wake-upcall. Het piepte en kraakte lichamelijk en op tv hoorde ik iemand zeggen dat we tegenwoordig wel 100 kunnen worden. Ik had altijd veel gesport, maar dat deed ik toen al een aantal jaren veel te weinig. En 45 is zo’n leeftijd waarop de eerste gebreken komen en een beetje overgewicht. Dus ik dacht: als ik nog 55 jaar mee wil gaan en nu al piep en kraak, moet ik echt aan de bak. Ik moet er wat voor gaan doen om in een zo goed mogelijke fysieke en mentale staat die 100 te halen.

Hoe blijf je fysiek fit?
Ik golf één of twee keer in de week en ik ben een fervent hardloper. Met een groep van zo’n dertig ondernemers loop ik elke donderdagochtend heel trouw hard onder leiding van een coach. Dat zijn allemaal bedrijfseigenaren met dezelfde uitdagingen, die aan hun vitaliteit willen werken, maar soms ook even stoom willen afblazen of hun hart willen luchten over dingen die wel of niet goed gaan. We lopen een uur hard, duiken daarna nog even het zwembad in en sluiten af met een gezamenlijk ontbijt. Om 09.00 uur zit iedereen weer fris en fruitig op zijn werk.

Binnen ons bedrijf hebben we ook een hardloopclub en een wandelclub. Het mooie daarvan vind ik dat mensen met verschillende functies samen lopen in hetzelfde hardlooppak, een chauffeur, iemand van de administratie, de directeur. Heel waardevol. Ik loop ook weleens wedstrijden, maar het is voor mij geen doel op zich om snelle tijden te lopen. Het gaat mij om het bezig zijn en om ervoor te zorgen dat ik de ongezonde aspecten van het leven, zoals af en toe lekker bourgondisch eten of een glaasje wijn, compenseer.
(tekst loopt door onder de foto)

Wat doe je om je hoofd leeg te maken?
Dat doe ik vooral met golfen op zaterdagmorgen. Het ideale moment: het einde van de werkweek en het begin van het weekend. Ik vind het heerlijk om me dan samen met vrienden even op iets heel anders te richten. Je bent in de buitenlucht en concentreert je voor 100 procent op dat spelletje. Ik kan mijn werk daarna ook prima loslaten. Soms moet ik op zondagochtend nog weleens wat stukken lezen of een meeting voorbereiden, maar dat zie ik dan niet als een belasting. Het is niet zo dat mijn positie invloed heeft op mijn nachtrust of dat ik in het weekend mijn rustmomenten niet kan vinden. Ik denk dat dat met ervaring te maken heeft. Ik heb geleerd dat je dingen die je niet kunt beïnvloeden moet parkeren of een plek moet geven.

Welke invloed heeft corona?
Het hardlopen proberen we binnen de maatregelen toch wel te blijven doen. Daarom wordt de groep op donderdagochtend nu opgedeeld in groepjes van vier. Golfen doen we nu met zijn tweeën. Iedereen begrijpt wel dat er maatregelen zijn en dat je je steentje moet bijdragen, maar je wil wel graag perspectief zien. Dat vind ik eigenlijk de grootste uitdaging.

Op het werk hebben we een reorganisatie op basis van economische gronden kunnen voorkomen. Een relevant deel van ons werk is natuurlijk weggevallen door corona, maar daarom hebben we gekeken of we andere dingen konden doen. Daar zijn we tot nu toe redelijk in geslaagd. Ons kantoorpersoneel steunt nu bijvoorbeeld de GGD bij het doen van bron- en contactonderzoek. Dat is een enorme klus geworden. Mede daardoor hebben we het grootste deel van onze mensen aan boord kunnen houden.

Heb je nog tips voor ondernemers?
Stop energie in de dingen die je kunt beïnvloeden. De machtigste man van de wereld, de president van de Verenigde Staten, stopt heel veel energie in het schrijven van allerlei berichten over iets waarvan de uitkomst toch al vaststaat. Dat moet je dus niet doen, want dat heeft geen enkele zin. Probeer in deze coronatijd de overlevingskansen van je bedrijf in ieder geval te vergroten en meer grip te krijgen op je eigen lot. Ik begrijp best dat dat in veel gevallen heel moeilijk is en ik heb ook niet het ei van Columbus, maar er is altijd wel iets wat je kunt oppakken. Corona kan ik bijvoorbeeld niet oplossen, maar ik kan wel een draai geven aan hoe wij op het werk met corona omgaan.