8 februari 2021

Rubriek LeegHoofd: ‘Normaal reis ik de hele wereld rond; nu ben ik blij als ik naar buiten kan’

Rubriek LeegHoofd: ‘Normaal reis ik de hele wereld rond; nu ben ik blij als ik naar buiten kan’

Marjolein Smeenk (34) heeft begin dit jaar samen met een collega Rientjes & Partners in Deventer overgenomen. Dat bureau organiseert zakelijke reizen en events en is dus hard getroffen door de coronamaatregelen. Haar nuchterheid en relativeringsvermogen helpen haar deze moeilijke periode door te komen.

Wat betekent vitaliteit voor jou?
Normaal stap ik regelmatig in het vliegtuig voor werk, en als ik niet op reis ben, dan breng ik veel tijd door op kantoor met de voorbereiding van de zakelijke reizen en events. Dat is natuurlijk niet al te gezond voor je lichaam. Daarom is vitaliteit bij ons op kantoor een belangrijk onderwerp. We proberen elkaar te stimuleren om zowel geestelijk als lichamelijk in goede conditie te zijn. Zo bedenken we steeds weer sportiviteiten die we samen kunnen doen, zoals bootcampen of roeien, en kijken we goed naar onze voeding.

Hoe blijf je fysiek fit?
Tot eind december heb ik twee à drie keer per week buiten kunnen bootcampen. Je kunt nu online lessen volgen, maar ik woon in een appartement, dus niet echt ideaal om in te sporten. Doordat we niet meer mogen bootcampen, loop ik nu vaker dan voorheen hard. Hier in Deventer doe ik normaal gesproken mee aan de IJsselloop, een hardloopwedstrijd waarbij je verschillende afstanden kunt kiezen. Een heel leuk evenement, omdat er veel bedrijven en bekenden meedoen. Waarschijnlijk gaat het dit jaar, net als vorig jaar, helaas niet door vanwege corona.

Door het vele reizen voor mijn werk moet ik het sporten goed inplannen. Als ik bijvoorbeeld op vrijdag vertrek, zorg ik dat ik op donderdag ga sporten. En als ik op zondag thuiskom, sport ik de dag erna. Ik heb dat plannen nodig om gedisciplineerd te blijven, want ik heb een vrij groot sociaal leven. Het is anders heel verleidelijk om in plaats van te sporten een wijntje met iemand te gaan drinken.

Ik kook vaak, maar meestal wel voor familie of vrienden. Voor mij alleen koken vind ik best lastig. Je maakt vaak te veel en ik wil niks weggooien, want ik heb een hekel aan voedselverspilling. Voor onze projecten is het ook altijd lastig te bepalen hoe groot de porties moeten zijn. Wat voor de één te veel is, is voor de ander weer te weinig. Het eten dat over is, proberen we altijd aan de lokale voedselbank of een soort Leger des Heils te doneren.

Wat doe je om je hoofd leeg te maken?
Sporten is toch wel de manier voor mij om dat te doen, en dan vooral buiten. Het is belangrijk om je lichaam en geest in balans te houden. Ik heb de laatste tijd veel gewandeld langs de IJssel, waaraan ik woon. Al luisterend naar een podcast over ondernemen of een leuk actueel onderwerp wandel ik zo twee uur. Als ik dan thuiskom, heb ik een heel voldaan gevoel. Het is zo goed om even naar buiten te gaan, even die frisse lucht in te ademen. Op dit moment zijn we druk met de overname, maar als het even kan, maak ik ook graag in de pauze even een korte wandeling door de mooie binnenstad van Deventer. Daarna kan ik me vaak veel beter focussen.

Om mijn zinnen te verzetten, pak ik ook om de zoveel tijd het interieur in mijn huis aan. Maar wat mij eigenlijk het meest ontspant, is afspreken met familie en vrienden. Dat is nu natuurlijk wel een stuk lastiger geworden met de huidige maatregelen. Daarnaast onderzoek ik graag nieuwe reisbestemmingen. Ik lees daar veel over en ik kijk vaak naar tv-programma’s over reizen. Bijna iedereen vindt ‘reizen’ een leuk onderwerp om over te praten, dus dit komt ook regelmatig terug in gesprekken met vrienden, collega’s en opdrachtgevers.

Welke invloed heeft corona?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik nu wel echt klaar ben met corona, maar wie niet? Het is geen leuke tijd. Vooral die avondklok is een aanslag op je vrijheid en daar heb ik best veel moeite mee. Gelukkig ben ik nuchter ingesteld en kan ik dingen goed relativeren, dus ik hoop dat het allemaal voor een goed doel is en dat we er door de maatregelen sneller klaar mee zijn. Je wordt wel met je beide benen op de grond gezet. Normaal gesproken reis ik de hele wereld rond; nu ben ik al blij als ik naar buiten kan. Ik waardeer Nederland meer dan ooit te voren en geniet daardoor wel extra van de natuur; we wonen in een prachtig land!

Voor het werk is het geen leuke periode, want alles wat we hadden gepland is verplaatst of geannuleerd. We zijn creatief gaan handelen en hebben heel snel de switch gemaakt naar Coronaproof Events. We merken dat veel bedrijven – na een lange tijd van thuiswerken – verbinding en vitaliteit extra hoog in het vaandel hebben staan. We richten onze aandacht daarom op online teambuilding en de fysieke- en mentale gezondheid van medewerkers. Dit realiseren we door middel van bijvoorbeeld een leuke online workout met collega’s, gezonde kookworkshops en mental energizers van bekende lifestyle coaches.

Als tussenoplossing zijn online events wel echt top, want zo blijven we in ieder geval in contact met onze opdrachtgevers. En misschien dat we in de toekomst een combi kunnen bieden van online en offline events. Wij verwachten namelijk dat het bedrijfsleven en de werkwijzen door deze periode blijvend zullen veranderen.

Heb je nog tips voor ondernemers?
Wij horen van veel opdrachtgevers dat ze het moeilijk vinden om de verbinding met het team tot stand te houden deze periode. Daar moet meer aandacht voor zijn. Bel ze eens op of maak een wandeling, want één op één vertellen mensen vaak meer dan in groepsverband tijdens een digitale meeting. Interesse tonen en af en toe een complimentje geven, heeft ook weer een positieve invloed op hun drive om te werken. Of organiseer een leuk online teambuildingevent.

Wij hebben na de eerste intelligente lockdown ‘Reconnect Events’ voor bedrijven georganiseerd om na de thuiswerkperiode de verbinding fysiek met elkaar weer terug te vinden. Collega’s gingen met elkaar de natuur in, back to basic, zonder prikkels. In alle rust konden ze stiltaan bij: ‘Wat is ons gebeurd? Wat hebben we hiervan geleerd? Hoe gaan we nu weer verder? Kunnen we onze visie of strategie veranderen?’ Een mooie tijd voor reflectie. En dat kan prima dicht bij huis, op de Veluwe of de Wadden; er zijn zoveel unieke plekken in Nederland. Ik zeg dit niet omdat het ons concept is, maar op die manier samenkomen is een mooie kans voor bedrijven om straks weer met elkaar in contact te komen en alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. Ik hoop dat dit snel weer mogelijk is. We hebben zeer veel vertrouwen in de toekomst, want de behoefte om weer fysiek bij elkaar te komen is enorm groot.