De win-win van een vitale cultuur bij Independer

Bij Independer, vergelijkingssite voor onder andere verzekeringen, zijn werkgeluk en vitaliteit echt onderdeel van de cultuur, van het DNA van het bedrijf. Het is verweven in alles wat ze doen. Dat vertelt Marie-Louise Verbeek, directeur Blije Klant en Cultuur en Collega bij Independer. En dat verdient zich terug “De uitstroom bij Independer is vele malen lager dan bij andere verzekeraars. Dit helpt ons in HR kosten, wervingskosten en inwerkkosten maar veel belangrijker nog in expertise die in huis blijft.”

Independer is een Nederlandse vergelijkingssite voor o.a. verzekeringen, financiële producten en energie. In het bedrijf werken 250 medewerkers. Independer gelooft er heel erg in dat blije collega’s nodig zijn om blije klanten te realiseren. “Werkgeluk staat centraal en bestaat uit vijf pijlers waarvan vitaliteit er een is. Wij vinden het belangrijk dat het echt ingebed is en dat er continu aandacht voor is, zodat het voor de collega’s voelt dat dit is wie we zijn, dat dit is wat we doen” zegt Verbeek. “We willen dat collega’s het gevoel hebben dat ze zichzelf kunnen zijn. Dan presteren ze het beste en komen ze het beste tot hun recht.” 

Cultuur en Collega
Verbeek heeft ervaren dat de organisatie en collega’s best vitaal zijn. “We hebben recent grote veranderingen doorgemaakt. We hebben een nieuw kantoorpand, de directie is bijna helemaal opnieuw samengesteld en we hebben een grote nieuwe aandeelhouder.” Vaak zijn dit, volgens Verbeek, momenten dat collega’s zich onrustig en onzeker voelen. “Daar is hier niet of nauwelijks sprake van geweest. Wij geloven er in dat het ondersteunen van mentale en fysieke vitaliteit bijdraagt aan de veerkracht van medewerkers.” Ook probeert Independer niet alleen naar klanten transparant en open te zijn, maar vooral ook naar collega’s. “Dat draagt heel erg bij aan het voorkomen van onrust en stress. Mensen weten wat er komen gaat.” 

Week van Tijd voor Vitaliteit
Vitaliteit en Cultuur zijn zo belangrijk dat er twee jaar geleden een team is gestart: cultuur en ontwikkeling. Daar is de rol van Cultuurmanager uit voort gekomen, die Steve van Driel nu al anderhalf jaar op zich neemt.

Er worden veel activiteiten georganiseerd: wekelijks yoga en een full body workout en voor corona was er een hardloopgroepje. “Nu doen we met het team Ommetje waar we challenges aan hebben gekoppeld”, zegt Van Driel. 

Recent organiseerden ze ook de Week van Tijd voor Vitaliteit. Een week waarin elke dag verschillende activiteiten werden georganiseerd en die werd afgesloten met een online escaperoom. “We hebben een vitale bingokaart gemaakt die mensen thuis gestuurd kregen. De opdrachten waren voor iedereen uitvoerbaar. Ook hadden we de joker. Als je een opdracht om welke reden dan ook niet kon of wilde doen dan kon je je joker inzetten. We vinden het namelijk heel belangrijk dat iedereen zich prettig voelt en doet wat hij fijn vindt.” 

Ook stimuleren ze collega’s om zelf initiatief te nemen en iets te organiseren. “We willen voorkomen dat wij als team alleen het initiatief nemen. Het is heel belangrijk dat het ook vanuit de collega's komt.” 

Van Driel ziet een diverse groep mensen die met de activiteiten mee doen. “Als we actieve dingen organiseren, zien we vaak hetzelfde clubje. Maar laatst organiseerden we een webinar van Mark Tuitert over de stoïcijnse mindset, dat sprak weer een hele andere groep collega’s aan. De helft van de organisatie was hierbij.” Volgens Van Driel is het ook niet het doel om alle collega’s te laten deelnemen aan iedere activiteit. “Dat lukt simpelweg gewoon niet.” 

Vitaliteit is meer dan het organiseren van activiteiten
“Als je als organisatie bewuster om wil gaan met vitaliteit, probeer dan niet snel te kijken naar activiteiten die je kan organiseren, maar probeer te kijken hoe je het terug kan laten komen in je cultuur”, zegt Van Driel. “En wat belangrijk is, is dat vitaliteit niet alleen de activiteiten is. Het gaat om verbonden zijn met je collega’s. Vertrouwen hebben en je veilig voelen. Dat is meer dan een activiteit organiseren. Dat zie je echt terug in onze cultuur.” 

Meten betrokkenheid en verbondenheid 
Om het effect van alle activiteiten op de betrokkenheid en verbondenheid van medewerkers te meten doet Independer regelmatig een Medewerkers Tevredenheidsonderzoek. Daarnaast voert BDO, een accountant, eens in de twee jaar een softcontrol scan uit waarin het gedrag, de betrokkenheid en de communicatie belangrijke thema's zijn. “Het is heel belangrijk om te weten hoe de mood is van collega’s en of het verschil maakt.” zegt Verbeek. “Op dit moment zijn de resultaten heel positief. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Ieder jaar verzinnen we wel andere activiteiten of manieren om daar actief mee bezig te blijven.”

Werken aan vitaliteit zorgt voor lage uitstroom
“We zien dat onze medewerkers het heel fijn vinden dat we hier zo mee bezig zijn, onder andere doordat mensen hier lang blijven werken. De uitstroom bij Independer is vele malen lager dan bij andere verzekeraars.” En dit helpt, volgens Verbeek, weer in de kosten. “Het helpt ons in HR kosten, wervingskosten en inwerkkosten maar veel belangrijker nog in expertise die in huis blijft. We zien dat wat we investeren dat we dat ook terugverdienen.” 

Tip voor andere ondernemers
Als tip voor andere ondernemers wil Van Driel graag meegeven dat het heel belangrijk is om te luisteren naar de wensen van je collega’s. “Het is belangrijk om voldoende persoonlijke aandacht voor je collega’s te hebben. Een glimlach kost helemaal niets maar draagt enorm bij aan een positieve werksfeer. Ga als organisatie uit van je eigen kracht. Je doet vaak (onbewust) al veel dingen die bijdragen aan vitaliteit. Misschien hoef je het alleen nog maar te benoemen, wat ervoor zorgt dat collega’s zich er bewust van worden dat je als organisatie bezig bent met vitaliteit.”