Gelderland maakt zich op voor ‘mini Olympische Spelen voor bedrijfssporters’

Gelderland maakt zich op voor ‘mini Olympische Spelen voor bedrijfssporters’

Begin deze zomer worden in Gelderland de European Company Sport Games gehouden. Daarmee is het grootste Europese bedrijfssportevenement na 45 jaar weer terug in Nederland. De provincie Gelderland is niet alleen een belangrijke initiatiefnemer van de ECSG, maar ook deelnemer.

De ‘mini Olympische Spelen voor bedrijfssporters’, zoals het ook wel wordt genoemd, worden elke twee jaar georganiseerd in een Europese stad. De eerste keer was in 1977 in Eindhoven. Zo’n 5000 sporters van 500 bedrijven uit 30 landen komen in juni naar Gelderland om te sporten, te netwerken en natuurlijk gewoon plezier te maken.

“Juist in deze coronatijd zien we hoe belangrijk bewegen is voor onze gezondheid. En hoe we sport en evenementen missen als het door omstandigheden niet kan”, zegt Jan Markink, gedeputeerde sport van de provincie Gelderland. “We kijken dan ook uit naar de European Company Sport Games. We heten bedrijfsporters vanuit heel Europa graag welkom in onze mooie sportprovincie.” Het meedoen laat Markink over aan zijn “jongere collega’s”. “Maar ik kom alle sporters zeker aanmoedigen.”

Veel animo
“Dit is een hartstikke groot Europees evenement, dus het is supergaaf dat we zowel gastheer zijn als deelnemer”, zegt Manouk Strootman, programmaleider vitaliteit bij de provincie Gelderland. “Wij doen met 32 collega’s mee, verdeeld over vijf sporten: wielrennen, volleybal, voetbal, tennis en golf. De wielrenners zijn met twaalf deelnemers de grootste groep.”

Volgens stagiaire Pleun Tijsse-Klasen, die samen met Strootman, haar vitaliteitscollega en drie andere stagiaires het hele traject voor de sportende collega’s uitvoert, was er aan animo geen gebrek. “We hadden van alles bedacht om mensen te werven, maar na één promotievideo waarin we mensen opriepen zich aan te melden, hadden we al voldoende deelnemers. Dat ging veel sneller dan verwacht.” Strootman: “Er werken ongeveer 1600 mensen bij ons. Binnen ons team was er ruimte voor zo’n 30 deelnemers, zo hadden we vooraf met elkaar bepaald.”

Enthousiasme genoeg dus op het Provinciehuis in Arnhem, maar nu is het zaak de deelnemers klaar te stomen voor het evenement. “Voor de deelnemende sporters plannen we vanaf maart elke maand een training en we proberen te eindigen met oefenwedstrijden tegen een andere deelnemende organisatie”, vertelt Strootman.
“Daarover zijn we in contact met de gemeente Arnhem, die zich ook heeft ingeschreven. Maar als er andere teams vooraf een oefenwedstrijd tegen ons willen spelen, mogen ze natuurlijk contact met ons opnemen.”

Gedeputeerde sport van de provincie Gelderland, Jan Markink (tweede van rechts) trapt samen met Jochem Schellens, directeur Papendal, Marcel Hielkema, voorzitter VNO-NCW Midden en Jan van Dellen, wethouder van Arnhem officieel de European Company Sport Games 2022 campagne af

Sportmedisch onderzoek
Aan de meeste voorbereidingsactiviteiten kunnen ook de andere collega’s meedoen. “We willen namelijk niet alleen op de 32 deelnemers inzetten, maar de hele organisatie in beweging krijgen”, aldus Strootman. “In maart hebben we een webinar over sport, voeding en herstel, in april is er een webinar over blessurepreventie en in mei organiseren we een kookworkshop. Dit wordt allemaal provinciebreed aangeboden.”  

“We hebben gezocht naar een zo breed mogelijk aanbod rondom de vitaliteitsthema’s en voeding is daarin natuurlijk ook een heel belangrijke”, voegt Tijsse-Klasen daaraan toe. “Vandaar ook de kookworkshop. Die wordt online door een diëtiste gegeven, een soort 24 Kitchen. Ze maakt een gezonde pasta, die ook geschikt is voor mensen die inspanning leveren. En in de tijd dat die staat te pruttelen, maakt ze nog een gezonde snack. De workshop is live te zien, maar wordt ook opgenomen voor mensen die op dat moment niet kunnen kijken.”  

Om de andere collega’s achter de deelnemende sporters te krijgen en een soort van Oranjegevoel te creëren, is één van de stagiaires nu zelfs bezig met het opzetten van een fanclub. “Naast dat we de kleding van onze sporters sponsoren, willen we degenen die komen kijken ook iets meegeven. Een tasje of een petje bijvoorbeeld”, zegt Strootman, die goede hoop heeft dat er geen roet in het eten wordt gegooid door coronamaatregelen. “We hebben nauw contact met de organisatie. En zoals het er nu voorstaat, kan alles doorgaan voor de deelnemers en mag er ook publiek aanwezig zijn. Het scheelt natuurlijk dat het evenement in de zomerperiode is en dat veel wedstrijden buiten zijn.”

Productiever, creatiever en met meer plezier
Volgens Strootman past de deelname aan het Europese sportevenement heel mooi binnen het vitaliteitsprogramma Gelderland Fit!. “Dat is vijf jaar geleden opgestart, omdat de provincie Gelderland wilde inzetten op vitaliteit. Om gezonde medewerkers te creëren die zich verbonden voelen met hun werk en hun team. In onze ogen zijn ze daardoor productiever en creatiever én werken ze met veel meer plezier.”

Het vitaliteitsprogramma dat de organisatie jaarlijks aanbiedt, is gebaseerd op de input van verschillende kanten, vertelt Strootman. Zoals het jaarverslag van de arbodiensten, gesprekken met de bedrijfsmaatschappelijk werkster, gesprekken binnen het team Werk en Gezondheid en werkbelevingsonderzoeken. “Er is dus veel contact met medewerkers, managers en directie om te kijken waar de behoeften liggen. En aan de hand daarvan bieden we onder meer trainingen, workshops en webinars aan. Maar ook startbewijzen voor grootschalige sportevenementen die in Gelderland plaatsvinden, zoals nu de ECSG, de Nijmeegse Vierdaagse en de Zevenheuvelenloop.”

Ze vervolgt: “Tijdens het thuiswerken in covid-tijd hebben we veel aandacht besteed aan pauzetrainingen en beweegchallenges en hebben we de zogeheten Gelderse Wandelweken georganiseerd. Maar we spelen ook in op landelijke initiatieven als Stoptober, de Week van de Werkstress en de Dag van de Mantelzorg. Zo is het Gelderland Fit!-programma in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een volledig gevuld jaarlijks programma.”

Dat de collega’s er enthousiast over zijn, blijkt onder meer uit het feit dat de aangeboden programma’s altijd zo goed als vol zitten, stelt Strootman. “En toevallig kreeg ik net een telefoontje van een collega met een vriendin in Australië, die daar ook met vitaliteit bezig is. Ze wil graag een keer met ons in gesprek, omdat onze collega iedere keer zo vol lof over ons vitaliteitsprogramma spreekt. Dat is natuurlijk ook mooi om te horen.”

Maar voorlopig moet ‘Australië’ nog even wachten, want op dit moment zijn alle pijlen gericht op de European Company Sport Games in Gelderland van 22 tot en met 26 juni. Voor het eerst in de geschiedenis van het evenement worden de wedstrijden in verschillende steden gehouden. Het hart is Nationaal Topsportcentrum Papendal in Arnhem. Daarnaast zijn er wedstrijden in Apeldoorn, Ede en in de regio Achterhoek. Bedrijven die nog willen meedoen, moeten snel zijn, want de inschrijving sluit op 4 maart.