Goed doel als extra stimulans om medewerkers in beweging te krijgen

Enerzijds geld inzamelen voor het goede doel en anderzijds bedrijven helpen de vitaliteit van hun medewerkers te verbeteren. Dat doet Spieren voor Spieren sinds kort, de stichting die zich inzet voor kinderen met een spierziekte. “Donaties ontvangen is natuurlijk leuk, maar we willen ook graag iets teruggeven”, zegt directeur Minke Booij. 

Bedrijven helpen met hun vitaliteitsbeleid

Spieren voor Spieren werd in 1998 opgericht door het Nederlandse voetbalelftal en zamelt geld in om diagnoses en behandelingen voor kinderen met een spierziekte sneller beschikbaar te krijgen. “Door corona hadden we in 2020 een zwaar jaar, want om geld binnen te halen zijn we grotendeels afhankelijk van de evenementen die we organiseren”, vertelt Booij. “We waren daarom heel erg op zoek naar nieuwe manieren om fondsen te werven. Met bedrijven samenwerken en ze helpen met hun vitaliteitsbeleid is veel meer coronaproof én past helemaal bij het DNA van onze organisatie.”

Medewerkers in beweging krijgen

“Dat samenwerken doen we nu met een aantal bedrijven en dat pakt goed uit”, vervolgt Booij. “Deze bedrijven hebben de wens om iets te doen voor hun medewerkers, zeker ook in coronatijd, maar vinden het niet altijd makkelijk om hun medewerkers in beweging te krijgen. Een fitnessabonnement aanbieden of een loopgroepje organiseren, is vaak niet genoeg. Wij hebben gemerkt dat je mensen kunt stimuleren door ergens een goed doel aan te verbinden. Dan leveren ze een bepaalde prestatie niet alleen voor zichzelf, maar in ons geval ook voor de kinderen met een spierziekte. Ze vinden het leuk om met elkaar in beweging te komen en toe te werken naar een mooie donatie.“

Signe en Sven Kramer

Inspirerende verhalen

Concreet betekent dit dat de bedrijven nog altijd zelf hun acties en evenementen organiseren, maar dat Spieren voor Spieren een faciliterende rol heeft. “Wij regelen bijvoorbeeld een sporter uit ons netwerk voor een motiverend praatje. En we hebben natuurlijk de kinderen met hun verhalen, die inspirerend zijn voor mensen die het - zeker in coronatijd - zwaar hebben. Want er zijn kinderen bij die niet kunnen bewegen, maar toch ongelooflijk positief en sterk in het leven staan.” 

“Eén van onze ambassadeurs, oud-volleybalster Manon Flier-Nummerdor, is vitaloog en we werken samen met het Spieren voor Spieren Kindercentrum van het UMC Utrecht, waar mensen zitten met heel veel expertise over spieren, bewegen en inspanning. Samen met bedrijven kunnen we dus echt een mooi programma samenstellen om de vitaliteit onder medewerkers een impuls te geven.” De stichting wil met de partners een samenwerking opbouwen die voor iedereen waardevol is, want alleen maar geld vragen is volgens Booij niet duurzaam. “Als je echt iets met elkaar kunt opbouwen, met een samenwerking die ook voor die bedrijven interessant en relevant is, dan wordt het leuk.”

Voorbeeld van een samenwerking

Een voorbeeld van een samenwerking is die met GoodHabitz, een platform dat online trainingen aanbiedt. “We mogen gebruikmaken van hun platform en hebben ze in contact gebracht met onze kind-ambassadeur Jenell. Ze hebben een mooie film met haar opgenomen en die is nu onderdeel van één van hun trainingen.”

“Als je Jenell ziet, denk je in eerste instantie: ‘Jeetje, wat is zij beperkt’. Maar als je dan met haar praat, blijkt ze dat zelf helemaal niet te vinden. Ze is enorm positief en vindt overal een oplossing voor. Ze doet alles met haar mond, zoals typen, tekenen en gamen. GoodHabitz doet weer met een aantal teams mee aan ons evenement Trap voor Trap bij PSV.  Zo leveren wij iets, zij werven fondsen voor ons en hun mensen gaan weer sporten.”

Sporten onder werktijd

Waar je volgens Booij op moet letten als je je medewerkers in beweging wil krijgen, is dat je dingen op verschillende niveaus aanbiedt. “Voor de één is een stuk wandelen al prima, maar een ander wil meer uitdaging. Ken je mensen, vraag ze naar hun behoeftes. Je bent er niet alleen met een gratis fiets of abonnement op de sportschool, want dan faciliteer je alleen en doe je verder niks. Ik werkte ooit bij een bedrijf met een fitness, maar als je ging sporten moest je uitklokken. Dat is niet motiverend. Als je het als werkgever belangrijk vindt dat je mensen in beweging komen, moet je dat ook toestaan onder werktijd.”

Hoe werkt Spieren voor Spieren zelf aan vitaliteit?

“Als je een groot bedrijf hebt, is het natuurlijk fantastisch als je iemand kunt vrijmaken om het hele vitaliteitsgebeuren op te pakken. Spieren voor Spieren is daarvoor met negen vaste medewerkers te klein”, stelt Booij. “Maar sport zit bij ons in het DNA. We organiseren geregeld sportieve evenementen en aan een aantal daarvan doen we zelf ook mee. In de standaarduitjes die we jaarlijks hebben, zit ook altijd wat actiefs. En we maken veel wandelafspraken met elkaar, zeker nu we niet altijd op kantoor zijn.”

Hoewel Spieren voor Spieren geen vast vitaliteitsprogramma heeft, zorgen ze er wel voor dat het altijd op de agenda staat. Niet alleen de sportieve, maar ook de mentale fitheid wordt besproken, benadrukt Booij. “Voel je je goed? Hoe zit je in je vel? In de periode dat we niet op kantoor mochten werken, hebben we er met het hele team op toegezien dat we elkaar geregeld bleven spreken. We organiseerden samen pubquizzen, borrels en bingo. Toen de maatregelen wat versoepelden, zaten we met tweetallen bij elkaar om weer wat meer aanspraak te hebben.”

Relativeringsvermogen

De coronacrisis heeft gezorgd voor een toename van depressies, angstgevoelens en eenzaamheid, zo oordeelden meerdere onderzoeksbureaus de afgelopen tijd. En als iets deze mensen kan helpen om alles weer een beetje in perspectief te zien, is het wel het relativeringsvermogen en de positiviteit van de kinderen met een spierziekte, zegt Booij. “Deze kinderen zijn mentaal heel sterk, ondanks al hun beperkingen. Wij brengen vaak sporters en kinderen met een spierziekte samen en waar iedereen denkt dat de sporters de kinderen inspireren, is het vaak juist andersom”. 

Booij geeft daar graag een mooi voorbeeld van: “Een paar jaar geleden had keeper Jeroen Zoet van PSV een fotoshoot voor ons. Hij had niet zo’n best jaar, had net wat blunders gemaakt in de Champions League en kwam dus niet al te blij binnen. Tot hij met Bram in contact kwam, die een ernstige spierziekte heeft en in een rolstoel zit. Bram maakte een paar grappen en je zag Jeroen smelten. Na afloop zei hij: ‘Dit is echt wat ik nodig had vandaag’. Ik merk zelf ook hoe relativerend het is om deze kinderen te spreken, omdat ze ongelooflijk veerkrachtig en positief zijn.”

Meer tips om medewerkers in beweging te krijgen?

Op zoek naar meer tips om je medewerkers (thuis) in beweging te krijgen? Bekijk onze quick wins & tips voor meer beweging in je werkdag.