‘Goed voor je mensen zorgen, zit bij ons in de botten’

“Het is onze ambitie om anderen te inspireren goed werkgeverschap vorm te geven, maar we willen daarin ook graag een goed voorbeeld zijn”, zegt Corinne Mulder-Heemskerk, manager P&O bij Perspectief Groep bv. Dat laatste is in ieder geval gelukt. De arbodienstverlener en specialist in arbeidsmobiliteit en duurzame inzetbaarheid heeft samen met KNNS de eerste Vignetten Vitaal Bedrijf ontvangen, waarmee ze laten zien dat ze duurzaam bezig zijn op het gebied van vitaliteit.

Het is niet de eerste keer dat Perspectief publiekelijk waardering krijgt voor hun inspanningen. In 2019 werd het door zorgverzekeraar ONVZ uitgeroepen tot Vitaalste Bedrijf van Nederland. “Wat we toen terugkregen, is dat onze investering in vitaliteit en gezondheid duidelijk tot uiting komt in onze organisatiecultuur”, zegt Mulder-Heemskerk. “Er is veel verbinding tussen de collega’s, een sterke verbondenheid bij de organisatie, weinig onderlinge concurrentie, een laag risico op een burn-out en medewerkers zouden vrienden en familie adviseren om ook bij Perspectief te gaan werken.”

Visie op goed werkgeverschap
Perspectief heeft 350 medewerkers verdeeld over veertien regiokantoren en het hoofdkantoor in Harderwijk. Het bedrijf groeit snel; jaarlijks komen er gemiddeld vijftig nieuwe mensen bij. “We zijn in 2018 actief begonnen met  een vitaliteitsprogramma, maar die ‘vitale’ cultuur hebben we altijd al gehad”, aldus de manager P&O. “Het is een familiebedrijf. We hebben al twintig jaar dezelfde directeur en zijn visie op goed werkgeverschap is dat het de moeite waard is om te investeren in goed werkgeverschap. Vanuit de goedheid van de mens, maar ook omdat het je veel oplevert. Goed voor je mensen zorgen, is iets wat bij ons in de botten zit.”

“Onze kracht zit niet zozeer is ons vitaliteitsprogramma zelf, maar dat wij ervoor zorgen dat gezondheid en vitaliteit onderwerp van gesprek is op de werkvloer. We trainen leidinggevenden in het voeren van goede gesprekken. Ze leren vertrouwen te creëren, waardoor medewerkers vitaliteitsaspecten met hen willen bespreken en we ze kunnen helpen als er een probleem is.” Mulder-Heemskerk benadrukt dat dat voor zowel werk- als privé-gerelateerde dingen geldt. “Je ziet vaak dat werkgevers zeggen: Alles wat privé-gerelateerd is, is niet mijn probleem, want dat hoort niet op de werkvloer. Dat vind ik onzin, want op het moment dat iemand gaat verzuimen omdat er privé wat speelt, is het wel jouw probleem.” 

Parkeerplaats geblokkeerd
Bij Perspectief wordt elk kwartaal een vitaliteitsagenda gemaakt, die is gekoppeld aan één van hun pijlers: fysieke fitheid, mentale fitheid en loopbaanfitheid. “Daarbij sluiten we vaak aan bij activiteiten die al in de markt aanwezig zijn, zoals de Fiets naar je Werk Dag, de Nationale Week zonder Vlees, de Week van de Werkstress. In Harderwijk doen we mee aan een waterdrink-challenge, die ieder jaar door de gemeente wordt georganiseerd. We leggen dan ook uit waarom het zo goed is water te drinken of op de fiets naar het werk te gaan. We hebben ook weleens de parkeerplaats voor het kantoor geblokkeerd om mensen te stimuleren lopend naar het werk te gaan of de auto in ieder geval wat verder weg te parkeren.”

Bootcamp met het team

Onderdeel van het zogeheten PerspectieFIT-programma zijn bootcamptrainingen in de regio’s waar de kantoren zitten. Daarbij worden ervaren trainers en voedingsdeskundigen betrokken en verschillende healthchecks gedaan. Tussendoor zijn er workshops als ‘Regie over je Energie’, ‘Slapen is Gezond’ en ‘Leef als een beest’. “Je kunt meedoen aan een intensief programma, maar ook incidenteel aanschuiven. Zelf doe ik dat in Harderwijk, omdat ik het leuk vind om samen met collega’s te trainen. Behalve dat de collega’s aan de slag gaan met hun gezondheid, zie je ook dat er verbinding ontstaat. Dat is een mooi side effect, dat we van tevoren niet hadden bedacht.”

Collega’s die roken - dat zijn er volgens Mulder-Heemskerk niet zo heel veel meer - kunnen in september een workshop volgen om van het roken af te komen. In oktober, als het Stoptober is, komt die groep onder leiding van een coach weer bij elkaar om samen de volgende stap te zetten. “Wij merken, net zoals bij beweegprogramma’s, dat je dingen makkelijker bereikt in groepsverband. Wij bieden dit programma ook aan de partners van onze collega’s aan, want als die wel blijven roken is het natuurlijk lastiger om te stoppen.”

Verknocht aan de organisatie
Volgens Mulder-Heemskerk zijn de collega’s enthousiast over de activiteiten die er worden aangeboden en is er weinig verloop bij Perspectief. “Wij zeggen weleens: Als je eenmaal bij ons werkt, raak je verknocht aan de organisatie. Mensen verbinden zich vaak lang aan ons. Dat betekent niet dat ze steeds op dezelfde plek blijven zitten, want ze kunnen hier in de breedte en hoogte doorgroeien. Gelukkig kan dat ook makkelijker, omdat we een groeiende organisatie zijn.”

Die groeiende organisatie moet natuurlijk ook nieuwe mensen aantrekken en dat lukt Perspectief over het algemeen goed, stelt Mulder-Heemskerk. “Ongeveer 60 procent van de vacatures wordt ingevuld door mensen die worden aangedragen door enthousiaste collega’s. Zeker in plaatsen waar we bekendstaan als goede werkgever, zoals in Harderwijk, is het voor ons heel makkelijk om vacatures in te vullen. In het westen van het land is dat lastiger, omdat we daar nog minder naam hebben gemaakt en de arbeidsmarkt krapper is.”

“Hoewel er een chronisch tekort is aan artsen en bedrijfsartsen, hebben wij toch een relatief groot team. Enerzijds door mond-tot-mondreclame van artsen die enthousiast zijn over het werken bij Perspectief, maar ook doordat we investeren in een uitgebreid opleidingsprogramma voor basisartsen en artsen in opleiding. Het is niet alleen het vitaliteitsprogramma dat Perspectief aantrekkelijk maakt als werkgever, maar ook de visie die het bedrijf heeft op werkgeverschap.”   

Sociale steun nodig
Volgens Mulder-Heemskerk ligt het verzuim bij het bedrijf altijd onder de 3 procent, maar moet er wel blijvend geïnvesteerd worden om te voorkomen dat mensen uitvallen met mentale klachten  “We zijn een consultancybedrijf en hebben te maken met mensen die verzuimen, dus de emotionele belasting van het werk is hoog. Daar begeleiden we mensen goed in, maar we hebben wel last van de coronatijd. Onze cultuur is gebaseerd op verbinding en door het vele thuiswerken is er minder sociale steun en die hebben wij als organisatie wel nodig.”

Om het community-gevoel weer een beetje terug te krijgen, heeft Perspectief de afgelopen tijd extra geïnvesteerd in communicatie en groepsactiviteiten. Ook werden binnen de maatregelen van de overheid enkele kantoorpanden opengehouden, zodat collega’s die dat nodig hadden af en toe toch naar kantoor konden om te werken. 

“De grootste uitdaging die nu voor ons ligt, is de cultuur die we hebben vast te houden”, besluit Mulder-Heemskerk. “Naarmate je als organisatie groter wordt, merk je toch dat afdelingen meer in schotten gaan werken. ‘Ik ben van P&O, Pietje is van verzuim en Jantje is van arbeidsmobiliteit’, maar als je de klant echt beter wil maken heb je samenwerkingsgevoel nodig. Dat betekent dat je het oorspronkelijke gedachtengoed moet overdragen en dat kost tijd en energie. Maar uiteindelijk levert je dat wel heel veel positiefs op.”

Perspectief Groep bv. en KNNS hebben als bedrijven de eerste Vignetten Vitaal Bedrijf ontvangen. Hiermee laten ze zien dat ze duurzaam bezig zijn op het gebied van vitaliteit. Wil jij dat nou ook? Vraag dan het Vignet Vitaal Bedrijf aan. Met het Vignet Vitaal Bedrijf ziet iedereen in een oogopslag dat vitaliteit een belangrijk thema voor jullie is: je klanten, relaties en (toekomstige) werknemers. Dus vraag nu ook het vignet aan!