Haval ziet verzuim binnen jaar enkele procenten dalen

Verzuimcijfers die ruim vier procent hoger lagen dan het landelijke gemiddelde. Het was voedselverpakkingsproducent Haval al langer een doorn in het oog. Vorig jaar besloot het bedrijf in Gemert om de vitaliteit van de medewerkers eens goed onder de loep te nemen en in actie te komen. Dat wierp al snel zijn vruchten af: binnen een jaar daalden de verzuimcijfers met enkele procenten en nam Haval als bekroning daarop het Vignet Vitaal Bedrijf in ontvangst.  

“Bij een productiebedrijf ligt het ziekteverzuim altijd wel iets hoger, maar wij zaten op tien procent en dat was natuurlijk veel te veel”, zegt Marcel Ruis, HR-manager bij Haval. Hij nam contact op met Anne van Gaal, oud-medewerker van Haval en tegenwoordig eigenaar van VitAnne Coaching & Advies (vitaliteitspartner van Vitaal Bedrijf), met de vraag of zij ideeën had om het verzuim omlaag te krijgen. “Anne kwam met een strategie en zo is het balletje gaan rollen.”

Interventies voeding en bewegen
De eerste stap in het traject was het uitrollen van de scan voor medewerkers van Vitaal Bedrijf onder de bijna zestig medewerkers van Haval. “Een mooi hulpmiddel om erachter te komen waar de mensen bij Haval nu eigenlijk behoefte aan hebben. En wat ze al wel goed geregeld vinden en wat nog niet”, vertelt Van Gaal. Ruis regelde alle correspondentie rondom de scan en Van Gaal schreef aan de hand van de uitslagen een plan dat ze voorlegde aan de directie. 

De medewerkers van Haval wilden vooral aan slag met voeding en bewegen, zo bleek uit de scan en daar is dan ook met verschillende interventies op ingespeeld. Zo heeft Van Gaal voorlichting gegeven over gezonde voeding, is er werk gemaakt van een gezonder aanbod in de kantine (naast het fruit dat altijd al beschikbaar was) en werd besloten de snoepautomaat niet meer bij te vullen. 

“Tijdens de voorlichting is ook aan de orde gekomen waar je rekening mee moeten houden bij nachtdiensten”, aldus Ruis. “Want die zijn naarmate je ouder wordt een steeds grotere aanslag op je lichaam.” Van Gaal: “Om je melatonineritme niet te verstoren, moet je proberen ’s ochtends na de nachtdienst een zonnebril te dragen tot je thuis bent en naar bed kunt. En het is belangrijk om je voeding ’s nachts aan te passen (eiwitrijk en koolhydraatarm) om overgewicht en alles wat daarbij komt kijken te voorkomen. Dat soort tips heb ik meegegeven.”

Padelclinic en wandeling
Op het gebied van bewegen zijn er een padelclinic en een wandeling georganiseerd. Ruis: “Ook hier in het dorp zijn padelbanen gekomen, dus dat was een mooie gelegenheid om wat collega’s mee te trekken. We hebben de hele avond drie banen vol gehad en er zijn nog steeds collega’s die af en toe met elkaar padellen.” 

Ook de wandeling heeft blijvend succes opgeleverd. “Ik zie nu regelmatig mensen van kantoor samen een wandelingetje maken. Dat is wel op het industrieterrein waar wij zitten, maar elk half uurtje dat je buiten aan het wandelen bent, is mooi meegenomen.” Ruis is momenteel bezig met het regelen van bedrijfsfitness, zodat de collega’s overal in het land met korting kunnen sporten. Hij hoopt hiermee mensen die zo’n abonnement doorgaans te duur vinden, toch aan het sporten te krijgen.

Verzuimtraining
Een ander belangrijk onderdeel om de hoge verzuimcijfers bij Haval aan te pakken, was een verzuimtraining. Van Gaal: “In deze training hebben Marcel en ik leidinggevenden voornamelijk geleerd wat nu wel en niet echt een ziekmelding is en wat je iemand die zich ziek meldt wel en niet mag vragen. Daarnaast hebben we ze inzicht gegeven in de verzuimcijfers, op welke afdelingen die het hoogst waren, waar dat aan ligt en hebben we ze mee laten denken over wat we kunnen doen om het verzuim voor te zijn.” 

“Het is belangrijk te weten dat je niet elke ziekmelding zomaar hoeft te accepteren”, vult Ruis aan. “Als iemand zich ziek meldt, hoeft dat niet altijd te betekenen dat ze voor 100 procent thuis hoeven te blijven. In driekwart van de gevallen is er toch nog iets wat ze wel kunnen doen.” Een voorbeeld hiervan is een productiemedewerker die zijn been heeft gebroken en inpakwerk of computerwerkzaamheden kan doen. “Het lopen van machine naar machine is dan niet mogelijk, maar we kunnen dan wel een zitwerkplek voor zo iemand creëren.”

Hij vervolgt: “Als je een verzuimmelding op die manier benadert, is dat heel anders dan wanneer je zegt: ‘Blijf maar thuis, over drie dagen hebben we wel weer contact en zien we wel weer verder’. Nee, er wordt nu direct in overleg gekeken naar wat er wel mogelijk is en wat iemand voor ons kan betekenen, en wij voor diegene.”

Veel geld bespaard
Waar het ziekteverzuim aan het begin van het traject op tien procent lag, is dat nu ongeveer zes procent, vertelt Ruis. “Dat is veel lager, maar we zitten nog niet op het niveau waar we willen zitten. Ik wil naar maximaal vier procent, dus we hebben nog wel een weg te gaan.” De daling in het ziekteverzuim heeft Haval inmiddels al heel wat geld bespaard. Aanzienlijk meer dan de kosten die ze kwijt zijn aan het vitaliteitstraject. “Als ik zelf een training geef, hangt daar niet direct een prijskaartje aan. Aan de uren van Anne natuurlijk wel, maar dat is prima te overzien op deze manier.”  

Van Gaal: “Veel bedrijven vinden vitaliteit een interessant onderwerp, maar zijn bang dat het ze te veel gaat kosten. Het hoeven echter helemaal niet altijd dure interventies te zijn. Je kunt de kosten heel goed drukken met laagdrempelige en goedkope of zelfs gratis activiteiten. Als je begint is natuurlijk niet zichtbaar wat het oplevert. Dat houdt veel ondernemers tegen.”

Grootste uitdaging
Alle neuzen dezelfde kant op krijgen vond Ruis het afgelopen jaar toch wel het moeilijkst in het hele traject. “Op bepaalde afdelingen werken we in vijf ploegen, dus dat betekent ook vijf ploegleiders. De een is meer vanuit de techniek ploegleider geworden en wordt helemaal blij van machines en de ander wil zijn mensen zo vitaal en gelukkig mogelijk aan het werk hebben. Om die verschillende types op dezelfde manier hun ploeg te laten draaien, is toch wel de grootste uitdaging. In individuele gesprekken leggen we uit dat je voor een goedlopende ploeg gezonde mensen nodig hebt die niet te veel verzuimen, want als er iemand uitvalt is dat ook weer een extra belasting voor de overige mensen die aan het werk zijn.” 

Van Gaal noemt het Vignet Vitaal Bedrijf  “een mooie bekroning op het traject”. “We laten zien dat we aan de eisen hebben voldaan. En we hebben alles zo opgezet dat het doorgezet kan worden, het was geen eenmalige actie.” Ruis voegt daaraan toe: “Wij zijn bezig met het verduurzamen van onze producten. Drie kwart van onze voedselverpakkingen is inmiddels herbruikbaar. Het Vignet toont onze klanten dat we niet alleen duurzame producten produceren, maar dat we ook aandacht besteden aan de duurzaamheid van onze medewerkers.”