‘Heel mooi dat we het Vignet kunnen laten zien’

JOGG wil in heel Nederland de leefomgeving voor kinderen en jongeren gezonder maken. “Dat is geen negen-tot-vijfbaan, maar een missie”, zegt directeur-bestuurder Marjon Bachra. Ze is ervan overtuigd dat je dat alleen kunt bereiken met gezonde en gelukkige medewerkers. Het onderwerp vitaliteit staat daarom ook binnen de organisatie zelf hoog op de agenda. 

“Vitaliteit op de werkvloer en de brede definitie daarvan is echt onderdeel van ons beleid”, vertelt Bachra tijdens een telefoongesprek dat ze combineert met een wandeling. Iets wat zij en haar collega’s regelmatig doen als ze elkaar even moeten bijpraten. “Nu met het thuiswerken is het natuurlijk extra belangrijk om even naar buiten te gaan en te bewegen, maar dat deden we voor de corona-uitbraak ook al.”

In september kreeg JOGG het Vignet Vitaal Bedrijf uitgereikt, waarmee de organisatie uitdraagt dat het zowel de fysieke als mentale gezondheid van de eigen medewerkers serieus neemt. Bachra: “We werken met meer dan 200 gemeenten en vele andere organisaties samen om kinderen op te laten groeien in een gezonde omgeving, zodat we uiteindelijk een gezonde generatie realiseren. We willen daarin zelf het goede voorbeeld geven door op de eigen werkvloer aandacht te besteden aan beweging, gezonde voeding, ontspanning en mentale weerbaarheid. ‘Practice what you preach’, is ons motto. Daarom is het voor ons heel mooi om het Vignet te kunnen laten zien.”

Aanpassen meubilair
Vitaliteit is niet iets waar alleen Bachra vanuit haar rol in gelooft, maar staat ook bij haar collega’s hoog in het vaandel, vertelt ze. Dat blijkt ook wel uit het feit dat een aantal medewerkers vier jaar geleden zelf een vitaliteitsteam formeerde. “Ze vonden dat er structureel aandacht voor moest komen en zeiden: ‘We willen daar de tijd voor krijgen en als we dingen organiseren bij jou kunnen aankloppen voor budget’. Dat is natuurlijk fantastisch, want een gezonde leefstijl kun je niet opleggen, je moet het zelf willen en erin geloven. Dus als dat vanuit de medewerkers zelf komt, kun je dat alleen maar stimuleren.”

Het vitaliteitsteam van JOGG is eerst gaan kijken hoe je nu kunt voorkomen dat iedereen de hele dag zit. Dat resulteerde onder meer in het aanpassen van het meubilair. Er kwamen deskbikes, zit-stabureaus en sta-vergaderplekken op het kantoor in Den Haag. Maar ook ‘lopende overleggen’ werden gestimuleerd. 

“Zo zijn we begonnen, maar inmiddels bedenkt het vitaliteitsteam allerlei dingen om het bewegen erin te houden. Want ook bij ons is niets menselijks ons vreemd: je gaat aan het werk, je bent druk en het eerste wat erbij inschiet is de wandeling of je lunch. Je moet het bewegen dus wel blijven stimuleren. Een keertje yoga op de werkvloer, meedoen aan The Daily Mile (voor thuiswerkers) of het Ommetje van de hersenstichting. Het kan van alles zijn.”  

Optimale energiebalans
De ruim veertig medewerkers van JOGG kunnen ook meedoen aan workshops die regelmatig worden georganiseerd. “Eén van onze ambassadeurs, Herre Zonderland, is echt een expert op het gebied van vitaliteit op de werkvloer. Hij heeft ons geleerd hoe je zorgt voor een optimale energiebalans. En onze diëtist, die ons helpt bij het gezonder maken van het voedingsaanbod in sportkantines, heeft verteld hoe je op een vrij gemakkelijke manier kunt zorgen voor een gezonde lunch en een gezond tussendoortje”, vertelt Bachra. “Alles wat wij uitdragen, halen we eigenlijk ook naar binnen. We kijken vervolgens hoe we daar zelf mee aan de slag kunnen gaan.” 

Het vitaliteitsteam wordt ook betrokken bij de kwartaaldagen die JOGG met alle medewerkers houdt. “We willen niet dat we op die dagen met zijn allen alleen maar zitten te luisteren. Er moet ook iets actiefs bij zitten. Daarom zoeken we altijd een bosrijke omgeving op of het strand, zodat de collega’s in groepjes naar buiten kunnen om te bewegen. Deze dagen worden trouwens altijd afgesloten met een borrel. Dus het is een combinatie van inhoud, bewegen en het sociale aspect.”

Ontwikkeling en zingeving
Bachra benadrukt dat vitaliteit niet alleen te maken heeft met beweging en voeding, maar zeker ook met mentale weerbaarheid. “Hoe zorg je ervoor dat iemand lekker in zijn vel zit bij zijn werkgever? Wat heeft iemand daarvoor nodig? Dat gaat niet alleen over werk-privébalans en flexibiliteit in werkplekken en werktijden, maar ook over ontwikkeling en zingeving”, stelt de directeur-bestuurder. 

“Hoe halen we nu het beste uit mensen die bij JOGG werken? Welke talenten hebben we in huis en hoe kunnen we die optimaal benutten? Ik vind dat je als medewerker zelf verantwoordelijk bent voor je carrière, maar dat wij als werkgever zo goed mogelijk moeten faciliteren. Dat doen wij door coaching en opleidingen aan te bieden, maar ook door te kijken naar detachering.”

Dat laatste is nodig, stelt Bachra, omdat JOGG een kleine organisatie is en de doorgroeimogelijkheden soms beperkt zijn. “Als we zien dat iemand zich verder wil ontwikkelen en wij die kans binnen JOGG niet kunnen bieden, moet je daar open over in gesprek gaan. Als een collega vervolgens op een heel fijne manier weggaat bij JOGG en bij iemand in ons netwerk aan de slag kan, juichen we dat alleen maar toe.”

Flexibiliteit
Hoewel veel mensen door het thuiswerken meer ruimte en vrijheid hebben gekregen om hun werktijden en werkzaamheden zelf in te richten, gebeurt dat volgens Bachra toch nog te weinig in Nederland. “Ik hoor nog vaak genoeg dat medewerkers ondanks de maatregelen gedwongen worden naar kantoor te komen of dat ze moeten laten zien wanneer ze inloggen en uitloggen.”

“Ik vind dat hele werken van negen tot vijf niet meer van deze tijd. Eigenlijk vind ik de hele gedachte van ‘binnen- en buiten werktijd’ heel gek. Toen mijn dochters jonger waren, vond ik het belangrijk af en toe ’s avonds met ze te eten of een keertje met ze naar zwemles te gaan op woensdagmiddag. Dat betekende dat ik een paar uur eerder weg moest uit Den Haag, maar dan maakte ik mijn werk gewoon ’s avonds af. Die flexibiliteit vind ik heel belangrijk, want je wordt er een stuk relaxter van als die dingen kunnen.” 

En sporten onder werktijd? “Het is kortzichtig om te denken dat iemand dan niet productief is. Integendeel. Toen de sportscholen met de vorige maatregelen om 17.00 dichtgingen, hebben wij onze medewerkers gestimuleerd om een sport of beweegmoment in te plannen in hun werkdag. Al was het een groot ommetje of thuissportles. We hebben andere bedrijven ook opgeroepen daar flexibel mee om te gaan. Ik geloof er heel erg in dat sporten en bewegen mensen helpt om hun werk beter te doen. Dus als je je bedrijf op een goede manier wilt runnen, zul je daarin moeten investeren.” 

Met het Vignet Vitaal Bedrijf ziet iedereen in een oogopslag dat vitaliteit een belangrijk thema voor jouw bedrijf is: je klanten, relaties en (toekomstige) werknemers. Wil jij dat ook? Vraag dan het Vignet Vitaal Bedrijf aan