'Het plezier dat we nu hebben, is misschien wel het belangrijkste'

'Het plezier dat we nu hebben, is misschien wel het belangrijkste'

Mensen die in de zorg werken, zorgen vaak beter voor hun cliënten dan voor zichzelf. Het is een bekend fenomeen, dat ze bij 4mb maar al te goed herkenden. Daar moest verandering in komen, vond het psychologisch centrum, en met behulp van de scan voor medewerkers van Vitaal Bedrijf namen ze de eerste stap op weg naar een gezondere werkomgeving voor hun eigen mensen. 

“We realiseerden ons steeds meer dat we ook naar de gezondheid en vitaliteit van ons eigen personeel moesten kijken en niet alleen die van onze cliënten”, zegt Evelien Koreman, beleidsmedewerker en psycholoog bij 4mb. “Ons centrum wordt steeds groter en dan wordt het extra belangrijk om in dit soort dingen te investeren. Corona heeft dat besef wel versterkt. Dus toen we attent werden gemaakt op Vitaal Bedrijf en de vitaliteitscan, dachten we: dat moeten we gewoon doen.”

Zo gezegd, zo gedaan. In maart heeft een groot deel van de 36 medewerkers van 4mb, verspreid over locaties in Breda, Roosendaal en Etten-Leur, de scan voor medewerkers van Vitaal Bedrijf ingevuld. “Wat er bij ons heel sterk uitkwam, is dat onze collega’s meer willen bewegen, zowel thuis als op het werk. Niet zo gek, want we hebben veelal een zittend beroep”, zegt Koreman. “We scoorden ook heel slecht op bewegen, terwijl we op dingen als niet roken en gezond eten juist super goed scoorden.” 

Brainstormsessies in groepjes
Dat de focus bij 4mb op bewegen moest komen te liggen, was nu wel duidelijk geworden. Maar wat was de volgende stap? “Wij hebben een paar weken later een online bijeenkomst gehouden om de resultaten van de scan in een powerpointpresentatie met onze mensen te delen”, vertelt Koreman. Er waren die middag 20 tot 25 medewerkers van de partij. Wie er niet bij was, kon het later via een opname terugkijken. 

“Omdat we het heel belangrijk vinden dat iedereen meedenkt, hebben we diezelfde middag in groepjes brainstormsessies gehouden over hoe we thuis en op het werk meer kunnen gaan bewegen. Eén van de ideeën was om thuischallenges te houden, met daarin een soort van competitie-element. Heel laagdrempelig, zodat iedereen kan meedoen”, vertelt Koreman. “Een ander idee was de aanschaf van spullen om op het werk te kunnen sporten en spelletjes te doen. Een aantal mensen wilde voor de ontspanning ook iets met VR. Wij gebruiken VR-brillen in onze behandelingen, maar die kunnen de medewerkers natuurlijk ook gebruiken tussen de sessies door.” 

Na deze bijeenkomst heeft Koreman samen met de directeur en een medewerker een werkgroep opgezet om de ideeën uit de brainstormsessie verder uit te werken. “We besloten dat we op 1 juni wilden starten met het traject, dus we hebben nog een stukje van april en de hele maand mei genomen om ons daarop voor te bereiden.” Voor de kick-off werd opnieuw een meeting georganiseerd om alle plannen te presenteren. En vlak daarvoor had iedereen al een fitbox gekregen, met daarin onder meer een sportdrankje, sportrepen, springtouw en drie jongleerballetjes. 

4MB Fitbox

Prijs bij volle kaart
“Sinds de start hebben we iedere week een andere thuischallenge gehad. De eerste week was dat jongleren met drie ballen, de tweede week was dat drie keer drie minuten touwtje springen en deze week gaan we het 4mb-logo fietsen, wandelen of hardlopen. De route die je hebt gevolgd, sla je op via een app en die moet er dan uitzien als een 4, een M en een B. Best lastig”, lacht Koreman. 

Om het wedstrijdelement erin te gooien, hebben alle medewerkers een stickervel gekregen. Voor elke uitgevoerde opdracht verdienen ze een sticker. “Bij een volle kaart krijgen ze een prijs. Ik verwacht dat eind juni de eerste mensen hun kaart vol hebben, dus we zijn nu aan het bedenken wat die prijs zal zijn. Misschien een drinkfles, een leuke strandtas of opblaasspullen voor in het zwembad. Het is al leuk als er iets van een beloning in zit, dus het hoeft niet iets groots te zijn.”

Voor degene die een challenge het beste uitvoert – dat wordt aan de hand van filmpjes bepaald – is er ook een weekprijs te winnen én een extra sticker. “Die stickeractie proberen we eerst een maand uit en als het aanslaat, gaan we ermee door. We zijn net begonnen, dus het is nog een beetje zoeken naar wat werkt.”

Op de drie locaties van 4mb is elke dag in de lunchpauze een activiteit gepland, vertelt Koreman. “Dat zijn simpele spelletjes als bowlen met plastic kegels, badmintonnen, ringwerpen en balletjes vangen met een soort rackets van klittenband. In de agenda wordt duidelijk aangegeven wat er die dag wordt gedaan. En we doen op elke locatie hetzelfde spel, omdat dat voor de onderlinge uitwisseling het leukste is.”   

Team 4MB voert activiteiten uit samen

Koreman benadrukt dat deelname aan de activiteiten geheel vrijblijvend is. “Als mensen niet willen meedoen aan iets of aan helemaal niets willen meedoen, is dat ook prima. We vinden het wel erg leuk dat de mensen die wel meedoen foto’s en filmpjes delen. We hebben een Teams-groep en een WhatsApp-groep waar die kunnen worden gepost. Dat werkt heel motiverend.” 

Kookboek met gezonde recepten
Hoewel extra aandacht voor gezond eten niet uit de scan kwam, worden de medewerkers wel gevraagd om iedere week een gezond recept in te sturen. “Daar kies ik er dan één van uit en die stuur ik in een mooi 4mb-format rond. Het is de bedoeling dat van al die recepten uiteindelijk een 4mb-kookboek wordt gemaakt. Niet iedereen houdt ervan om uitgebreid te koken, dus het is wel fijn als het een beetje makkelijke recepten zijn.” 

Zowel op de recepten als op de andere activiteiten wordt volgens Koreman heel positief gereageerd. “Bijna iedereen doet fanatiek mee. Er worden leuke foto’s en filmpjes ingestuurd. Er gebeuren altijd grappige dingen bij het bowlen of badmintonnen, dus er wordt veel gelachen. Dat is heel fijn om te zien, want het plezier dat we nu hebben is misschien wel het belangrijkste dat we hieruit halen.”

“We staan nog heel erg aan de start, dus we moeten nog ervaren wat goed gaat en wat beter kan”, beseft Koreman. “Maar we zullen goed luisteren naar de feedback van onze medewerkers. En we zullen ze blijven vragen om ideeën aan ons door te geven, zodat we die ook weer kunnen gebruiken.”

Ook aan de slag met vitaliteit? Met onze scans krijg je snel en kosteloos inzicht in hoe het is gesteld met de vitaliteit in jouw bedrijf, wat de behoeften zijn van je medewerkers en op welk(e) gebied(en) je winst kunt behalen.