‘Ik wil dat mijn medewerkers plezier uit hun werk halen’

‘Ik wil dat mijn medewerkers plezier uit hun werk halen’

“Een cultuur waarin mensen zichzelf kunnen zijn, zich durven uit te spreken en zich veilig voelen.” Dat is waar het om gaat bij een vitaal bedrijf, zegt algemeen directeur Jimé Hoen van MijnMarketing.com, dat in juni het Vignet Vitaal Bedrijf in ontvangst mocht nemen. 

“Het klinkt misschien heel makkelijk om zo’n cultuur te creëren, maar dat is het moeilijkste wat er is voor een organisatie”, weet Hoen dan ook uit ervaring. Maar na acht jaar durft hij wel te zeggen dat er een “veilige zwerm” is gevormd op het kantoor in Brunssum met bijna veertig medewerkers. “Je merkt dat mensen bij ons op de werkvloer dingen bespreken die best wel persoonlijk zijn. Over problemen thuis, schulden of andere zorgen die ze hebben. Ze hebben hier een plek gevonden waar ze zich kunnen uiten en met problemen kunnen omgaan.”

Het creëren van die open cultuur begint volgens Hoen al bij de werving van nieuwe medewerkers. “Wij stoppen mensen niet in een functieomschrijving. Natuurlijk hebben we vacatureteksten waar ze op afkomen, maar zodra we aan tafel zitten, kijken we al minder naar die functie en meer naar waar iemand goed in is en hoe iemand in zijn element is. Zo hebben we al heel wat functies gecreëerd om iemand in zijn kracht te zetten. Is dat dan vitaliteit? Nee, in de essentie nog niet, maar het legt wel de basis om jezelf te kunnen zijn in een organisatie.”

Vitaal leven, werken en samenzijn

MijnMarketing.com heeft een eigen vitaliteitsmodel dat uit drie delen bestaat: vitaal leven, vitaal werken en vitaal samenzijn. Daaronder vallen alle vitaliteitsprogramma’s, van kleine tot grote activiteiten. “Eén van onze medewerkers is in zijn vrije tijd triatleet en bezig met sport en voeding. Hij wilde zich graag ontwikkelen tot voedingscoach”, vertelt Hoen. “Wij hebben zijn opleiding ondersteund en gefaciliteerd en nu kan hij voedingsadvies geven aan alle collega’s binnen MijnMarketing.com. Dat gaat dus verder dan het simpelweg inhuren van een externe coach. Het mooie is dat hij hier elke dag rondloopt en aan de lunchtafel zit, dus iedereen kan hem op elk gewenst moment vragen stellen. Hoeveel tijd hij daarmee bezig is, mag hij zelf bepalen.” 

Hoewel MijnMarketing.com een vitaliteitsteam heeft dat de grote lijnen uitzet, nemen de medewerkers zelf ook initiatieven. “Laatst had iemand bedacht om een estafetterun van 400 meter te doen. We vroegen ons af hoeveel mensen daaraan zouden meedoen, want we hebben maar tien hardlopers. Maar uiteindelijk stonden we met tientallen op de atletiekbaan en had iedereen een euro bijgelegd om de baan te betalen. Ze hadden alles zelf geregeld en bekostigd.”

“Een ander gaf laatst aan dat hij graag een keer een salsacursus wil doen met de collega’s. Er hebben zich wederom tientallen mensen aangemeld om mee te doen en er is extern een zaaltje gehuurd op een woensdagavond. Ik heb zelf helemaal geen losse heupen en salsa is niet mijn eerste keuze, maar ik ga wel, want het feit dat we dit met zijn allen doen is voor mij het grootste plezier. Op eigen initiatief, in eigen tijd en niemand doet moeilijk om iets bij te leggen: volgens mij is dat het summum van hoe je het wil hebben als organisatie.”

‘Vitaal werken’ betekent bij MijnMarketing.com dat er op de werkvloer is gezorgd voor ergonomische werkplekken. Enkele voorbeelden hiervan zijn sta-zitbureaus, een computersysteem dat aangeeft of je te lang staat of te lang zit en een WTW-unit met verse luchttoevoer. “Maar dat is voor ons echt de basis”, stelt Hoen. 

Hard werken, hard feesten

Allemaal leuk en aardig dat vitale leven en werken, maar er moet ook ontspannen worden, stelt de algemeen directeur. “Met ‘vitaal samenzijn’ hebben we een heel palet aan uitjes. Zo doen we elk jaar een episch uitje, zoals samen skiën in Ischgl in Oostenrijk of Koningsdag vieren op een boot in Amsterdam. Er wordt heel hard gefeest met zijn allen. Wij geven onze medewerkers veel liever een beleving dan een kerstpakket of een cadeaubon aan het einde van het jaar. Zo’n skireis hadden sommigen zonder MijnMarketing.com nooit gemaakt. En aan die ervaring hebben ze veel meer dan een wokpan en een pak rijst.”

Team MijnMarketing.com skiën in Ischgl in Oostenrijk

Die gezellige uitjes kosten natuurlijk wel wat geld en volgens Hoen worden vitaliteitsactiviteiten vanuit de fiscus veel te weinig gestimuleerd. “Het moet allemaal via de werkkostenregeling. Dat is waardeloos, want daardoor moet je er al gauw veel belasting over betalen en dan is het potje snel op. Wij hebben nog zoveel meer ideeën op het gebied van vitaliteit, maar worden daar door de fiscus enorm in beperkt.” Aan de andere kant is het ook een kwestie van prioriteiten stellen, vindt hij. “Wij doen dit niet omdat we zo graag de Kerstman willen spelen. Nee, we vinden het gewoon heel belangrijk dat we een leuke tijd hebben samen. En daarin investeren we graag. Mooie bijkomstigheid is dat de uiteindelijke opbrengst vele malen hoger is dan de kosten.” 

Geen burn-outs

Zo is het ziekteverzuim bij MijnMarketing.com minder dat een procent, weet Hoen. En het verzuim dat er is, is volgens hem onoverkomelijk verzuim, bijvoorbeeld door een medische behandeling. “In de acht jaar dat we bestaan, heeft nog nooit iemand een burn-out gehad. Dat terwijl er bij ons veel twintigers en dertigers werken, waar nu veel klappen vallen op het gebied van burn-outs, en we een high-performance-bedrijf zijn. Veel mensen werken hier veel meer dan 40 uur en staan zeven dagen per week ‘aan’. Je zou denken dat dat een cocktail is voor een burn-out, maar ze halen juist veel energie uit hun werk.” 

Dat komt volgens Hoen vooral ook doordat ze plezier hebben in wat ze doen. “Je bent in je leven vaak meer uren aan het werk dan dat je niet aan het werk bent. Laten we het dan alsjeblieft zo leuk mogelijk maken met zijn allen. Ik weet zeker dat medewerkers in een vitaal bedrijf productiever, flexibeler en gelukkiger zijn. En uiteindelijk levert dat iedereen, van medewerker tot werkgever, meer rendement op. Maar je moet als ondernemer wel durven zeggen: Ik ga ervoor, ik ga investeren in vitaliteit.” 

“Daarvoor hoef je niet per se met zijn allen te gaan skiën in Oostenrijk”, zegt Hoen. “Je kunt ook gewoon naar de hei. Zo hebben wij in coronatijd een MijnMarketing.com-wandeling gehouden, waarbij de collega’s steeds met een andere partner een kilometer gingen lopen. Met de één haalden ze onderweg een kroketje, met de ander een ijsje en met weer een ander aten ze ergens een soepje. Ze kregen de opdracht mee om onderweg een foto van elkaar en van de omgeving te maken. Degene die de leukste foto had gemaakt, won een lunch voor twee. De gesprekken die zijn ontstaan, de geintjes die zijn uitgehaald en de napret over de foto’s zijn heel waardevol en het kostte bijna niks.”

Holistische aanpak

Maar vitaliteit gaat natuurlijk niet alleen maar over gezellige dingen, realiseert Hoen zich terdege. “Het gaat ook over de zaken die minder leuk zijn. Mensen die in de problemen zitten. Hoe kunnen we die helpen? Hoe kunnen we het bespreekbaar maken? Hoe kunnen we het signaleren? Als iemand thuis niet lekker in de wedstrijd zit, wil ik dat ook weten. Niet omdat we nieuwsgierig zijn, maar omdat we willen kijken of we iets voor die persoon kunnen betekenen. Als je bijvoorbeeld in scheiding ligt, komt er nogal wat op je af met de kinderen en zo. Dan kun je als werkgever zeggen dat dat niet jouw probleem is, maar zo doen wij dat niet. Voor vitaliteit is een holistische aanpak nodig.”

Een tip die Hoen andere mkb’ers wil meegeven, is dat ze vooral ook intrinsiek investeren in vitaliteit. “Dat betekent dat je als ondernemer achter je eigen vitaliteitsbeleid staat. Dat je het doorleeft, doorgrondt en jezelf ook kwetsbaar durft op te stellen. Dat is veel belangrijker dan euro’s, want euro’s bepalen niet het verschil.”