‘Vitaliteit moet onderdeel zijn van de bedrijfscultuur’

“Vitaliteit gaat niet alleen over gezond eten, niet roken en bewegen. Het is veel breder dan dat. Daarom besteden we bij Philadelphia Zorg op alle fronten aandacht aan dit thema, zowel fysiek als mentaal.“ Babette Alberda weet waar ze over praat: ze is sinds zeven jaar coördinator duurzame inzetbaarheid bij de organisatie die zich inzet voor mensen met een verstandelijke beperking en werd vorig jaar verkozen tot Vitality Manager van het Jaar.

“Onze kracht is dat we ons bij Philadelphia niet richten op één aspect, maar op het geheel”, vertelt Alberda. “Zit je goed in je vel, zit je op de juiste plek binnen de organisatie, heb je energie, kun je je kwaliteiten kwijt? Maar ook: heb je grip op de dingen die in je leven plaatsvinden? Ik vind het altijd een beetje jammer als bedrijven trots vertellen dat ze mooie fitnessapparaten voor hun medewerkers hebben aangeschaft. Alleen daarmee ga je het niet redden.”

Philadelphia Zorg ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking. Door heel Nederland helpen 7000 medewerkers vanuit 500 locaties 8000 cliënten om prettig te leven en het beste uit zichzelf te halen. Ondersteuning varieert van intensieve zorg op woonlocaties tot ambulante begeleiding, leer-werktrajecten, dagbesteding, logeeradressen en behandelingen.


Volgens Alberda is het vooral in de zorg extra belangrijk dat werknemers zich goed voelen en op hun plek zitten, omdat zij als mens het verschil maken. “Ze moeten altijd maar zorgen voor anderen en cliënten voelen het haarfijn aan als ze niet goed in hun vel zitten. Maar helaas is het geen automatisme dat mensen die voor anderen zorgen ook goed voor zichzelf zorgen. Daarom blijven we er bij Philadelphia op hameren hoe belangrijk het is om stil te staan bij jezelf. Dat je je regelmatig afvraagt: hoe gaat het nu eigenlijk met mij? En dat je van daaruit de stap zet die bij je past.”

Persoonlijke coach
Dat reflecteren kunnen de ongeveer 7000 werknemers van Philadelphia doen in verschillende workshops en webinars die worden georganiseerd. En als ze dat willen, kunnen ze voor zowel werk- als privévraagstukken terecht bij een persoonlijke coach. “Dit is anoniem, dus er hoeft vooraf geen goedkeuring te worden aangevraagd”, vertelt Alberda. “De coach is ook beschikbaar voor gezinsleden van de werknemer.”

Voor zwangere vrouwen, vrouwen die net zijn bevallen of vrouwen in de overgang biedt Philadelphia ondersteuning in de vorm van een work-life pakket. “Enerzijds gaan ze met een personal trainer aan de slag met sport en voeding, maar anderzijds komt ook het mentale stuk weer aan bod. Hoe ga je om met zo’n fase van zwangerschap, hoe combineer je werk en privé als je weer aan het werk gaat of hoe kom je zo’n periode van de overgang het beste door?” Philadelphia stimuleert ook de deelname aan sportevenementen. Georganiseerde evenementen binnen de zorg, zoals de zorgmarathon, maar ook de Dam tot Damloop of de Nijmeegse Vierdaagse. Daarnaast kun je via de organisatie een financieel voordeel krijgen op je sportabonnement.

Aantrekkelijk maken
Alberda en haar collega’s zijn altijd bezig nieuwe dingen te bedenken om vitaliteit bij de medewerkers onder de aandacht te brengen. Een paar maanden geleden kwam er in samenwerking met Route.nl een boekje uit met fiets- en wandelroutes naar negentien Philadelphia-locaties, waar je een kopje koffie kunt drinken of een winkeltje kunt bezoeken. “Door corona waren veel locaties dicht en zaten mensen thuis. We hebben dat boekje naar alle medewerkers gestuurd met het idee andere locaties te leren kenen, maar ook om ze te stimuleren eropuit te gaan, om te ontspannen en te herstellen”, vertelt Alberda. “Dit boekje is een voorbeeld van hoe wij het onderwerp vitaliteit aantrekkelijk proberen te maken. Je kunt wel een boodschap hebben, maar die moet je wel op allerlei manieren blijven etaleren en een beetje leuk maken voor mensen.”

Maar hoe financier je zo’n uitgebreid vitaliteitsbeleid? Het is natuurlijk niet gratis. “Vooral die individuele coaches kosten een hoop geld en dat is bij ons ook onderwerp van gesprek. Het is elk jaar hard werken om te zorgen dat dingen behouden kunnen blijven”, aldus Alberda. “En het is zeker niet zo dat alles maar kan, maar door dingen slim te combineren en te kijken naar de verschillende potjes en sponsors binnen je organisatie, kun je veel bereiken. Het boekje hebben we bijvoorbeeld samen gedaan met onze partner Zilveren Kruis. Daarnaast helpt het natuurlijk dat iedereen beseft, ook de Raad van Bestuur, dat het belangrijk is om in mensen te investeren.”

Dat het vitaliteitsbeleid bij Philadelphia zijn vruchten afwerpt, laten de verzuimcijfers zien. Philadelphia zit daarmee 2 procent onder het landelijke branchegemiddelde: 4,5 tegen 6,5 procent.


Verzuimcijfers en verloop
Dat het vitaliteitsbeleid bij Philadelphia zijn vruchten afwerpt, laten de verzuimcijfers zien. Philadelphia zit daarmee 2 procent onder het landelijke branchegemiddelde: 4,5 tegen 6,5 procent. “Persoonlijk denk ik dat het verzuim nog veel lager kan”, stelt Alberda. “Maar dan moet je nog alerter zijn vóór het verzuim uit en sneller doorpakken op het moment dat mensen thuisblijven. Je kunt in zo’n traject veel tijd besparen door vroegtijdig met mensen in gesprek te gaan en stappen te zetten. Ik begrijp heel goed dat dat door de drukte en de waan van de dag een grote uitdaging is voor managers en de teamleden, maar daar is nog wel winst te behalen.”

Volgens Alberda is er bij Philadelphia ook minder verloop en lukt het goed om vacatures in te vullen. Al is dat op sommige locaties, afhankelijk van de lokale arbeidsmarkt en de doelgroep, nog steeds wel eens lastig. “Maar het helpt wel als je kunt laten zien, ook naar buiten toe, wat je allemaal doet als werkgever.” Dat Philadelphia’s inspanningen worden gewaardeerd, blijkt wel uit het feit dat de organisatie vorig jaar het keurmerk ‘Beste Werkgever’ kreeg. De verkiezing is gekoppeld aan de resultaten van het medewerkersonderzoek, waarin ook het vitaliteitsbeleid aan bod komt.

Alberda vindt het belangrijk om bij de beleidsvoering niet alleen op managers te varen, maar van de medewerkers zelf te horen waar ze tegenaan lopen en wat ze nodig hebben. Dat doet ze onder meer door individuele interviews af te nemen en themasessies en inspiratiedagen te houden. “Met mensen uit de praktijk brainstormen over nieuwe ideeën, terugkijken op het jaar en vooruitkijken, dat vind ik altijd erg leuk om te doen. Een tijdje geleden hadden we inspiratiedagen over geluk en werkplezier. Verschillende ambassadeurs kregen tools om dat onderwerp op de agenda te zetten binnen hun team. Als je daarna hoort dat mensen er echt iets aan hebben gehad, geeft dat veel voldoening.”

Geduld
Alberda stelt dat veel bedrijven vitaliteit zien als een project, terwijl het dat volgens haar niet is. “Vitaliteit is iets wat continu aandacht vraagt en onderdeel moet zijn van je cultuur, van je organisatie. Je kunt prima klein beginnen, maar als je het alleen maar overlaat aan de hr-afdeling, geloof ik niet dat er veel van terechtkomt. Het is iets wat je met elkaar aandacht moet geven, want dit thema is verweven met alles in de organisatie.”

“Heb geduld. Doe het stap voor stap."

Heeft ze nog een gouden tip voor bedrijven die aan de slag willen met vitaliteit? “Heb geduld. Doe het stap voor stap. Er is een lange adem voor nodig en het is eigenlijk nooit klaar. Wij doen een heleboel goede dingen bij Philadelphia, maar er zijn ook nog een heleboel dingen die beter kunnen. Het gaat niet op alle plekken in de organisatie even goed”, stelt Alberda. “Daarnaast hebben sommige ideeën of gedachten tijd nodig om te landen bij de rest, want als coördinator loop je voor de troepen uit. Maar er zijn altijd mensen die er enthousiast van worden. Maak gebruik van hun energie.”

Ook aan de slag met vitaliteit? Met onze scans krijg je snel en kosteloos inzicht in hoe het is gesteld met de vitaliteit in jouw bedrijf, wat de behoeften zijn van je medewerkers en op welk(e) gebied(en) je winst kunt behalen.