‘Vitaliteit zit in de kleine aanpassingen’

‘Vitaliteit zit in de kleine aanpassingen’

Sporten werkt verbindend, dat weet Thijs Smit, directeur van Smit en Partners maar al te goed. Met een deel van het accountants- en fiscaal advieskantoor loopt hij al sinds 2009 de Dam tot Damloop. “Na de eerste keer met medewerkers en zakelijke relaties de tien Engelse Mijl te hebben afgelegd, was het voor mij duidelijk dat het niet alleen gezond is om met sportvrienden hard te lopen, maar dat sporten ook verbroedert.” En dat was het begin van een nieuwe traditie. 

Hardlopen als uitlaatklep
Smit en Partners werd in 1983 in Amstelveen opgericht door Thijs Smit zijn vader. Inmiddels zit het bedrijf al 25 jaar in Heiloo en staat hij zelf aan het roer met een team van tien mensen onder zich. “Ik werk altijd met mijn hoofd, dat kan nog wel eens druk zijn. En accountancy kan ook zeker stressvol zijn”, zegt Smit. Hardlopen werkt dan ook als een uitlaatklep voor hem. “Het helpt om mijn hoofd leeg te maken en te ontspannen.” En dat probeert hij ook uit te dragen naar zijn team en klanten.

Hardlopen is een uitlaatklep voor Thijs

Padel Competitie en de Smit & Partners Trofee
Het team van Smit en Partners zit vol sportievelingen; de een fietst zo de Alpe d’Huez op, de ander doet aan hardlopen en loopt de marathon van Parijs, Valencia én New York. Met het team hebben ze dit jaar een padel competitie gestart. Wat begon bij een bedrijfsuitje, wordt nu een echte Smit en Partners Padel Competitie. “En dat bevalt heel goed”, zegt Smit. “Zelfs op Tweede Paasdag ging de padel competitie door en stond een deel van het team op de baan.” Maar het zijn niet alleen medewerkers van Smit en Partners die op de baan staan. “Ook onze klanten doen soms mee. En dat is een hele mooie wisselwerking.”

Dat ze bij Smit & Partners BV sportief zijn, is duidelijk. Maar Thijs doet dit niet alleen om dat sporten belangrijk is. “Het werkt ook verbindend en zorgt voor een goede teambuilding. Je zit acht uur met elkaar op kantoor, je hebt het veel over werk. Dan zorgt sporten voor een fijne balans. Op deze manier ontstaan er andere gesprekken tussen collega’s én blijven we sportief.” Een win-win situatie vindt hij. En dan kan je ook nog eens de Smit en Partners Trofee verdienen. “Hierdoor merk je dat collega’s elkaar uitdagen en stimuleren.”

Vitaliteit op de werkvloer
Maar vitaliteit is natuurlijk niet alleen sporten en bewegen. Op het kantoor in Heiloo hebben alle medewerkers een zit-sta bureau. “Dat moedig ik ook echt aan”, zegt Thijs. Op de bureaus zit een challenge-knop waardoor de medewerkers elkaar en zichzelf kunnen uitdagen. Daarnaast laat de directeur iedere week vers fruit bezorgen. “Ik vind het belangrijk om een gezonde werkomgeving te bieden. Een opgeruimd kantoor, met een mooie moswand, draagt hier bijvoorbeeld ook aan bij.” En dat kleine aanpassingen een grote verandering kunnen bieden, weet Thijs ook. “Vroeger hadden we bij ieder bureau een printer. Die heb ik bewust weggehaald en een centrale printer laten staan. Het zit hem in de kleine dingen.” 

Het sportieve team van Smit en Partners

RoPaRun
Het accountants fiscalisten adviseurs kantoor is hoofdsponsor team Keep on Running die de RoPaRun gaan lopen, een estafette hardloopevenement van 4 t/m 6 juni. Smit en Partners doet zelf uiteraard ook mee en legt hardlopend de zuidelijke route door Nederland af. Ze beginnen op vliegveld Twenthe en finishen op de Coolsingel in Rotterdam. Een pittige loop van ruim vijfhonderd kilometer die gedaan wordt met een team van acht lopers. Alle opbrengsten gaan naar instellingen, goede doelen of projecten voor mensen met kanker.

Deze editie van de RoPaRun is extra speciaal voor het team. “We zijn het afgelopen jaar ons teamlid en masseur aan kanker verloren dus dit jaar heeft zeker een zwaardere lading.” 

Generale repetitie door de duinen
Thijs doet zelf ook al tien jaar mee aan de Dam tot Damloop. En dat heeft hij meegenomen naar de werkvloer. Inmiddels zitten er vijf medewerkers van Smit en Partners in het hardloopteam. “Ook lopen zakelijke relaties en partners van medewerkers mee in ons team. Ik vind het leuk om te zien dat sport op meerdere vlakken verbindt.” En voor de grote dag organiseert Smit ook altijd een generale run. Door de duinen zet hij een hardlooproute uit met een afsluitende barbecue. “Dit doe ik vooral om elkaar te motiveren.” 

Naast de generale run organiseert Thijs voor de voorbereiding een training gegeven door Jill Holterman, olympisch atleet op de marathon. “Ik sponsor Holterman en in ruil daarvoor geeft zij een training aan de lopers van de Dam tot Damloop.” 

Tip voor andere ondernemers
Een vitaal bedrijf, dat is Smit en Partners zeker. En het mes snijdt aan meerdere kanten, vindt hij. “Zoek de verbinding met elkaar”, is dan ook zijn tip voor andere ondernemers. “Sporten is goed voor de vitaliteit en geeft ruimte in je hoofd. Maar dat niet alleen. “Blijf vitaal, gezond, maar zet sporten ook in voor je teambuilding. En maak plezier met elkaar.” En dat vindt Thijs dan ook het belangrijkste.

Op zaterdagavond 17 en zondag 18 september vindt alweer de 36e editie van de Dam tot Dam Businessloop plaats. Doe je ook mee? Meld je bedrijf hier aan.