'Vitaliteitsbeleid is een optelsom van positieve zaken’

“Wie met vitaliteit begint, denkt vaak aan de appeltjes in de kantine en het stimuleren van water drinken, maar uiteindelijk moet je in de diepere lagen uitkomen.” Zo ervaart commercieel directeur Pauline Verhoef het vitaliteitsproces bij Thermae 2000 in Valkenburg. Volgens Verhoef is er geen vaste formule voor een succesvol vitaliteitsbeleid, maar ze geeft wel graag wat tips.

‘Mens sana in corpore sana.’ Daar draait het om bij het wellness center, waar zo’n 180 mensen werken: een gezonde geest in een gezond lichaam. “Dat geldt niet alleen voor de gasten, maar ook voor de werknemers. Zij zijn het belangrijkste binnen het bedrijf, want als zij zich goed voelen, ga je dat terugzien in de gastvrijheid.”

Verhoef juicht het initiatief van Vitaal Bedrijf dan ook toe. ”Ik ben ervan overtuigd dat heel veel mensen worstelen met hun balans. Het is hartstikke goed dat werkgevers op weg worden geholpen om deze mensen te helpen. Het gevolg daarvan is ook nog dat de productiviteit van je bedrijf stijgt, het ziekteverzuim daalt en de mensen blijer zijn. Het is een optelsom van positieve zaken.”

Eerste stap
Thermae 2000 startte in 2017 zelf met vitaliteit op de werkvloer. Dat gebeurde aan de hand van adviezen van energieleverancier Enexis, dat dat jaar was uitgeroepen tot Vitaalste Bedrijf van Limburg. ”We hebben dwars door de organisatie heen een vitaliteitsteam opgericht”, vertelt Verhoef. “Dus niet met managers, maar met iemand van de wellness, het restaurant, de keuken en marketing. We zeiden: ‘Komen jullie maar met ideeën die ertoe leiden dat de medewerkers gezonder en vitaler worden’. Dat was de eerste stap.”

De aandacht ging in het begin vooral uit naar voeding en beweging. “Er kwam een gezondere lunch en als Paasgeschenk kregen we in plaats van chocola een dopper waar we water in konden doen”, aldus Verhoef. “Daarna zijn we gaan kijken wat wij als bedrijf voor de medewerkers konden doen. Kunnen ze bij ons bewegen? Ja, ze kunnen hier aquafit doen en we hebben een klein fitnesscentrum. We organiseerden ook bootcamps, waar medewerkers zich voor konden inschrijven.”

De grootste winst los van het sporten, was volgens Verhoef dat de verschillende afdelingen binnen de organisatie samenkwamen. “Ze begonnen ideeën uit te wisselen en daar ontstonden weer nieuwe dingen uit. Zo schreven ze zich met groepjes in voor hardloopwedstrijden of fietsclinics. Dat had een positief effect op de werksfeer.”

"Of je nu tien of 180 medewerkers hebt, maakt niet uit. De uitdaging is hetzelfde.”

Verantwoordelijkheden
“Een gezonde leefstijl is natuurlijk belangrijk”, weet Verhoef. “Maar vitale werknemers met veerkracht krijg je niet alleen door gezonde voeding en bewegen. Het gaat er ook om hoe je wordt gecoacht, wat voor leiderschap er is en welke doorgroeimogelijkheden er zijn. Daarnaast willen werknemers het gevoel hebben dat ze iets kunnen bijdragen en dat ze gewaardeerd worden.” Op sommige afdelingen is daarom besloten anders te managen, door verantwoordelijkheden lager in de organisatie te leggen. “Daarbij gaan we ervanuit dat iemand die jong is en net bij ons werkt heel goed zelf beslissingen kan nemen. En fouten maken mag, want daar kunnen ze van leren.”

In 2018, een jaar nadat Enexis was verkozen tot Vitaalste Bedrijf van Limburg, sleepte Thermae 2000 Valkenburg die titel zelf in de wacht. Maar het was niet alleen maar makkelijk, stelt Verhoef. “Doordat wij waren gestart met een vitaliteitsteam dwars door de organisatie heen, werkte het management soms als een blokkade. Dat zei dan: ‘Leuk idee, maar dat gaan we niet doen’.”

Om die reden geeft Verhoef andere bedrijven als tip mee om altijd eerst te beginnen met een scan, want dan betrek je de managers meteen bij het proces. “Wij vinden het achteraf jammer dat we niet eerst een scan hebben gedaan en gewoon met de adviezen van Enexis zijn begonnen. Uiteindelijk is de betrokkenheid van je managementteam wel een allereerste beginsel. Daarnaast komen uit de scan allerlei dingen waarmee je meteen aan de slag kunt. En of je nu tien of 180 medewerkers hebt, maakt niet uit. De uitdaging is hetzelfde.”

Nieuwe uitdagingen
Maar wat merken ze bij Thermae 2000 nu van dit vitaliteitsbeleid? Verhoef: “Er is sowieso minder ziekteverzuim. Daarnaast zien we dat er meer wordt samengewerkt en dat het plezier in het werk stijgt, waardoor er bij alle afdelingen meer ideeën loskomen. We denken dat het ziekteverzuim ook lager is, omdat mensen het gevoel hebben dat ze er toe doen.”

Dit jaar is het allemaal wat lastiger, omdat er door corona nieuwe uitdagingen zijn bijgekomen, zoals het thuiswerken en de anderhalvemetereconomie. “We zijn nu heel erg zoekende hoe we daarmee om moeten gaan. We leven net als veel andere bedrijven van persconferentie naar persconferentie, waardoor het moeilijker is om de focus op vitaliteitsactiviteiten te leggen. Maar het coachen van mensen en ze veerkrachtiger maken is nu juist belangrijker dan ooit.”

Toch heeft corona ook positieve dingen gebracht, vertelt Verhoef. “We waren drie maanden dicht, maar in die tijd hebben we verbouwd en geklust met de afdelingen. Dat was erg leuk, want de chef-kok stond te schilderen en de massagemedewerker brak de sauna af. Daardoor kreeg je ook weer dat saamhorigheidsgevoel.”

Het grootste leerproces in het vitaliteitsverhaal? “Het is niet één ding waar het om draait”, stelt Verhoef. “Je hebt ieder jaar een focuspunt. We hebben een jaar heel erg op voeding gezeten en een ander jaar op beweging. Nu gaat de aandacht uit naar ‘veerkracht’ en ‘fouten maken mag’. Maar dat wil niet zeggen dat er nu geen appeltjes meer in de kantine staan en dat er geen sportieve zaken meer worden georganiseerd. De focus verlegt zich alleen.”

“Er is sowieso minder ziekteverzuim. Daarnaast zien we dat er meer wordt samengewerkt en dat het plezier in het werk stijgt, waardoor er bij alle afdelingen meer ideeën loskomen. We denken dat het ziekteverzuim ook lager is, omdat mensen het gevoel hebben dat ze er toedoen.”


Netwerk Vitaal Limburg
Pauline Verhoef is ook voorzitter van Netwerk Vitaal Limburg (NVL), dat mede is opgezet door Thermae 2000. NVL is in het leven geroepen om bewustzijn in Limburg te creëren dat vitale medewerkers belangrijk zijn en kennis met elkaar te delen. “We bungelden een beetje onderaan met de gezondheidscijfers in Limburg”, zegt Verhoef. “Er waren wel wat initiatieven om het te verbeteren, maar vitaliteit op de werkvloer was eigenlijk een ondergesneeuwd kindje. We hebben goed in kaart gebracht wat vitaliteit nu precies is en op elk onderdeel is nu een bedrijf aangesloten dat daarin kan ondersteunen.”

Benieuwd hoe jouw bedrijf scoort op vitaliteit en wat de behoeftes zijn van je medewerkers op dit gebied? Doe dan de scan en kijk wat jij kunt doen voor een vitaal bedrijf.