Breng beweging in de werkdag is makkelijker dan je denkt

Breng beweging in de werkdag is makkelijker dan je denkt

Bewegen is gezond. Voldoende bewegen zorgt ervoor dat je je fit voelt en lekker in je vel zit, op de lange termijn zorgt het zelfs voor een verminderd risico op chronische aandoeningen! 53% van de Nederlanders beweegt voldoende. Toch blijkt uit de Leefstijlmonitor dat volwassenen meer dan 9 uur op een dag zitten, waarvan meer dan 2,5 uur op het werk. Als werkgever kun je bewegen gedurende de (werk)dag stimuleren. Hoe kun je als werkgever je medewerkers (ook thuis) in beweging krijgen? 

Bewustwording en vergroten van kennis bij medewerkers

Voldoende bewegen zorgt dat werknemers zich beter kunnen concentreren, productiever zijn maar ook beter om kunnen gaan met stress. Ook verzuimen werknemers die regelmatig bewegen gemiddeld minder dan werknemers die onvoldoende bewegen. Het vergroten van de kennis en inzicht in eigen beweeggedrag van werknemers is de eerste stap om meer te gaan bewegen. Bewegen heeft ook positieve effecten op de gemoedstoestand en emoties. Zo helpt het beter om te gaan met stressprikkels en het afvoeren van stresshormonen. 

Wat kun jij als werkgever doen?

 • Bied je medewerkers voorlichting en eye-openers over de gezondheidsvoordelen van voldoende beweging, bijvoorbeeld door een webinar of een workshop te organiseren. Focus hierbij ook op tips en voorbeelden hoe werknemers meer kunnen gaan bewegen. 
 • Bewegen heeft ook positieve effecten op de gemoedstoestand en emoties. Zo helpt het beter om te gaan met stressprikkels en het afvoeren van stresshormonen. 
 • Deel tips en video’s hoe medewerkers beweging in hun dag kunnen brengen.
 • Bied je medewerkers de mogelijkheid om een meting of conditietest te doen of doe een onderzoek naar de vitaliteit van je medewerkers en specifiek hun beweeggedrag. Zo kunnen MKB bedrijven via Vitaal Bedrijf kosteloos een vitaliteitscan onder hun medewerkers uitzetten. Hierin wordt bijvoorbeeld gevraagd hoeveel uren medewerkers per dag zitten en hoeveel uur per week ze matig intensief bewegen. Ook krijg je inzicht in of medewerkers al dan niet aan de slag willen met meer bewegen en vinden dat de werkgever voldoende stimuleert om te bewegen en te sporten. Met de inzichten kunnen de medewerkers zelf en de organisatie gericht aan de slag.
 • Laat (bedrijfs)fysiotherapeuten of andere professionals met expertise op bewegen en gezondheid regelmatig op de (thuis)werkvloer langskomen om ter plekke informatie en beweegtips te geven en vragen te beantwoorden.
 • Deel mooie ‘beweeg voorbeelden’ bijvoorbeeld via intranet.

Cultuur; maak bewegen aantrekkelijk

Probeer om bewegen leuk en aantrekkelijk te maken, het is namelijk makkelijker dan je denkt. Elke stap telt en levert gezondheidswinst op. Als je deze instelling centraal zet in je cultuur is de drempel om te gaan bewegen voor werknemers lager. 

 • Communiceer een sociale norm bij jullie in de organisatie dat bewegen geaccepteerd wordt en dat collega’s ook bewegen onder werktijd. Zo is het voor werknemers makkelijker om te gaan bewegen wanneer ze weten dat collega’s dit ook doen.
 • Laat weten dat je de medewerkers een lunchwandeling gunt en spreek af geen overleggen rond dit tijdstip te plannen. Ga als leidinggevende zelf ook wandelen en deel bijvoorbeeld een foto hiervan.
 • Introduceer Weetings ofwel wandelend vergaderen. Lees in deze handige folder voor werkgevers hoe je van een meeting een weeting kan maken. 
 • Maak van staand overleggen de norm: doe vaste overleggen staand in plaats van zittend en vraag iedereen mee te doen. Zorg in ieder geval voor voldoende afwisseling tussen zittend en staand werken.

Motivatie en actie

Een doel koppelen aan samen bewegen, werkt inspirerend en motiverend; iedereen krijgt een duwtje in de rug om meer te bewegen én je creëert een sterker groepsgevoel. Een challenge kan helpen om er tijdelijk extra de aandacht op te vestigen. 

 • Start een challenge met het hele bedrijf. Bijvoorbeeld een wandelchallenge met Ommetje , de Daily mile voor bedrijven of de app Charity Miles. Of organiseer een plank of yoga challenge. Zorg ervoor dat iedereen mee kan doen op zijn eigen niveau en laat medewerkers meedenken over wat passende en leuke challenges zijn.
 • Introduceer ‘beweeg opdrachten’ bijvoorbeeld drie squats doen als je vergeet je microfoon aan te zetten tijdens een online meeting. Doe ‘energizers’ tijdens een lang overleg of plan pauzes zodat mensen zelf even kunnen bewegen.  
 • Organiseer groepslessen in verschillende takken van sport.
 • Zijn er collega’s die veel bewegen? Geef hen een rol om bewegen en een gezonde leefstijl te promoten. Of train een deel van het personeel tot ‘beweegmotivators’, die activiteiten organiseren en collega’s adviseren en aanmoedigen om (meer) te bewegen.
 • Zoek samenwerking met sportopleidingen en hun studenten. Bied ze de kans om praktische ervaring op te doen met het organiseren van activiteiten en het voorlichten van medewerkers.

Stimulerende werkomgeving

Een fysieke omgeving die uitnodigt tot bewegen heeft een positief effect op het beweeggedrag van werknemers. Daarom biedt het inrichten van de fysieke omgeving een laagdrempelige manier om werknemers te stimuleren tot bewegen. 

 • Informeer werknemers over de effecten van de fysieke omgeving op eigen beweeggedrag en geef ze handvatten om ook thuis de omgeving stimulerend in te richten, zodat werknemers ook tijdens thuiswerkdagen voldoende kunnen bewegen.
 • Moedig medewerkers aan om de trap te nemen met motiverende boodschappen en door wegwijzers naar de trap te plaatsen op plekken waar medewerkers kunnen kiezen tussen trap en lift of roltrap.
 • Vervang traditionele zit bureaus door in hoogte verstelbare zit sta bureaus en biedt medewerkers ook de mogelijkheid om deze voor thuis aan te schaffen of in bruikleen te krijgen.
 • Spreek met elkaar af dat zit sta bureaus aan het einde van de werkdag in de hoogste stand blijven staan en plaats geeltjes of grappige waarschuwingsborden als mensen dit niet doen.
 • Vervang individuele printers of prullenbakken door centrale zodat medewerkers in beweging moeten komen.
 • Stuur een pakket met beweegtips en beweeg ‘goodies’ naar medewerkers die thuiswerken.
 • Stimuleer je medewerkers om met het OV en/of de (race)fiets naar kantoor te komen en bied douchefaciliteiten aan.

Regelingen en tegemoetkomingen om beweging te stimuleren


Ook met de secundaire arbeidsvoorwaarden kun je als werkgever beweging stimuleren. 

 • Bied medewerkers een financiële tegemoetkoming voor sportactiviteiten, bijvoorbeeld een korting op een abonnement bij een sportschool of een rittenkaart bij het zwembad.
 • Werk samen met een sportaanbieder in de buurt van het kantoor, waar medewerkers kunnen sporten.
 • Realiseer als werkgever een fiets abonnement voor je medewerkers.  
 • Geef je medewerkers een stappenteller cadeau.

 

Meer tips en adviezen over bewegen op het werk

OVER VITAAL BEDRIJF

Het programma Vitaal Bedrijf is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland en helpt ondernemers stap voor stap op weg naar een vitale toekomst. Naast het thema bewegen richt Vitaal Bedrijf zich op de thema’s voeding, alcohol- en drugsgebruik, roken en mentale balans. Bekijk onze andere tips over vitaliteit op de werkvloer.