Een gezondere en duurzamere werkomgeving? Zo creëer je het!

Veel mensen willen gezondere keuzes maken, zowel voor zichzelf als voor het milieu. Ook wanneer ze aan het werk zijn. En dat gezonde medewerkers voor een vitaal bedrijf onmisbaar zijn, dat weten werkgevers maar al te goed. Daarnaast past het helemaal in deze tijd om rekening te houden met duurzaamheid en er samen voor te zorgen dat we onze planeet leefbaar houden. 

In dit artikel delen wij tips wat jij als werkgever kan doen om je medewerkers te helpen om gezonder en duurzamer te kiezen.

Bewustwording en vergroten van kennis; voedselkeuzes

Als vitaal bedrijf is het belangrijk om je bewust te zijn van de invloed die de werkomgeving heeft op voedselkeuzes. Je denkt misschien dat je medewerkers helemaal vrij zijn in het maken van die keuzes, maar onbewust wordt iedereen daarin sterk beïnvloed door de omgeving. Welk eten of drinken zie je als eerst? Wat is het makkelijkste te pakken? Welke reclame of promotie wordt er gemaakt? Als werkgever heb je hier direct invloed op, bijvoorbeeld in het bedrijfsrestaurant en koffiecorners. 

Wat kun jij als werkgever doen?

  • Op deze onepager kun je zien hoe je het voor werknemers makkelijker maakt om gezonder en duurzamer te kiezen
  • Deel feiten en ‘wist-je-datjes’ waarom gezonde voeding van belang is, en wat de gevolgen zijn van ongezonde voeding. Heb je op het werk een scherm? Toon dan ook eens video’s over voeding. Bekijk bijvoorbeeld deze afspeellijst ter inspiratie, gemaakt voor wachtkamers maar ook heel geschikt voor op de werkvloer. 
  • Bied medewerkers voorlichting over gezonde voeding en de gezondheidsvoordelen, bijvoorbeeld in de vorm van een lezing, workshop of informatiehoek. 
  • Wijs medewerkers op de Eetmeter, een tool (app of online) die inzicht geeft in hoeveel voedingsstoffen en calorieën je binnenkrijgt en in hoeverre je eet volgens de Schijf van Vijf. Je krijgt direct advies op maat. 
  • Wijs medewerkers op de 'Kies ik gezond?' app.

Gratis vitaliteitscan voor medewerkers en gezond eten

MKB bedrijven kunnen via Vitaal Bedrijf kosteloos een vitaliteitsscan onder hun medewerkers uitzetten. Hierin wordt onder andere ingegaan op hun eetgedrag en gevraagd naar hoeveel groente, fruit of snacks, vlees en vis medewerkers eten. Ook krijg je inzicht in of medewerkers al dan niet aan de slag willen met voeding en vinden dat de werkgever voldoende stimuleert om gezond te eten. Met de inzichten kunnen de medewerkers zelf en de organisatie gericht aan de slag.

Cultuur; een gezonde eetomgeving

De werkomgeving is óók een sociale omgeving. En wat of hoeveel er in onze directe sociale omgeving gegeten wordt heeft een groot effect op ons eigen eetgedrag. Mensen passen hun eetgedrag aan aan de eetcultuur van de groep. Een voorbeeld: als de meerderheid van je collega’s altijd voor een broodje kroket gaat, zal jij ook eerder geneigd zijn dat te nemen. En als juist een salade kiezen de norm is, zal de meerderheid dat doen. 

  • Verander de eetomgeving. Doe bijvoorbeeld de frituur de deur uit of beperk het aantal dagen dat de frituur aanstaat en richt een saladebar in. Realiseer je dat hoe normaler ongezond eten nu is, hoe meer weerstand er op gezonde veranderingen zal komen. Ook het invoeren van een vegetarische dag vanwege duurzaamheid kán negatieve reacties oproepen. Maar de ervaring leert ook dat de meeste mensen al snel gewend zijn aan een verandering.

Motivatie en actie; inzetten op gezonde voeding

Het is belangrijk om als werkgever in te zetten op gezonde voeding op de werkplek. Wil je medewerkers actief meenemen in jullie ambitie voor een vitale werkplek? Een paar tips:

  • Inventariseer met een vragenlijst waar je medewerkers behoefte aan hebben als het gaat om eten en drinken op de werkvloer. Is er bijvoorbeeld überhaupt behoefte aan (gesuikerde) frisdrank of een vette snack? Zouden ze een salade nemen als er een saladebar komt? Wat eten ze het liefste tussen de middag? Missen ze bepaalde gezonde producten in het bedrijfsrestaurant? Vinden ze dat er genoeg vegetarische of plantaardige keuzes zijn? Of als er geen bedrijfsrestaurant is: wat zou hen stimuleren om gezonder te eten en drinken op het werk?
  • Organiseer een challenge. Denk aan: Wie verspilt in een week het minste voedsel (laat medewerkers een verspilling dagboek bijhouden). Wie bedenkt het beste broodje voor in het bedrijfsrestaurant? Of als iedereen zelf lunch meeneemt: wie neemt de lekkerste en gezondste lunch mee? Drink een maand lang alleen kraanwater, thee en koffie zonder suiker tijdens werktijd. 
  • Roep op tot gezonde of kleinere traktaties. Denk aan fruitspiesjes, een klein chocolaatje of waterijsje. 
  • Richt een voedingswerkgroep met mensen uit de hele organisatie met als doel de gezonde en duurzame voeding te bevorderen.
  • Thuiswerken wordt steeds normaler. Als werkgever kun je medewerkers stimuleren om de thuischeckertool in te vullen. Daarmee kunnen ze ervoor zorgen dat ook hun thuisomgeving uitnodigt om goed te kiezen! 

Stimulerende werkomgeving; een gezonde en duurzame eetomgeving

Maak de eetomgeving gezonder en duurzamer. Producten die je op een aantrekkelijke manier presenteert, in het zicht zet en makkelijk te pakken en te eten zijn, kiezen mensen sneller. Laat dat dus de gezondere en duurzamere opties zijn. Maar hoe doe je dit? Deze checklist van het Voedingscentrum helpt je op weg. Gebruik het voor je bedrijfsrestaurant, kantine, automaten of coffeecorner. 

  • Zorg dat in ieder geval groente, fruit en water goed beschikbaar zijn. In je bedrijfsrestaurant natuurlijk, maar óók daarbuiten. Zet bijvoorbeeld werkfruit neer waar mensen tussendoor van kunnen pakken. Zet bij meetings snoepgroente neer in plaats van koekjes. Zorg voor een mooie watertap of kraan buiten de toiletten zodat kraanwater altijd snel voorhanden is. En serveer gezondere hapjes tijdens recepties.
  • Kies een productcategorie waar je nog kunt verbeteren. Vervang bijvoorbeeld witbrood door volkorenbrood en zet minder frisdrank neer. 
  • Presenteer de gezondere en duurzamere keuze op een aantrekkelijke en opvallende manier.
  • Bied ook medewerkers in ploegendienst de mogelijkheid om gezond eten te kopen, bijvoorbeeld door middel van een koeling met een selectie van gezonde kant-en-klaar maaltijden. 
  • Bied ook vegetarische of plantaardige opties aan.
  • Maak alleen reclame voor gezond eten en drinken.

Regelingen en tegemoetkomingen; secundaire arbeidsvoorwaarden

Ook in de secundaire arbeidsvoorwaarden kun je als werkgever gezonde voeding stimuleren.

  • Betaal lunchpauzes door. Dit moedigt medewerkers aan om een maaltijd te nuttigen onder werktijd. Dit bevordert een regelmatig maaltijdpatroon, dat bijdraagt aan het behoud van vitaliteit, concentratie en productiviteit.
  • Geef medewerkers een vergoeding voor maaltijden die ze kopen in de bedrijfskantine of een restaurant in de buurt waarmee afspraken zijn gemaakt.
  • Bied gekoelde opslag van lunchpakketten, bijvoorbeeld een kleine koeltas, aan voor medewerkers die veel voor hun werk op reis zijn. Dit maakt het makkelijker en mogelijk om te kiezen voor gezonde maaltijden en onderweg een verpakte, verse lunch te nuttigen.

Hoe pakken andere werkgevers het aan?

4Mb vraagt haar medewerkers iedere week een gezond en makkelijk recept in te sturen. Van alle recepten wordt een 4mb-kookboek gemaakt. Lees hier het interview. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) organiseert een receptenestafette

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de aan Vitaal Bedrijf verbonden experts van het Voedingscentrum . Weet je niet waar te beginnen? Het Voedingscentrum geeft graag advies. Neem contact op: eetomgevingen@voedingscentrum.nl.

Meer tips en adviezen over een gezonde en duurzame werkomgeving