Een goede slaap is het halve werk

Goed slapen is belangrijk. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je goed kunt functioneren en is goed voor je (mentale) gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders over het algemeen lang genoeg slapen. Van alle volwassen Nederlanders slaapt 90% de aanbevolen duur van ongeveer 7-9 uur uur per nacht. Dat doen we dus goed, of toch niet? Wat is nu eigenlijk goede en gezonde slaap?

Een goede slaap is het halve werk

Het feit dat Nederlanders over het algemeen lang genoeg slapen, betekent niet automatisch dat we goede slapers zijn. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat er een grote groep is die slaapklachten heeft en dat veel mensen kampen met symptomen van slapeloosheid:

  • Niet in slaap kunnen komen (het duurt langer dan 30 minuten)
  • Niet kunnen doorslapen (‘s nachts wakker worden en niet meer in slaap komen)
  • Vroeg wakker (vanzelf eerder wakker worden)

Het is dus niet zo dat als je maar lang genoeg slaapt, je gelijk ook een goede nachtrust hebt.

Slaapproblemen verschillen per persoon. Zo slapen vrouwen over het algemeen iets langer dan mannen, maar ze slapen ook een stuk slechter. Ze komen veel moeilijker in slaap en hebben meer moeite met doorslapen als ze ‘s nachts wakker worden. Jongeren slapen een stuk langer dan ouderen en ouderen worden vaker vroeg wakker. Je leeftijd en geslacht heeft dus in bepaalde mate te maken met hoe je slaapt.

Slecht slapen zorgt ervoor dat je niet goed kunt functioneren en kan leiden tot (mentale) gezondheidsschade en verzuim. Chronisch slecht slapen vergroot het risico op aandoeningen zoals angststoornissen, depressie, dementie, obesitas, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes aanzienlijk. Wat kun je zelf doen voor een goede nachtrust? En hoe kun je als werkgever een medewerker die slecht slaapt ondersteunen?

Slaaptips

Kleine veranderingen kunnen een groot positief effect hebben op je nachtrust. Zo is regelmaat belangrijk. Als je dagelijks op dezelfde tijd gaat slapen en opstaat, helpt dat je lichaam om te weten wanneer het tijd is om te rusten. Ook kan het helpen om ‘s avonds weinig te eten en cafeïne en alcohol te vermijden, die stoffen hebben namelijk een negatieve invloed op je slaapkwaliteit.

Tips voor een goede nachtrust:

  1. Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer.
  2. Laat beeldschermen, zoals tablet, telefoon en televisie, weg uit de slaapkamer.
  3. Doe ten minste een uur voor het slapengaan alleen ontspannende activiteiten, zoals lezen.
  4. Vermijd cafeïne- en alcoholhoudende dranken enkele uren voor het slapen gaan.
  5. Las overdag een piekermoment in om oplossingen te bedenken voor problemen.
  6. Neem geen zware maaltijden in de uren voor het slapen gaan.
  7. Sport regelmatig, maar niet later dan drie uur voor het slapen gaan.
  8. Zorg overdag voor een omgeving met voldoende licht.
  9. Vermijd dutjes of powernaps overdag.
  10. Probeer iedere dag op precies dezelfde tijd op te staan, ook in het weekend.

Ondersteuning voor medewerkers

Komen je medewerkers er met deze tips nog niet helemaal uit? Dan kan het helpen om voorlichting of training over het belang van rust en slaap onder begeleiding van een professional aan te bieden, bijvoorbeeld de online training ‘Beter slapen’. In deze training ga je aan de slag met speciale technieken om je slaapgewoonten te veranderen, beter te leren ontspannen, piekeren te verminderen en anders te leren denken over slapen.

Wil je inzichtelijk krijgen of jouw medewerkers kampen met slaapproblemen? En in welke mate ze in staat zijn te herstellen van hun werk/ welke ondersteuning ze hierbij nodig hebben? In onze scan voor medewerkers zijn enkele vragen hierover opgenomen.

————–

Slaap valt onder het thema ‘mentale balans’ van Vitaal Bedrijf. Mentale balans is één van de vijf thema’s waar Vitaal Bedrijf zich voor inzet met betrekking tot de vitaliteit van medewerkers. Benieuwd hoe jouw bedrijf scoort op vitaliteit en wat de behoeftes zijn van je medewerkers op dit gebied? Doe dan de scan en kijk wat jij kunt doen voor een vitaal bedrijf.

————–

Bronnen:

Hersenstichting: Genoeg slaap geen garantie voor goede nachtrust, www.hersenstichting.nl/nieuws/genoeg-slaap-geen-garantie-voor-goede-nachtrust/

https://www.hersenstichting.nl/app/uploads/2020/03/slaaponderzoek-afbeelding.png

https://www.hersenstichting.nl/app/uploads/2020/03/Def-Factsheet-Slaaponderzoek-Volwassenen1c21.pdf