Feiten en cijfers bewegen op de werkvloer

Bewegen is gezond. Voldoende bewegen zorgt ervoor dat je je fit voelt en lekker in je vel zit, op de lange termijn zorgt het zelfs voor een verminderd risico op chronische aandoeningen! 53% van de Nederlanders beweegt voldoende. Toch blijkt dat 45% van de Nederlanders alleen al op het werk per dag gemiddeld zeven uur of meer zit.

In dit artikel zetten we de belangrijkste cijfers over het belang en effect van bewegen op een rij.

  • Volgens de Beweegrichtlijnen (zie deze video) is het advies dat volwassenen wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief moeten bewegen. Daarnaast worden volwassenen geadviseerd om twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te ondernemen. Op dit moment voldoet 53% van de mensen boven de vier jaar aan de Beweegrichtlijnen.
  • Nederland is kampioen zitten! Ruim 32% van de Nederlanders ouder dan vijftien jaar zit meer dan 8,5 uur per dag. Alleen al op het werk zit ruim 45% van de Nederlanders gemiddeld 7 uur of meer per dag. Veel zitten heeft nadelige gezondheidseffecten, zoals een 74% hogere kans op hart- en vaatziekten, dan de groep die minder dan vier uur zit en veel beweegt.

De gezondheidsrisico’s worden kleiner als het zitten gecompenseerd wordt met beweging. Hierbij is van belang dat je op meerdere momenten op de dag beweegt. Naast de vermindering van negatieve gezondheidseffecten zorgt bewegen ook voor meer vitaliteit op de werkvloer, meer sociale interacties en verbeterde werkprestaties van medewerkers. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • 79% van de medewerkers productiever is door regelmatig te sporten en bewegen.
  • Mensen die regelmatig sporten en bewegen gemiddeld 25 dagen minder verzuimen over een periode van 4 jaar dan niet-sporters.
  • Sport en bewegen bijdragen aan het afvoeren van stresshormonen en – gevoelens.
  • Sport en bewegen bijdragen aan cognitief functioneren zoals concentratie en uitvoerend vermogen

 

HOE KUN JE ALS WERKGEVER BEWEGING STIMULEREN

Als werkgever is het dus belangrijk om in te zetten op meer beweging bij je medewerkers. Informeer medewerkers over het belang van bewegen en geef ze tips. Zorg ervoor dat de randvoorwaarden op orde zijn (bijv. geschikt meubilair en regelingen) en geef zelf het goede voorbeeld. In dit artikel vind je handige tips om meer beweging op de werkvloer te stimuleren.

 

BRONNEN & MEER INFORMATIE 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de aan Vitaal Bedrijf verbonden experts van Kenniscentrum Sport & Bewegen.