Tips voor thuiswerken

Thuiswerken wordt steeds belangrijker. Nu vooral vanwege de coronapandemie, maar ook daarna zullen we de voordelen van thuiswerken blijven benutten. Hoe kunnen we verantwoord thuiswerken? Hier brengen we alle informatie bij elkaar, van praktische tips voor de werkdag tot achtergrondinformatie voor werkgevers. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt.

Tips voor thuiswerken

Laatste verhalen

Half Nederland zat vorig jaar opeens noodgedwongen thuis te werken. Voor de één een uitkomst, voor de ander een crime. Om al deze harde werkers in het zonnetje te zetten, is 16 maart uitgeroepen tot Dag van de Thuiswerker. Het komt van socialmediabureau Webmastery, dat uitsluitend thuiswerkers in dienst heeft. Eigenaar Margaret Massop deelt handige tips. Bijvoorbeeld dat thuiswerkers de kans moeten krijgen even te kletsen. “Ik zag dat misgaan in het begin van de lockdown bij bedrijven die voor het eerst gingen thuiswerken. Mensen zaten de hele dag met elkaar te vergaderen via Zoom en waren aan het einde van de werkdag doodmoe. Ze begonnen het sociale contact ook te missen. Bij Webmastery hebben we de Facebookgroep ‘Kopje koffie collega’, waarin we van alles met elkaar kunnen delen. Dat is voor ons eigenlijk het koffiezetapparaat, waar collega’s op kantoor met elkaar staan te kletsen.”

Lees hier het artikel

Lees ook de wat vitaliteit voor werkgevers betekent in de rubriek Leeghoofd

Algemeen

In verantwoord thuiswerken komen alle vitaliteitsthema’s samen. Diverse experts en ministeries hebben richtlijnen en tips ontwikkeld voor de juiste thuiswerksituatie voor iedereen.

Onderzoeksinstituut TNO zette de basisprincipes voor thuiswerken op een rij
Hoe hou je de balans bij thuiswerken? Een handige factsheet met tips.
VNO-NCW en MKB Nederland maakten een FAQ voor de werkgever over thuiswerken in coronatijd.
Regelgeving en tips op een rij op het Arboportaal

Werkplek

Zit je goed? Steeds meer mensen hebben verstelbaar werkmeubilair thuis, maar ook als je het moet doen met huis-, tuin- en keukenspullen kun je je werkplek verantwoord inrichten. Bijvoorbeeld met deze tips:

Afstelling van je stoel en bureau
Gratis e-learning om je werkplek door te lichten

Bewegen

Blijven bewegen is belangrijk! Tijdens de werkdag, zodat je niet te lang in dezelfde houding zit, en ervoor of erna om fit te blijven en je hoofd leeg te maken. Er zijn volop tips om te bewegen, wij lichten er enkele uit:

Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft met #beweegthuis handige tips voor elke situatie
De makkelijkste manier om te bewegen: lopen of fietsen. Het platform Werken in beweging geeft tips om mensen te laten wandelen of fietsen tijdens of van en naar het werk.
Doe een van de bijna 20 workouts van Thuiswerken is topsport

 

Mentale balans

 

Welke lessen uit de beginfase van corona kunnen ons helpen om nu de mentale balans te houden? Het Trimbos Instituut zocht het uit.

Lees het artikel

 

In het kort
Tien tips om mentaal fit te blijven
Wel eens somber door corona en het thuiswerken? Bekijk deze adviezen over omgaan met stress.

Voeding

Bekijk de eettips van het Voedingscentrum
Recepten van Thuiswerken is topsport

Alcohol & drugs

De coronasituatie heeft invloed op het alcoholgebruik van mensen. Trimbos Instituut beantwoordt vragen en geeft tips over alcohol en corona.
Handig infosheet over alcohol en corona
Op www.drugsinfo.nl staat nuttige informatie over drugs en drugsverslaving. Als je vragen hebt voor jezelf, maar ook als je bezorgd bent om een ander.