Vignet Vitaal Bedrijf: Hét vitaliteitskeurmerk voor mkb-bedrijven

Als je binnen je bedrijf actief bent op het op het gebied van vitaliteit, wil je dat natuurlijk graag laten zien aan je klanten, relaties en (toekomstige) medewerkers. Sinds vorig jaar kan dat met het Vignet Vitaal Bedrijf. En daar heb je geen uitgebreid vitaliteitsprogramma voor nodig. Inmiddels hebben verschillende bedrijven, groot en klein en uit diverse branches het vignet al ontvangen, zoals JOGG, KNNS, Perspectief en 4MB.

“Het vignet laat zien dat je als bedrijf op de goede weg zit en de eerste stappen hebt gezet met het integreren van vitaliteit op de werkvloer”, zegt René Lipsch, lid van het programmateam van Vitaal Bedrijf. “Wij proeven bij veel bedrijven een soort van koudwatervrees om het vignet aan te vragen, omdat ze denken dat ze er nog niet aan toe zijn. Dat is niet nodig, want de lat ligt helemaal niet zo hoog. Bovendien krijg je door het doen van de vignettoets inzicht in waar het beter kan en indien gewenst gericht advies.” 

Lipsch vergelijkt het vignet met het A-diploma bij zwemmen. “Met het A-diploma kun je prima in het diepe overleven en op de kant komen, maar daarna kun je nog beter leren zwemmen met de diploma’s B, C en zwemvaardigheid. Wij hopen dat het vignet bedrijven motiveert verder te gaan met vitaliteit. Dat de bal blijft rollen door positieve terugkoppelingen van medewerkers en dat zo’n werkgever ziet: ‘Dit is winst voor ons allemaal. De investering is beperkt, maar ik merk hoe goed het de mensen doet.’ Dan zit je op het juiste spoor.”

Twee voldoendes is genoeg
Om het Vignet Vitaal Bedrijf te krijgen, doe je de vignettoets. Lipsch. “Als je alles bij de hand hebt, heb je de toets binnen een half uur tot uur ingevuld. Vervolgens krijg je binnen tien werkdagen te horen of je de toets gehaald hebt of niet.”

Wat je bij de hand moet hebben? Allereerst algemene gegevens over de vitaliteit van je medewerkers. Je upload hiervoor informatie uit een vitaliteitscan, enquête of PMO-proces. Heb je die nog niet? Bij Vitaal Bedrijf kun je kosteloos een scan voor medewerkers <link> aanvragen, maar dit kan uiteraard ook via andere partners.

Daarna volgen een aantal vragen die zijn toegespitst op de vijf vitaliteitsthema’s: bewegen, roken, alcohol & drugs, voeding en mentale balans. Om voor het vignet in aanmerking te komen, moet je aan kunnen tonen dat je op minimaal twee van de vijf thema’s actief bent. “Dus als je bij drie van de vijf leefstijlthema’s invult dat je er (nog) niet actief mee bent, kun je het vignet alsnog krijgen”, stelt Lipsch. “Op welke twee thema’s je actief bent, is niet van belang.”

Wat wordt er getoetst?
Voor de vijf vitaliteitsthema’s wordt gekeken welke activiteiten worden georganiseerd en van welk niveau deze zijn. Voor ieder thema zijn honderd punten te verdienen. En bij 55 punten heb je een voldoende. Lipsch legt uit: “Je kunt activiteiten doen op het niveau van educatie, oftewel het basisniveau, waarbij je de medewerkers informatie geeft over gezonde voeding of over het belang van bewegen. Een niveau hoger is vroegsignalering. Dat betekent dat je als bedrijf snel in actie komt als een medewerker bijvoorbeeld last heeft van zijn rug door een verkeerd bewegingspatroon. Er is een aanspreekpunt bij wie ze terechtkunnen, een partner, arbodienst of gezondheidspraktijk in de buurt.”

“Als je de fysieke en sociale omgeving op de werkvloer al hebt aangepast, krijg je nog meer punten. Op het thema voeding heb je dan bijvoorbeeld gezonde veranderingen doorgevoerd in het bedrijfsrestaurant of in het aanbod van de snackautomaat. Maar dit gaat ook over de inrichting van de werkplekken. Zijn er beweegmogelijkheden op de werkvloer? En krijgen medewerkers de vrijheid om (meer) te bewegen? Het maximale aantal punten krijg je als je al deze dingen in je bedrijfsbeleid hebt weten te integreren”, aldus Lipsch.

Naast de vragen over de verschillende thema’s wordt er nog gekeken naar het aantal medewerkers dat deelneemt aan activiteiten en of je als bedrijf samenwerkt met een deskundige vitaliteitspartner. Door het insturen van een evaluatie van iemand van de arbodienst, een werkgeversvertegenwoordiger én een werknemersvertegenwoordiger van het bedrijf, kun je nog dertig extra punten krijgen vertelt Lipsch. “Zij geven per vitaliteitsthema een rapportcijfer en die punten nemen wij over in de toets. Die evaluatie is voor Vitaal Bedrijf ook meteen een toetsing dat alles naar waarheid is ingevuld. Controle hiervan vindt steekproefsgewijs plaats.”

Geldigheid als stok achter de deur
Het vignet is 24 maanden geldig. Na 20 maanden krijgen vignethouders een reminder dat het vignet afloopt en dat er een hertoets moet worden gedaan om het te verlengen. “Als je het vignet eenmaal hebt, zul je wel actief moeten blijven op het gebied van vitaliteit, zodat je medewerkers er ook echt iets aan hebben. Vandaar de hertoets na twee jaar.”

Lipsch wil er als laatste nog even op wijzen dat alle mkb-bedrijven in aanmerking kunnen komen voor het vignet. Ook als ze geen scan of adviesgesprek via Vitaal Bedrijf hebben gedaan of als ze werken met een vitaliteitspartner/arbodienst die niet aan Vitaal Bedrijf verbonden is. “En de lat ligt dus echt niet zo hoog. Dus ik zou zeggen: Probeer het gewoon en als je bedrijf nog niet aan het vignet toe is, geeft het je veel waardevolle inzichten waar je mee aan de slag kunt. En er is altijd nog een herkansing.”

Wil je in het bezit komen van het vignet? Vraag het dan hier aan. 
Wil je weten welke bedrijven je voor zijn gegaan, kijk dan op deze pagina.