6 juli 2020

Rubriek LeegHoofd: “Het leven is veel leuker als je fit bent”

Rubriek LeegHoofd: “Het leven is veel leuker als je fit bent”

Clarissa Sarah Slingerland (42) is oprichter en eigenaar van MissPublicity Marketing & PR, met vestigingen in Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen. Door de corona-uitbraak gingen alle mooie plannen voor 2020 de prullenbak in. “We moesten heel snel schakelen en andere keuzes maken. Dat is goed gelukt. Ik ben er gelukkig redelijk gezond uitgekomen. En persoonlijk heeft het me nieuwe inzichten gebracht.”

Hoe blijf je fit?
Ik hou heel erg van sporten. Ik rijd al mijn hele leven paard, ga sinds mijn studententijd regelmatig naar de sportschool en ben zeven jaar geleden lid geworden van de Rotterdam Running Ambassadors, een hardloopclub voor ondernemers. Ik had nog nooit een marathon gelopen; inmiddels zijn dat er zes. De laatste was in januari in Marrakesh. Tot de coronacrisis uitbrak, liep ik elke woensdagavond met de club. Het fijne van hardlopen is dat je het kunt blijven doen, dus als mijn vriend thuis was of we een oppas hadden voor ons dochtertje, ging ik nog weleens hardlopend naar kantoor om daar te werken. Dat is 10 kilometer. Toch heb ik de gezamenlijke trainingen enorm gemist, want in je eentje doe je toch net even wat minder. Omdat ik ook niet meer naar de sportschool kon, sprak ik buiten met een vriendin af om een half uurtje oefeningen te doen. Dan namen we allebei wat gewichtjes en een springtouw mee. Sinds juni geeft de sportschool trainingen buiten. Als je je op tijd inschrijft, kun je heerlijk een uurtje in groepsverband sporten. Dat probeer ik twee keer in de week te doen. Verder wandel ik met veel plezier met ons hondje, meestal een rondje van 6 kilometer. En nu ik weer dagelijks op kantoor zit, pak ik de racefiets om daarheen te gaan.

Wat doet dat fysiek met je?
Het leven is veel leuker als je fit bent. Daar ben ik van overtuigd. Je voelt je sterker, zowel lichamelijk als mentaal. Als je een trap oploopt en je bent helemaal uitgeput als je boven bent, geeft dat geen lekker gevoel. Of als je na een dag werken knallende koppijn hebt door de stress, word je daar niet blij van.
Ik voel me over het algemeen heel fit, al zou ik me nog iets fitter kunnen voelen als ik meer zou slapen. Dat is mijn uitdaging: af en toe wat vroeger naar bed gaan. Ik voel me het beste bij acht uur slapen, maar daar kom ik meestal niet aan. Gezond eten doe ik wel, al sla ik daar niet in door. Ik ontbijt goed en wij lunchen op het werk aan een lange tafel, op het moment met gepaste afstand uiteraard. Daar nemen we de tijd voor. Ik vind het net als bij sporten essentieel om daar geen concessies in te doen. Doordat wij met veel horecabedrijven werken, eet ik ‘s avonds vaak buiten de deur, maar dat kan tegenwoordig ook heel gezond.

Helpt dit ook om je hoofd leeg te maken?
Door het sporten is mijn concentratievermogen beter en ben ik scherper. Toen de coronamaatregelen werden afgekondigd, trokken veel hospitalitybedrijven en drank- en foodmerken hun campagnes en budgetten in. Dat vergde veel creativiteit van onze teams. We moesten allerlei nieuwe scenario’s voor onze bestaande klanten bedenken en tegelijkertijd wilden we opvallen bij bedrijven die juist in coronatijd zichtbaar wilden worden. Alles was opeens anders, maar ik hou er wel van om te schakelen en met onverwachte situaties te dealen. Toch heb ik ook wel momenten gehad dat ik even heel diep moest ademhalen of moest uithuilen. Zeker tijdens de onzekerheid in het begin, toen er zo weinig licht aan het einde van de tunnel was. Maar het grappige is dat die periode achteraf veel stressvoller voelt als toen ik er middenin zat. Op dat moment doe je gewoon wat nodig is en pas later denk je: wat heeft dit met mij gedaan?

Heb je nog een tip voor andere ondernemers?
Denk heel goed na over hoe je je tijd indeelt en wees zo efficiënt mogelijk met de dingen die je doet. Ik kan met de auto naar kantoor gaan, maar als ik fiets ben ik er bijna net zo snel en dan heb ik meteen wat beweging gehad. Mensen hebben vaak het excuus dat ze met de auto naar hun werk moeten, omdat ze hem later op de dag nog nodig hebben voor een afspraak. Wij hebben daarom een auto bij kantoor staan. Ik fiets naar kantoor en als ik ‘s middags naar een plek moet die niet makkelijk is te bereiken met het openbaar vervoer, pak ik die auto. Dat geldt ook voor de anderen. Elke medewerker heeft hier een goede UNION-fiets via de zaak. De één heeft een mooie stadsfiets met zo’n leuk roze MissPublicity-kratje erop en de ander een racefiets. Zo stimuleer je dat ze sneller de fiets pakken, dan wanneer ze een oude fiets voor de deur hebben staan