‘Je moet het doen met wat je hebt en dat maakt je creatief’

‘Je moet het doen met wat je hebt en dat maakt je creatief’

“Het adviesgesprek met Vitaal Bedrijf heeft ons geholpen om de focus aan te brengen”, zegt Wieke Kuindersma, coach en trainer bij Formorrow én aanjager op het gebied van vitaliteit. “Vitaliteit heeft zoveel componenten. Ik vond het lastig om te bepalen waar we moesten beginnen, dus het was prettig om daarover met iemand te kunnen sparren.“ 

Formorrow is een detacheringsbureau dat IT’ers werft en plaatst bij werkgevers en ze daarna – anders dan bij andere bureaus – nog twee jaar blijft trainen en coachen om ze te helpen door te groeien. “Het is hard werken en snel schakelen, want de IT is een pittige markt”, aldus Wieke Kuindersma. “Dat betekent dat er best wat werkdruk is voor onze ruim dertig medewerkers en daar wilden we iets aan doen.” 

Wieke kwam vorig jaar via LinkedIn in aanraking met Vitaal Bedrijf. Na de oriëntatiescan te hebben gedaan, rolde ze tijdens de Vitaliteitsweek in september (“een mooie aanleiding om vitaliteit bij ons op de kaart te zetten”) de scan voor medewerkers uit. “Er bleek vooral behoefte aan meer bewegen tijdens werktijd en daarnaast aan meer ontspanning. Wij zijn een klein bedrijf, waarbij iedereen in één bepaald onderwerp is gespecialiseerd, dus ik had niet echt iemand om mee te sparren over die uitslag. Het was daarom heel fijn dat er een gratis adviesgesprek bij de scans zat.”  

Eyeopener

Op advies van René Lipsch, lid van het programmateam van Vitaal Bedrijf, zette Wieke eerst op een rijtje wat ze bij Formorrow al deden aan vitaliteit. Dat was een eyeopener, want ze kwam er daardoor achter dat ze eigenlijk al best veel deden. “Zo boden we al keuzeworkshops aan, ook over stress, en doorliepen nieuwe collega’s onze eigen Academy, wat betekent dat ze de eerste twee jaar coaching kregen. En een paar jaar eerder hadden we al geïnvesteerd in verstelbare bureaus, bureaufietsen en balanskrukken. Dat gaf mij de bevestiging dat we op de goede weg waren, maar je moet wat je biedt natuurlijk wel onder de aandacht blijven brengen.”  

Lipsch wees Wieke er ook op dat veel mensen bij Formorrow een zittend beroep hebben en dat het dus niet zo vreemd is dat ze meer willen bewegen. “Dat hielp mij heel erg bij de gedachte dat we ons konden focussen op bewegen, in plaats van te verzanden in allerlei andere vitaliteitsonderwerpen waar ik ook iets mee wilde.” Ze stelt dat de samenwerking met Vitaal Bedrijf haar steun en energie heeft gegeven. “En het is prettig dat er geen kostenplaatje aanhangt, want dat is toch vaak  een bottleneck, zeker bij kleine bedrijven.” 

‘Kleine moeite, groots resultaat’

Wieke leidt nu sinds een jaar een ambassadeursteam dat regelmatig bijeenkomt om vitaliteitsactiviteiten te bedenken en te organiseren. “We hebben binnen het bedrijf gevraagd wie het leuk vond om mee te doen. Vijf mensen meldden zich aan, onder wie iemand van de salarisadministratie, iemand van HR en een collega die trainingen geeft. We hebben momenteel geen groot vitaliteitsbudget, dus ons credo is: ‘kleine moeite, groots resultaat’. Je moet het doen met wat je hebt en dat maakt je vanzelf creatief.” 

Gezonde smoothies bij Formorrow

Het vitaliteitsteam heeft het afgelopen jaar al heel wat leuke dingen bedacht om de collega’s in beweging te krijgen, zoals het ophangen van vakantiefoto’s in het  trapportaal om ze te stimuleren de trap te nemen in plaats van de lift, vertelt Wieke. “We hebben een tafeltenniscompetitie georganiseerd en een bingokaart uitgedeeld met daarop oefeningen, zoals planken en tegen de muur zitten, die afgevinkt kunnen worden. En sinds september vorig jaar organiseert één van de collega’s één keer in de twee weken een bootcamp, waar onze medewerkers deels tijdens werktijd aan mee kunnen doen. Een collega van marketing maakt leuke filmpjes van alle activiteiten en plaatst die op onze sociale mediakanalen.”

Compliment

De focus lag dus aanvankelijk op bewegen, maar er worden nu ook op andere gebieden van vitaliteit acties bedacht. Zo is er bijvoorbeeld een Complimentendag gehouden. “Dezelfde collega van marketing heeft iedereen via een website een lootje laten trekken en bedacht dat ze voor die persoon een compliment moesten opschrijven. Het is mooi om te zien hoe blij mensen worden als ze zo’n compliment ontvangen, ook al blijft de afzender anoniem.”

“Voor het sociale en gezonde aspect van vitaliteit laten we één keer in de week een ander team meehelpen met het klaarmaken van de lunch. Dat is hierdoor een gedeelde verantwoordelijkheid geworden en je ziet dat de collega’s er echt moeite voor doen om een lekkere en gezonde lunch op tafel te zetten. We lunchen ook regelmatig samen met onze talenten/trainees als die voor een training op kantoor komen. Sinds kort maken we in de middag een smoothie met wat diepvriesfruit en yoghurt. Heel leuk, omdat het zo zichtbaar ‘vitaal’ is. En de candybars die voorheen bij workshops op tafel lagen en gekaapt werden bij het leven, zijn inmiddels vervangen door gezondere nootjes.”

Spanningsveld

Toch merkt Wieke dat er soms nog wel een spanningsveld is tussen vitaliteit en prioriteit. “Vooral in drukke periodes kan een en ander er nog weleens bij inschieten, omdat mensen hun werk willen afmaken. Het is dan zaak te blijven benoemen dat het oké is dat ze even de tijd nemen om te bewegen of te ontspannen. Ik zou graag zien dat het nog normaler wordt om op een vitale manier aan het werk te zijn.” 

Het gebeurt ook weleens dat het vitaliteitsteam door de drukte ‘vergeet’ iets te plannen. “Daarom is het handig om van tevoren een kalender te maken. Wij hadden in augustus nog niks georganiseerd. Met een snelle blik op de kalender zag ik dat augustus bij ons watermaand was en heb ik nog snel iets kunnen bedenken. Ik heb een testje rondgestuurd om te checken of iedereen nog wel genoeg water drinkt en heb een collega gevraagd wat fruit te kopen om dat in een grote kan in het water te zetten. Zo heb ik – zonder dat het veel moeite kostte – toch nog iets kunnen doen.” 

“Al met al best een hele lijst als ik het zo op een rijtje zet”, lacht Wieke. “En dan ben ik het leukste bijna vergeten: onze kantoorhond Bella. Een collega wilde haar graag meenemen omdat ze anders veel alleen thuis zou zijn, dus heb ik dat gewoon  gekoppeld aan vitaliteit. Bij het koffiezetapparaat heb ik een A4’tje neergelegd met redenen waarom een kantoorhond goed voor je is. Ik laat trouwens wel eens vaker informatie ‘rondslingeren’. De uitslag van de scan die ik nog had willen presenteren, heb ik ook bij het koffiezetapparaat neergelegd. Daar komt iedereen en dan lezen ze het meestal toch even.”

Kantoorhond Bella