Wat is Vitaliteit?

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid zijn de laatste jaren steeds belangrijkere topics geworden in het bedrijfsleven. Werkgevers investeren steeds vaker en meer in de fysieke en mentale gezondheid van hun medewerkers, waarmee ze ook de prestaties van hun bedrijf verbeteren. In dit artikel leggen we uit wat de betekenis is van vitaliteit en hoe je die binnen je bedrijf kunt vergroten. 

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit draait om de energie en kracht waarmee mensen emotioneel, fysiek en mentaal in het leven staan en houdt verband met iemands leefstijl. De volgende leefstijlfactoren bepalen voor een groot gedeelte hoe vitaal iemand is:

  • voeding
  • roken
  • alcohol en drugsgebruik
  • lichaamsbeweging
  • mentale gezondheid

Vitaliteit wordt ook beïnvloed door andere kenmerken, zoals geslacht, leeftijd en opleidingsniveau, maar ook door sociale klasse, woonomgeving, inkomen, werkbelasting en werkomgeving.

Iemands vitaliteit hangt dus af van meerdere factoren en die hebben ook weer invloed op elkaar. Het is daarom van belang om ook op de werkvloer aandacht te besteden aan vitaliteit en dit te borgen in het (vitaliteits)beleid.

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid gaat over de mate waarin medewerkers nu en in de toekomst fit en energiek aan het werk zijn. Mensen moeten steeds langer doorwerken en je wil natuurlijk dat ze dat zo veel mogelijk in goede gezondheid doen.
Motivatie, ontspanning, voldoende beweging, gezond eten en drinken zijn belangrijke pijlers voor vitale medewerkers. Evenals een goede werk-privébalans.

 

Vitaliteit op de werkvloer wordt gestimuleerd

Hoe belangrijk is vitaliteit op de werkvloer?

De werkvloer is de plek waar mensen het grootste deel van de dag (wakker) doorbrengen. Daarom is het goed om ook daar aandacht aan vitaliteit te besteden. Het zorgt ervoor dat medewerkers gemotiveerder zijn, meer mentale belastbaarheid hebben en meer werkgeluk ervaren. Dat uit zich in positieve energie, minder ziekteverzuim en betere prestaties.

Het is dus belangrijk om hierop in te spelen als werkgever. De mogelijkheden zijn eindeloos: plaats zit/stabureaus, doe meetings wandelend, organiseer een challenge, zorg voor een gezonde lunch of creëer een plek waar medewerkers naartoe kunnen met problemen.

Hoe meet je vitaliteit?

Je wilt als werkgever aan de slag met vitaliteit, maar weet niet hoe? Hoe meet je eigenlijk vitaliteit? Vitaal Bedrijf kan je daarbij helpen. Voor het meten van de vitaliteit van je medewerkers biedt Vitaal Bedrijf de scan voor medewerkers.
Om inzicht te krijgen in de vitaliteit binnen jouw bedrijf, kun je de oriëntatiescan doen.

Voor bedrijven die hierna nog verder willen gaan in hun vitaliteitsmanagement zijn er specifieke instrumenten, zoals bijvoorbeeld de VitOScan.

Vitaal Bedrijf helpt jou door middel van de vitaliteitsscans inzicht te krijgen van de vitaliteit binnen jouw bedrijf

Hoe stimuleer je vitaliteit van medewerkers?

Je stimuleert mensen door ze bewust te maken van het belang van vitaliteit binnen de organisatie. Dat doe je onder meer door de fysieke en sociale omgeving aan te passen, zodat vitale keuzes de meest logische worden op de werkvloer.

Daarnaast kun je medewerkers faciliteren en ondersteunen bij hun persoonlijke doelen. Bijvoorbeeld met een vitaliteitsprogramma, het aanbieden van (beweeg)faciliteiten op de werkvloer of door anderszins aandacht te besteden aan vitaliteit (workshops, challenges).

Op deze pagina staan handige tips en quick wins om de vitaliteit binnen jouw organisatie te verbeteren. En op deze pagina vind je interviews met bedrijven die al goed op weg zijn met vitaliteit op de werkvloer.

Wat zijn de BRAVO-factoren en waarom is dat een goed begin voor vitaliteit?

Vitaliteit is op te delen in verschillende thema’s, de BRAVO-factoren. BRAVO staat voor: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. Door binnen de organisatie aandacht te besteden aan deze thema’s, bijvoorbeeld als onderdeel van een vitaliteitsprogramma, komen medewerkers beter in hun vel te zitten.

Wat is een vitaliteitsprogramma?

Er wordt veel van medewerkers, teams en organisaties gevraagd: de prestatiedruk is hoog, de manier van werken verandert soms razendsnel en de balans vinden tussen presteren en ontspannen is steeds vaker een uitdaging.

Met een duurzaam, toekomstgericht beleid houd je medewerkers vitaal en vakbekwaam. Dit kan onder meer met workshops, werkscans, interactieve trainingen voor leidinggevenden, adviesgesprekken en persoonlijke coaching.

Een vitaliteitsprogramma is een integraal programma waarin diverse leefstijlthema’s aan bod komen:

  • Educatie
  • Vroegsignalering (van problemen)
  • Aanpassen omgeving (fysiek en sociaal)
  • Ontwikkelen van beleid
  Verbeter de vitaliteit binnen jouw bedrijf met deze tips

Tips voor het verbeteren van vitaliteit

Vitale medewerkers zorgen voor een vitaal bedrijf. Daarom is het dus belangrijk om vitaliteit onder je medewerkers te stimuleren. Maar hoe verbeter je nou de vitaliteit van je medewerkers?

Fruit op de werkvloer, goed eten en drinken, voldoende beweging, het aanbieden van een workshop mindfulness, het introduceren van een fietsplan, een sociale setting en de mate van persoonlijke groei zijn allemaal belangrijke pijlers die invloed hebben op de vitaliteit van je medewerkers. Maar dat is niet het enige.

Op deze pagina hebben wij vitaliteitstips verzameld, voor alle vijf de BRAVO-thema’s, die jou als HR-manager, directeur, kunnen helpen voor een succesvol en doelgericht gezondheidsbeleid binnen jouw organisatie en om vitaliteit op de werkvloer te bevorderen.