Floaten en Zoutkamer Zwolle

Floaten en Zoutkamer Zwolle

KORTERE HERSTELTIJD
Door kortere hersteltijd tijdens het floaten krijgen je spieren optimale rust en dat is de ideale toestand voor de biochemische processen die voor herstel nodig zijn. Veel spierpijn houdt verband met de effecten van de zwaartekracht. De zwaartekracht vergt veel van onze spieren een constante inspanning. Tijdens het floaten circuleren het bloed en het lymfevocht beter, waardoor afvalstoffen als melkzuur en ammoniak sneller worden afgevoerd en stoffen als eiwitten, die nodig zijn voor het herstel van het beschadigde spierweefsel, de plaats van bestemming sneller bereiken. Door het floaten wordt een verbeterde doorbloeding bereikt, o.a. door het ontbreken van knelling van de bloedvaten. Hierdoor bereikt ook meer zuurstof (getransporteerd door de rode bloedlichaampjes) de geblesseerde en overbelaste delen van het lichaam. Dit zorgt er voor dat kleine irritaties sneller genezen. Ontspannen spieren genezen nu eenmaal sneller dan gespannen, vaste spieren!

Floaten verlicht de pijn van een blessure en helpt perfect het herstellen van spierpijnen.

Tijdens het floaten ben je gewichtloos, temperatuur is gelijk aan je huid en heb je zo min mogelijk zintuigelijke prikkels. Deze drie factoren zorgen ervoor dat je hersen je lichaam niet meer ervaren en je in de optimale toestand komt om te herstellen, zowel fysiek als mentaal een 20 % sneller herstel. Stresshormonen worden gereduceerd en hormonen die een gevoel van welbehagen geven worden aangemaakt. De gewichtloosheid zorgt voor een sterke spierspanningsdaling, waardoor opgebouwde spanning loslaat en afvalstoffen vrijkomen.
Floaten verlicht fysieke pijn.

Veel mensen met chronische stress hebben last van stijve gewrichten en/of continu last van spierpijn. Om de pijn te verlagen is floaten een perfecte uitkomst, omdat je met floaten een verbetering van de zuurstofopname in je lichaam stimuleert. Je bloedvaten gaan verder open staan, het verbetert tevens ook de bloedtoevoer naar de hersenen, organen en ledematen.
Je spierspanning daalt omdat je tijdens het floaten gewichtloos bent. Dit helpt pijn in de gewrichten, spierpijn en fibromyalgie gerelateerde klachten te verlichten.

De vecht-of-vluchtreactie vermindert ook de focus van het lichaam op genezing, wat betekent dat het lichaam zichzelf niet herstelt zoals het zou moeten. Door te veel stress in ons leven slapen we ook nog eens slechter, terwijl slaap juist zo belangrijk is voor ons herstel en energieniveau.
Floaten zorgt ervoor, dat we precies het tegenovergestelde krijgen: een ontspanningsreactie, waardoor onze spijsvertering wordt gestimuleerd, onze hartslag vertraagt, stresshormonen verminderen en onze slaap verbetert. Allemaal processen, die ons geestelijk en lichamelijk helpen herstellen. Regelmatig floaten heeft dus niet alleen een positieve invloed op je humeur, maar ook op je lichaam.