Feiten en cijfers mentale balans op de werkvloer

Mentale balans is een belangrijk onderdeel van vitaliteit. Zeker in de tijd waarin we nu leven. De wereld stond op zijn kop door de corona crisis en veel medewerkers moesten hals over kop vanuit huis gaan werken. Hiermee veranderde niet alleen de werkomgeving, ook ontstond er veel onzekerheid over de gezondheid en economische veranderingen. En nu moeten velen weer een balans vinden in deels thuis en deels op kantoor werken en met omgaan met alle prikkels vanuit een wereld die weer ‘aan gaat’. Dit alles kan effect hebben op de mentale gezondheid. Gelukkig hebben steeds meer werkgevers aandacht voor de mentale gezondheid van hun medewerkers.

In dit artikel delen wij de belangrijkste begrippen, feiten en cijfers wat betreft mentale gezondheid en mentale balans op de werkvloer.

Mentale balans op de werkvloer

De Wereldgezondheidsorganisatie definieert mentale gezondheid als volgt:

“Een staat van welzijn waarin elk individu zijn/haar eigen potentieel kent, om kan gaan met de normale belastingen in het dagelijkse leven, productief en met resultaat kan werken, en in staat is om een bijdrage te leveren in zijn of haar sociale omgeving (buurt, school, sportclub, werk). Werknemers met een goede mentale gezondheid zullen beter presteren in hun werk”.

Als je aan fitheid en gezondheid denkt, denk je al snel aan je lijf. Aan je conditie, je spierkracht en je figuur. Mensen die zich fitter willen voelen richten hun pijlen daar dan ook op. Ze gaan meer bewegen, vroeger naar bed, stoppen met roken, gezonder eten en drinken. Maar vaak vergeten ze de verzorging van hun geest, terwijl dat net zo belangrijk is. Als je namelijk niet alleen lekker in je vel, maar ook lekker in je hoofd zit, functioneer je beter, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je problemen beter de baas.

Een goede mentale balans is dus erg belangrijk. Op zich kan werk de mentale balans beschermen. Werk biedt structuur, contacten en draagt bij aan zingeving.

Maar op het werk kunnen ook factoren aanwezig zijn die de mentale balans in gevaar brengen. Denk aan een te volle of juist een te lege agenda, een autoritaire werkomgeving, langdurige stress en pesten op het werk.

Meest voorkomende mentale problemen

Mentale gezondheidsproblemen, kunnen leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. De meest voorkomende mentale problemen zijn:

  • Stress
  • Overspannenheid en burn-out
  • Angst
  • Depressie

Deze problemen kunnen zich uiten door verschillende klachten. De meest bekende zijn: slaapproblemen, piekeren, vermoeidheid, angstig zijn zonder daadwerkelijk gevaar, zorgen maken, somberheid, niet meer kunnen genieten en schuld- en schaamtegevoelens.

Onderzoeken mentale balans; feiten en cijfers

  • 45% van alle Nederlandse beroepsbevolking kampt met angst- of depressieklachten. NB een klacht is geen stoornis!
  • 1 op de 5 Nederlanders heeft een psychische stoornis
  • Een derde heeft wel eens slaapproblemen, 15% heeft last van ernstige chronisch probleem
  • 29% van de werkende Nederlanders geeft aan zeer vermoeid te zijn, 14 procent kampt met verschijnselen van een burn-out
  • 4% van alle Nederlanders heeft een depressieve stoornis

Enkele begrippen nader toegelicht:

Angstklachten

Schrikken van een harde knal of een rinkelend geluid ‘s nachts is heel normaal. Het bereid je voor op dreigend gevaar. Maar angst zonder daadwerkelijk gevaar is heel vervelend en beperkend. Het kan ertoe leiden dat mensen zich veel zorgen maken, de deur niet meer uitkomen en niet meer naar werk durven te gaan. Angst kan zich uiten in lichamelijke reacties zoals hartkloppingen, zweten, benauwdheid of misselijkheid.

Burn-out

Een burn-out is een stress-gerelateerde aandoening waarbij iemand zich letterlijk opgebrand voelt en zich niet meer kan opladen. Verschillende klachten kunnen optreden zoals slapeloosheid, piekeren, vermoeidheid, prikkelbaarheid en emotionele labiliteit. Meestal wordt een burn-out opgevat als een vorm van overspannenheid waarbij het chronische karakter en vermoeidheid voornamelijk centraal staat.

Depressie

Een depressie is natuurlijk iets anders dan een keertje in de put zitten, of een keer geen zin in werken hebben. Een depressie kenmerkt zich door klachten als somberheid, lusteloosheid, vermoeidheid, slaapproblemen (teveel of te weinig slapen), schuld- en schaamtegevoelens.

Meer aandacht verbeteren mentale gezondheid

Er wordt de laatste jaren steeds meer aandacht besteed aan mentale balans op de werkvloer. En dit kan veel opleveren:

  • Gelukkige medewerkers (gezond en vitaal) zijn 15% tot 20% meer productief dan medewerkers die dat niet zijn.
  • Een daling van het ziekteverzuim met 1% levert een organisatie met honderd fulltime krachten jaarlijks 40.000 euro op.

Hoe kan je als werkgever zorgen voor een betere mentale balans op de werkvloer?
Het is dus als werkgever belangrijk om in te zetten op mentale balans op de werkvloer. Maar hoe weet je nou als werkgever of je medewerkers goed in balans zijn en welke ondersteuning jij ze moet bieden? Lees het allemaal in dit artikel.

MEER INFORMATIE