7 april 2021

Tips om meer te wandelen tijdens je werkdag

Tips om meer te wandelen tijdens je werkdag

Op 6 april is het Wandel tijdens je werkdag. Doel van deze dag is werknemers en werkgevers bewust te maken van de gezondheidsvoordelen van bewegen tijdens werk. Want wandelen maakt je productiever, creatiever en gezonder. Zo stijgt je creatief denkvermogen met zo’n 60% als je wandelt. Dit effect treedt al na 5 minuten op! In dit artikel geven wij je enkele tips om wandelen gemakkelijk (nog meer) onderdeel te maken van je werkdag, ook als je thuiswerkt!.

Wandelen op je (thuis)werkplek

Enkele praktische tips om wandelen makkelijk te integreren in je (thuis)werkdag:

  • Neem om het half uur een korte pauze. Sta op en strek de benen, loop een keer de trap op en af, hang de was op, loop even de tuin in of je balkon op. 
  • Weet je van jezelf dat je vaak vergeet te pauzeren? Plan beweegmomenten in je online agenda en zet meldingen aan. 
  • Plan iedere dag een lunchwandeling. Of start je werkdag met een blokje om. Geen zin om alleen te lopen? Spreek af met vrienden of buren die ook thuiswerken. 
  • Zet geen karaf water op je werkplek, maar gebruik een glas en loop naar de kraan om het te vullen.
  • Doe een telefonisch overleg lopend. 
Wandelend overleggen

Frisse wind en frisse blik: wandelend overleggen ofwel Weeting

Apple-oprichter Steve Jobs deed het, net als Facebook’s Mark Zuckerberg. Maar ook Charles Dickens deed het al: ‘Weeting’ oftewel wandelend vergaderen. Werken in beweging maakte een handige folder voor werkgevers met tips hoe je van een overleg een Weeting kunt maken, hoe je dit in je organisatie kunt ‘embedden’ en welke hulpmiddelen je kunt gebruiken bijvoorbeeld om notities te maken. Ook maakten ze een z-card voor werknemers (hoe kun je zelf met wandelend vergaderen aan de slag). 

Daily mile voor thuiswerkers

The Daily Mile, het initiatief van JOGG om op scholen elke dag een kwartier te wandelen of te joggen, wordt inmiddels ook volop ingezet binnen bedrijven. Veel kleine en grote bedrijven hebben het idee omarmd en roepen hun werknemers op om mee te doen en fit te worden en te blijven. . 

Mooi ook om gekoppeld hieraan de app Charity Miles te gebruiken waarmee je door te wandelen ook nog een goed doel steunt. Win win wandel noemen we dat! 

Ommetje App

Start een wandelcompetitie met je collega’s

Inmiddels gebruiken al meer dan 1,1 miljoen Nederlanders de app Ommetje. Met de app kun je de strijd aangaan met collega’s, wandelen tegen andere afdelingen of met je klanten. Zo houd je makkelijk contact en ben je ook nog actief bezig. Voor Ommetje Bedrijven wordt een bedrijfsgift van 500 euro gevraagd. De Hersenstichting gebruikt dat geld voor onderzoek. Voor dit bedrag wordt de app speciaal aangepast voor jouw bedrijf, in de huisstijl van jouw bedrijf en krijg je een toolkit met onder andere inspirerende video’s van Erik Scherder om je medewerkers te enthousiasmeren te mee te doen. 

Meer leuke wandeltips? 

Heb je nog meer leuke wandeltips? Laat het ons graag weten via Vitaalbedrijf@vnoncw-mkb.nl 

We wensen je veel wandelplezier!

p.s. Benieuwd hoeveel je eigenlijk moet bewegen? En welke beweging goed voor je is? De Beweegrichtlijnen geven antwoord op deze vragen. In onderstaande video van het Kenniscentrum Sport & Bewegen wordt het verder toegelicht.