11 december 2020

Een maand zonder alcohol: slaap beter, voel je fitter en val af

Een maand zonder alcohol: slaap beter, voel je fitter en val af

Het einde van het jaar nadert, dus komen de goede voornemens zo langzamerhand weer tevoorschijn. Wil je in het nieuwe jaar iets aan je alcoholgebruik doen, dan kun je meteen na de jaarwisseling meedoen aan de ‘IkPas-campagne’, de Nederlandse variant van ‘Dry January’. Het doel daarvan is niet om helemaal te stoppen met drinken, maar om bewuster met alcohol om te gaan.

Uit onderzoek blijkt dat mensen minimaal 28 tot 30 dagen nodig hebben om los te komen van hun gewoonte om te drinken. Na een maand zonder alcohol zijn ze bewuster van hun keuze om wel of niet te drinken, hebben ze vastgeroeste patronen doorbroken en is alcohol geen vanzelfsprekendheid meer. IkPas kan daarbij dus helpen.

Volgens de laatste cijfers van het Trimbos-instituut uit 2019 drinkt 41,5 procent van de volwassen Nederlanders geen of weinig alcohol (maximaal één glas per dag). 8,5 procent is een zware drinker. Dat betekent dat zij minimaal één keer per week ten minste vier (vrouwen) of zes (mannen) glazen alcohol drinken. Evenzoveel landgenoten drinken overmatig: zij nuttigen minimaal 14 (vrouwen) of 21 (mannen) glazen alcohol per week.


Positieve effecten

‘Dry January’ ontstond in 2013 in Engeland. Het eerste jaar deden er duizenden mensen mee; vorig jaar waren dat er vier miljoen. Het idee waaide een paar jaar geleden over naar een aantal andere landen, waaronder Nederland.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het een heleboel positieve effecten voor de gezondheid oplevert als je een maand geen alcohol drinkt. Mensen voelen zich over het algemeen frisser, alerter en mentaal en fysiek fitter. Daarnaast slapen ze beter en vallen ze af. Ook de lever profiteert van een alcoholvrije periode, omdat die een herstellend vermogen heeft.

Van de mensen die het afgelopen jaar meededen aan IkPas liet 62 procent weten zich fysiek fitter te voelen na een maand zonder alcohol. 55 procent sliep beter en 32 procent had gewicht verloren. Veel mensen gaven ook aan dat ze na die maand makkelijker ‘nee’ konden zeggen tegen alcohol. Maar liefst 70 procent van de deelnemers dronk een half jaar na de actie nog altijd ruim 30 procent minder dan daarvoor.

Droogste Stad
Vorig jaar schreven 32.000 Nederlanders zich in voor de IkPas-actie. Het daadwerkelijke aantal deelnemers lag een stuk hoger, waarschijnlijk op zo’n 100.000. Ook bedrijven kunnen zich aanmelden. Voor werkgevers zijn speciale IkPas-pakketten samengesteld, die ze ondersteunen bij de organisatie van een succesvolle alcoholvrije maand.

Dit jaar komt IkPas met iets nieuws: de IkPas Battle. Daarin strijden twee steden om de eretitel ‘Droogste Stad van Nederland’. Welke stad krijgt de meeste mensen zover om de hele maand januari geen alcohol te drinken? De strijd wordt afgetrapt door Nijmegen en Tilburg.

Wil je zelf of als bedrijf meedoen aan IkPas? Schrijf je dan hier in.