2 november 2020

‘Ik ben dat Kamerlid dat altijd vraagt om een bordje extra groenten’

Antje Diertens (62) is sinds 2017 Tweede Kamerlid voor D66. In haar portefeuille heeft ze onder meer sport en gezondheid en ze is corona-woordvoerder. Ze verblijft het grootste deel van de week in Den Haag. In het weekend probeert ze bij te tanken in haar woonplaats Groningen.

Wat betekent vitaliteit voor u?
Bewegen en gezonde voeding is altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Ik heb het CIOS gedaan, ben sportjuf en bewegingstherapeut geweest en was actief in de ontwikkeling van de gehandicaptensport. Ik heb grote evenementen, zoals de Wereldspelen, georganiseerd. Ik ben ook werkzaam geweest in een psychiatrisch ziekenhuis op de afdeling psychomotorische therapie en ik heb als ondernemer, samen met mijn man, de MBA sportmanagement ontwikkeld.

Bewegen is goed voor lijf en geest. Ik word er mentaal erg ongelukkig van als ik niet kan bewegen. We maken ons in Den Haag veel zorgen om corona. Waar moet het met het land heen? Je staat continu ‘aan’ en bent heel erg gespannen. Om goede besluiten te nemen, moet je af en toe wel je gedachten verzetten. Dat is heel moeilijk, maar sporten, mediteren of in de natuur wandelen kunnen dat bewerkstelligen. Als je je fit voelt, kunt je beter beslissingen nemen.

Hoe blijft u fysiek fit?
Ik wandel heel veel en loop af en toe rondjes hard door het plantsoen voor mijn huis in Groningen. In Den Haag heb ik een sportschool om de hoek van mijn pied-à-terre. Daar probeer ik ’s ochtends vroeg heen te gaan, want ik weet onderhand wel dat het niks meer wordt als ik mijn werkdag eenmaal heb opgestart. Meestal lukt me dat één of twee keer in de week. Wat ik ook een paar keer in de week ’s ochtends doe, is de 7 minute workout. Die app is wel handig, omdat ik er niet altijd aan toekom om naar de sportschool te gaan. En als ik op werkbezoek ben in het buitenland, kan ik de workout daar ook gewoon doen.

Omdat ik toch een beetje ben opgevoed met prestatiesport, heb ik wel echt moeten leren om niet altijd beter en sneller te willen zijn. Dat ik er niet helemaal in opga en een record moet verbeteren, maar gewoon tegen mezelf zeg: ‘Genoeg is genoeg. Dit is gezond voor mij en hier voel ik me senang bij’. Bewegen zit in mijn systeem. Het is niet zo dat ik het bewust doe. Als ik in de Kamer gasten ontvang, staan zij vaak bij de lift en ik bij de trap. Dan zegt mijn medewerker: ‘Mevrouw Diertens neemt altijd de trap’. Ik vind het raar dat ik soms de trap niet kan vinden als ik ergens kom. De lift zit altijd in het oog, maar de trap niet. Ze moeten die lift eigenlijk verstoppen.

Met eten en drinken ga ik wel heel bewust om. Als ik kook, kies ik voor gezonde producten en ik eet hooguit één of twee keer in de week vlees. Doordeweeks eet ik in de Kamer en daar ben ik dat Kamerlid dat altijd vraagt om een bordje extra groenten.

Wat doet u om uw hoofd leeg te maken?
Ik vind het heel fijn om thuis te koken. Dat is een hobby, die me een soort van ontspanning geeft. Erover nadenken wat ik ga maken, boodschapjes doen op de markt en dan een tijdje in de keuken staan. Onze kinderen zijn het huis uit, maar mijn man zit dan met een glaasje wijn aan de keukentafel. We kletsen gezellig terwijl ik aan het koken ben en gaan daarna samen eten. Dat zijn voor mij de kwaliteitsmomentjes in het leven.

Het wandelen en hardlopen ontspannen me ook. Een beetje Netflixen is ook fijn, maar daar kom ik zelden aan toe. Afgelopen weekend was ik heel moe en voelde ik me ook niet helemaal lekker, dus toen ben ik heerlijk een serie gaan kijken. Dat verzet de zinnen. In het weekend probeer ik bewust blokjes te maken dat ik niet ‘aansta’, dat ik even niet op de telefoon kijk. Soms is het niet zozeer de hoeveelheid werk die je verzet, maar het feit dat je continu ‘aanstaat’ wat het druk maakt in je hoofd.

Welke invloed heeft corona?
Ik merk dat ik het bewegen door de drukte wel eerder opzijschuif, terwijl dat niet zou moeten. We hebben nu reces en dan moet ik mezelf echt naar buiten schoppen, omdat ik anders de hele tijd zit te zoomen. Iets wat ik heel belangrijk vind, maar wat er ook bij inschiet door de drukte in deze periode, zijn mijn sociale contacten. Dus probeer ik meer aandacht te hebben voor mijn gezin en mijn naaste vrienden. We mogen elkaar nu niet allemaal zien, dus die bel ik dan. Dat is net even iets meer dan een appje met: ‘Is alles nog oké?’

Heeft u nog tips voor ondernemers?
Probeer ook in deze tijd positief en optimistisch te zijn. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, want de zorgen zijn voor heel veel ondernemers enorm groot. Het gros van de ondernemers in het noorden is mkb en dat zijn geen bedrijven die het geld op de bank en de planken hebben staan. Dat zijn mensen die met heel hard werken mooie ondernemingen uit de grond hebben gestampt en die nu zien vervliegen. Vaak zijn ze ook nog verantwoordelijk voor personeel en de gezinnen die daar weer aan vasthangen. Je kunt creatief zijn en dat zijn de meeste ondernemers ook, maar tegen deze crisis is soms niet op te werken. Hoe komen wij hier met zijn allen met de minste schade uit? Dat is zo ingewikkeld.

Mijn schoonzoon heeft een horecabedrijf en zit al sinds maart thuis. Op een gegeven moment zei hij: ‘Ik zie mezelf voor mei volgend jaar niet meer opengaan, dus ik wil mijn tijd goed besteden, omdat ik anders alleen maar loop te piekeren.’ Hij is een digitale cursus in arbeidsrecht begonnen. Iets wat hem in de toekomst als ondernemer van pas kan komen. Ik vind het heel mooi dat hij dat doet, maar begrijp ook dat de problemen daarmee niet zijn opgelost. Hij maakt zich nog steeds zorgen of hij straks wel verder kan. Mijn boodschap is wel: hoe moeilijk het ook is voor jou als persoon of ondernemer, probeer jezelf te beschermen door soms even iets heel anders te doen.