15 maart 2022

Partner in de Spotlight: FiTNEZZplaza

Partner in de Spotlight: FiTNEZZplaza

FiTNEZZplaza is een leefstijl en preventieclub. Met een gezonde leefstijl presteer je beter en word je minder snel ziek, daar gelooft FiTNEZZplaza ook in. Daarom helpt de organisatie bij het wekelijks voldoende bewegen, het gebruik van de juiste voeding en inspireren ze je om jezelf mentaal te ontwikkelen. FiTNZEZZplaza gelooft dat de fitnessbranche een antwoord heeft op belangrijke maatschappelijke vraagstukken, waarbij zij zich het meest verbonden voelt met de thema’s Preventie, Prestaties en Pensioen. We spraken met Milton van Haren, eigenaar van FiTNEZZplaza.

Wat betekent vitaliteit voor jou?
“In het woord vitaliteit zit de betekenis ‘leven’. Vita betekent ‘leven’. En vital betekent vitaal. Ik wil graag in beweging zijn; ondernemen, ontmoeten, aan mijn gezondheid werken. Maar ook ups en downs ervaren en de uitdaging vinden er weer iets van te maken, alleen en met anderen. Een vitaal leven, gezond zijn en gezond blijven, hoe mooi zou dat zijn. 

En ik ben niet de enige die graag wil ‘leven’. De mensen om mij heen, leden, klanten en medewerkers, ze willen allemaal iets van het ‘leven’ maken.”

Wat heeft jouw bedrijf te bieden aan ondernemers?
“Bij FiTNEZZplaza bieden we drie diensten die samen een totaalpakket leveren. Eerst brengen we de vitaliteit van een bedrijf in kaart. Dat is een lang traject van twee keer vijf maanden waarin we uitgebreid onderzoek doen onder de medewerkers. Tijdens dit traject maken we, door aanwezig te zijn, ook het thema vitaliteit voor de medewerkers zichtbaar. Is een bedrijf al meer ingeburgerd met het thema vitaliteit? Dan is een kort onderzoek voldoende. Verschillende vragenlijsten zoals die van het Instituut Positieve Gezondheid, van Vitaal Bedrijf en slaap- en stresslijsten, kunnen al veel nuttige data opleveren.

Wanneer we weten wat er te doen staat, richten we met de klant een vitaliteits(jaar)programma in.

Dit vitaliteitsprogramma bestaat uit drie onderdelen.

  1. PivitalityApp
  2. Leefstijlactiviteiten op locatie
  3. Communicatieactiviteiten om medewerkers aan te moedigen met het programma mee te doen.

In de app inspireren en informeren we de deelnemer dagelijks over leefstijl, vitaliteit en gezondheid. Door mensen dagelijks hierover te vertellen hopen we dat mensen zelf stappen gaan zetten, meer gaan doen en gezonder gaan leven.

Dit proces wordt versterkt door wekelijks activiteiten te organiseren op locatie waar mensen aan kunnen deelnemen. Denk aan boksen, bootcamp, yoga, voedingsworkshops etc.

Om deelnemers te prikkelen om mee te doen, verzorgen we ook de communicatie door middel van flyers, banners, emailteksten, cadeautjes, kaartjes etc.

Tot slot verzorgen we bedrijfsfitness op eigen sportlocaties als mensen wekelijks aan hun gezondheid willen werken.”

Wat zijn vragen waarmee bedrijven bij jullie komen?
“Geïnteresseerden, directie en ondernemers vinden het belangrijk dat medewerkers worden aangemoedigd om meer met hun gezondheid bezig te zijn. Maar acties vanuit de directie slaan vaak niet aan en hebben soms zelfs een tegengesteld effect. Zij vragen onze hulp om vitaliteit en gezondheid onder de aandacht te brengen. En hopen hiermee dat medewerkers gezonder gaan werken en leven.

 Vragen die wij zoal krijgen zijn:

  • Hoe kan ik het draagvlak voor vitaliteit onder de medewerkers vergroten?
  • Hoe kan ik mijn medewerkers meer bewust maken van het belang van gezonder werken en leven?
  • Ik wil wel iets met vitaliteit doen, maar weet niet hoe. Een fruitmand is leuk, maar daar blijft het bij. Hoe kunnen we opschalen?”

Waarom richten jullie je op het bedrijfsleven?
“We merken dat er in een bedrijfsomgeving meer belangen zijn. Zowel werknemers als werkgevers hebben baat bij een fit lichaam en uitgeruste geest, als we het heel plat zeggen. Lichamelijk én mentaal fitte mensen presteren namelijk vaak beter en zijn minder vaak ziek. Dat is fijn voor de werknemer; het werk gaat je namelijk gemakkelijker af, maar ook voor de werkgever is het fijn. Een zieke medewerker kost al gauw 200- 250 euro per dag, is ooit door TNO uitgerekend. En je kunt je voorstellen dat wanneer je lekker uitgerust bent, de kwaliteit van je werk aanzienlijk beter wordt.

De werkgever heeft daarmee een belang. Het belang van de werkgever helpt ons bij het invullen van onze missie. Ze helpen met de financiering en helpen bij de promotie.

Waarom zijn jullie partner van Vitaal Bedrijf?
“Een bedrijf vitaler maken, dat is ook wat wij graag willen. En dan horen we graag bij een club die dezelfde visie heeft. Het netwerk van Vitaal Bedrijf kan ons hopelijk helpen om bij MKB-bedrijven onze dienstverlening verder door te ontwikkelen. Daarnaast kunnen we de scans toepassen en onze ervaringen delen met andere vitaliteitspartners in het netwerk.”

Welke tips heb je voor ondernemers die aan de slag willen met vitaliteit in hun organisatie?

  1. Heb geduld
  2. Onderneem als eerste vanuit je hart en pas daarna om geld te verdienen
  3. Richt je op de belangen en de bezwaren van de medewerkers.”

Wil je meer informatie over FiTNEZZplaza? Bekijk dan het partnerprofiel op Vitaal Bedrijf.