18 januari 2021

Rubriek LeegHoofd: ‘Als je tussendoor ontspant, kun je je werk veel beter doen’

Rubriek LeegHoofd: ‘Als je tussendoor ontspant, kun je je werk veel beter doen’

Antoine Heideveld (48) is directeur van Het Groene Brein in Den Haag. Met een groot netwerk van prominente wetenschappers ondersteunt dat ondernemers bij het implementeren van nieuwe, duurzame businessmodellen. Heideveld woont zelf in Amsterdam en is door corona sinds september (note van de redactie: 2020) niet meer op kantoor geweest.

Wat betekent vitaliteit voor jou?
Het is belangrijk voor me om lekker in mijn vel te zitten, dus ik doe daar best veel dingen voor. Mijn baan bestaat uit veel denkwerk, vergaderingen en mensen bij elkaar brengen. Daar moet ik scherp voor zijn. Als ik de hele dag binnen zit en niet beweeg, ben ik dat niet. Maar ik ben niet iemand van het ‘moeten’. Een vriend van me doet elke dag vijf minuten aan opdrukken en buikspieroefeningen. Als ik dat twee keer heb gedaan, ben ik er alweer klaar mee. Het moet wel leuk en makkelijk zijn, anders houd ik het niet vol.

Hoe blijf je fysiek fit?
Ik loop ongeveer twee keer in de week hard, ergens tussen de tien en vijftien kilometer. Af en toe doe ik ook aan wedstrijden mee, maar die zijn er nu niet door corona. Daarnaast skate, schaats en fiets ik. Het één wat meer dan het ander. Net wanneer ik er zin in heb. En ik probeer op werkdagen tijdens de lunch een wandeling te maken. Ik doe dus niet heel streng allerlei oefeningen, maar ik heb in mijn normale bewegen wel wat dingen geïntegreerd om mijn spieren te gebruiken. Ik loop altijd de trap op zonder de leuning vast te houden en als ik opsta uit een stoel doe ik dat zonder mijn handen te gebruiken. Dat heb ik ooit bedacht en dat gaat nu vanzelf.

Ik ben vegetariër en let goed op wat ik eet. Mijn vrouw en ik koken afwisselend. Vaak is dat lekker en gezond, maar als ik om 18.30 uur met mijn zoon thuiskom uit voetbaltraining en mijn vrouw is nog aan het werk, halen we soms een frietje of een pizza. En ik eet ook heus weleens chips of een taartje, maar ik zorg ervoor dat de balans goed is. Wat voor mij heel goed werkt om op gewicht te blijven, is elke dag twee liter water drinken. Vroeger nam ik regelmatig een bak chips als ik ’s avonds nog aan het werk was, maar nu zet ik een flesje water naast me neer. Ik heb daardoor minder trek in tussendoortjes. Ik voel me ook veel energieker als ik veel water drink.

Wat doe je om je hoofd leeg te maken?
Sporten werkt daarvoor toch het beste bij mij. Lekker rennen en even niet met mensen praten, maar gewoon het verstand op nul. Heerlijk vind ik dat. Ik probeer mijn werknemers ook mee te geven de tijd te nemen om hun hoofd leeg te maken. Wij zijn ‘denkwerkers’. Als je tussendoor ontspant, kun je je werk veel beter doen. Neem een lange lunchpauze en ga lekker naar buiten om te wandelen of te sporten. Die uren hoeven ze echt niet bij te houden. Het helpt om geestelijk vitaal te blijven.

Wat mij ook ontspant, is leuke dingen doen met de kinderen of muziek maken.

Ik speel saxofoon en we hebben een keyboard staan. Uit onderzoeken blijkt ook dat als je je hersenen op een andere manier gebruikt, zoals met muziek maken, je makkelijker verbindingen legt en dus ook beter leert denken. Dat klopt bij mij wel: als ik muziek maak, word ik rustig. Momenteel werk ik 40 uur, maar ik heb heel lang 32 uur gewerkt om even afstand te kunnen nemen van dingen, bijvoorbeeld door met muziek bezig te zijn.

Welke invloed heeft corona?
Ik reisde voor mijn werk door heel Nederland en probeerde dat altijd met het openbaar vervoer te doen. Niet alleen om het milieu, maar ook omdat je dan kunt werken in de trein. Ik ging op de fiets naar het station en als ik ergens aankwam, nam ik de ov-fiets. Daardoor fietste ik elke dag minimaal tien kilometer. Ik wandel nu alleen naar mijn kantoor en dat is gewoon een slaapkamertje in huis. Ik merkte vrij snel dat ik dagelijks veel minder beweging kreeg en daarom ben ik ook vaker gaan wandelen en fietsen.

Laatst had ik geen wandeling gemaakt, omdat de hele dag vol zat met meetings en ik mijn zoontje ook moest helpen met school. Om 16.00 uur merkte ik dat mijn batterij op was en ben ik alsnog gaan wandelen. Ik heb die beweging gewoon nodig, dus ik heb wel even moeten schakelen door corona.

Heb je nog tips voor ondernemers?
Ik ben leidinggevende van een groep van veertien mensen en door corona spreken we elkaar nu veel minder. Als oplossing daarvoor hebben we iedere maandag voor het werkoverleg een soort van inloop. We beginnen dan een half uurtje eerder en praten over de dingen die we hebben gedaan. Laatst vertelde iemand dat hij had geboulderd en dat is iemand anders toen ook gaan doen. Het is niet zo dat we tips uitwisselen omdat het op de agenda staat, maar meer omdat we dat leuk vinden. Het is heel belangrijk om als collega’s even bij te kletsen en ook nog eens superleuk.