5 juli 2021

Rubriek LeegHoofd: ‘Op het strand gaat het loslaten en relativeren vanzelf’

Rubriek LeegHoofd: ‘Op het strand gaat het loslaten en relativeren vanzelf’

Marcel Koolhaas (49) is als eigenaar van Dutch Darwin werkzaam als it-projectleider en -implementatiemanager. Ter ontspanning zoekt hij het strand op en laat hij “de wind zijn hoofd schoon waaien”. Zandkastelen bouwen en geultjes graven, helpen hem ook om zijn hoofd leeg te maken.

Wat betekent vitaliteit voor jou?
Ik word dit jaar vijftig, dus vitaliteit is wel een issue. Het staat bij mij voor energie. Als ik energie heb, kan ik veel meer doen en heb ik veel meer zin in dingen. Tegelijkertijd geeft het ruimte in mijn hoofd. Ruimte die ik gebruik voor humor, zowel privé als in mijn werk. Ik zeg niet dat ik grappig ben, maar ik probeer altijd wel een geintje tussendoor te maken, want dan zie je toch dat een gespannen meeting of een spannend moment wat losser wordt. Humor relativeert en dat maakt het leven voor mij een stuk gemakkelijker. 

Hoe blijf je fysiek fit?
Ik sport niet extreem intensief, maar probeer het wel zo goed mogelijk te doen. Ik loop twee, soms drie keer in de week een half uurtje hard en ben onlangs begonnen met een eigen sit-up-challenge. Ik wil deze zomer heel graag met mijn dochter van dertien golfsurfen in Zuidwest-Frankrijk. Ik kwam er vorig jaar achter dat het toch wat meer inhoudt dan proberen op een plankje te blijven staan. Om het langer dan drie kwartier vol te houden in het water, heb je energie en sterke buikspieren nodig. Als ik zie hoe soepel mijn dochter op die plank springt, wil ik dat ook kunnen.
Ik ben begonnen met één sit-up en doe er elke dag eentje bij. Het is de bedoeling dat ik het drie maanden volhoud en aan het einde van de challenge op negentig sit-ups zit.
Ik vind het lastig om eraan te beginnen, maar als ik eenmaal een doel heb, wil ik dat gewoon halen. Ik doe ze ’s avonds voor ik naar bed ga. Mijn dochter vind het wel leuk, want die wil heel graag met papa het water in. Het zou mooi zijn als het ons straks samen lukt om op die plank te springen.
Verder zit het bij mij in de kleine dingen. Ik let op mijn eten, maar dat wil niet zeggen dat alles altijd heel healthy moet. Ik eet heus weleens chips en ik drink wijn, maar ik hou mijn gewicht wel in de gaten. Als ik zie dat dat oploopt, doe ik een paar stapjes terug. Ik heb de ongelooflijke mazzel dat mijn vrouw vaak en gezond kookt.  

Wat doe je om je hoofd leeg te maken?
Het toverwoord voor mij is ‘strand’. Op het strand kom ik er meestal achter hoe vol mijn hoofd was. Ik word daar altijd heel rustig en stil. Het mooie is: ik hoef niet zo veel te doen, want de wind waait mijn hoofd bijna schoon. Wij gaan meestal op zondag naar het strand in Wijk aan Zee en mijn dochter gaat dan ook surfen. Terwijl zij in het water ligt, drinken mijn vrouw en ik een wijntje. Er is van alles te zien, blokarters en kitesurfers, en ondertussen gaat het loslaten en relativeren vanzelf. Als ik thuiskom, weet ik weer precies wat wel en wat niet belangrijk is. Dan bedenk ik me met welke dingen ik beter kan stoppen, omdat ze me te veel energie kosten. Dat kunnen zaken zijn, maar je hebt ook mensen die stelselmatig energie wegtrekken. Daar wil ik dan op een charmante manier vanaf. 
In Zuid-Frankrijk neem ik weleens mijn pioniersschep mee naar het strand. Dan bouw ik kastelen en graaf ik geulen. Het interesseert me niet dat ik bijna vijftig ben en dat mensen denken: daar heb je weer zo’n Hollander. Als je het hebt over je hoofd leegmaken, helpt het echt om iets te maken of bouwen, want dan ben je alleen daarmee bezig en niet met de rest. Dat is top.

Heb je nog tips voor ondernemers?
Wat ik zelf heb gemerkt, is dat privé en werk door het thuiswerken de afgelopen periode heel erg door elkaar lopen. Dat is op zich niet erg, maar je moet daar wel goed op letten. Dus dat je niet met die mobiel in de hand ‘tussendoor’ iets met je dochter doet of even een gesprek met je vrouw voert. Mijn tip is: maak van privétijd ook echt privétijd en laat op dat moment je werk helemaal los. Dat vergt even wat training, maar het kan wel.
Ik heb het zelf ook moeten leren. Als ik nu naar beneden ga om iets te doen, laat ik mijn mobiel boven liggen. Of ik zeg heel bewust tegen mezelf: je hebt nu even aandacht voor je dochter of vrouw. Dat hoeft heus niet twee uur te duren, maar het is belangrijk om even oprechte aandacht voor elkaar te hebben. Daarna ga ik weer terug naar mijn werk en ergens in de avond ontstaat wel een moment dat ik denk: de rest is niet dringend en kan ik ook wel morgen doen.