1 juli 2020

Rubriek LeegHoofd: “Zoetigheden houden we buiten de deur”

Rubriek LeegHoofd: “Zoetigheden houden we buiten de deur”

Sieger Dijkstra (51) is eigenaar van Soleila, een bedrijf in zonnepanelen in Groningen, en sinds december voorzitter van VNO-NCW MKB Noord. Door de uitbraak van corona werkt hij nu voor 80 procent vanuit huis. “Ik heb het geluk dat ik thuis een plek heb waar ik in alle rust kan werken.” Geen overbodige luxe met drie thuiswonende kinderen.

Hoe blijf je fit?
Ik loop één of twee keer in de week hard met mijn vrouw. Dan kletsen we meteen bij. En in het weekend loop ik minimaal 10 kilometer. We wonen in de buurt van bossen en tegenwoordig ga ik daar ook een paar keer in de week mountainbiken met mijn kinderen. Soms spring ik tussen het werken door op de fiets en werk dan ’s avonds wat langer door. Doordat we samen sporten, besteden we tegelijkertijd wat meer aandacht aan elkaar.

Wat doet het fysiek met je?
Sporten kost wat tijd, maar je krijgt er veel tijd voor terug. Het geeft mij meer energie om mijn werk goed te doen. Door het sporten zijn we thuis ook bewuster bezig met voeding. Dat is wel iets om bij stil te staan in deze situatie, want voor je het weet eet je veel meer dan gebruikelijk, omdat je thuis bent en de koelkast om de hoek staat. Wat wij nu proberen, en ik vind het leuk dat de kinderen dat ook oppakken, is de zoetigheden buiten de deur te houden. Dat lukt aardig. Je hoort veel mensen zeggen dat de coronakilo’s eraan vliegen, maar als je op je voeding let en sport, is dat helemaal niet nodig. Er is nu ook wat meer tijd om te koken. Normaal zit ik rond etenstijd in de auto naar huis. Die tijd kan ik nu gebruiken om wat goeds op tafel te zetten. Mijn vrouw heeft ook een drukke baan, dus we verdelen die taak. De kinderen koken ook een dag in de week.

Helpt dit ook om je hoofd leeg te maken?
Tussen het werken door sporten, zorgt ervoor dat ik meer ruimte heb in mijn hoofd. Het thuiswerken geeft me sowieso meer rust. Ik zit nu niet drie, vier uur per dag met een gejaagd gevoel in de auto om op tijd op afspraken te komen. Aan de andere kant mis ik de rustmomenten die ik soms in de auto had. Die pak ik nu heel bewust, want voor je het weet word je meegezogen door de appjes en mails en gaat alles continu door. Ik gebruik sinds een tijdje Headspace. Dat is een app voor meditatie en mindfulness, waarmee je even helemaal je hoofd leegmaakt en de rust opzoekt. Dat kun je 5, 10 of 15 minuten doen. Voor mij werkt dat heel goed.

Heb je nog een tip voor andere ondernemers?
Bekijk als ondernemer hoe je het thuiswerken zo goed mogelijk kunt faciliteren voor je werknemers. Hebben ze wel een goede stoel, een fijne werkplek of een koptelefoon? Dat is zeker nu ze hele dag thuiswerken superbelangrijk. Tegelijkertijd hebben wij als VNO-NCW de verantwoordelijkheid om te kijken hoe we de regels rond thuiswerken structureel kunnen verbeteren. Ik denk dat we de komende jaren veel ontwikkelingen gaan zien op dit vlak.