‘Als een deel enthousiast is, gaat de rest meestal ook wel mee’

‘Als een deel enthousiast is, gaat de rest meestal ook wel mee’

Een inloopvitaliteitscafé, mountainbike- en hardloopclinics en workshops over mentale gezondheid. Aan goede ideeën om met de vitaliteit van medewerkers aan de slag te gaan, ontbreekt het niet bij IT-dienstverlener KNNS in Wijchen. 

“We hebben in het verleden al wel eens wat activiteiten georganiseerd, zoals waterskiën en beachvolleyballen, maar eind mei hebben we ons vitaliteitsjaar officieel afgetrapt”, vertelt marketing manager Silke Algera. “Veel medewerkers gaven aan dat ze een Preventief Medisch Onderzoek wilden en die hebben we nog voor de zomervakantie ingepland. Na de vakantie zijn we van start gegaan met de activiteiten die we hebben bedacht.” 

Algera maakt samen met drie anderen deel uit van het vitaliteitsteam bij KNNS. Onder hen accountmanager én professioneel mountainbiker Erik Groen, die als geen ander weet hoe belangrijk lichamelijke en mentale fitheid is om optimaal te kunnen presteren. “Tot vorig jaar was ik fulltime bezig met mijn sport en reisde ik de hele wereld over om te trainen en wedstrijden te rijden. Ik heb te maken gehad met specialisten op verschillende vlakken, zoals diëtisten en mental coaches. Ik weet wat voeding en het mentale aspect met je doen tijdens het sporten, maar ook wat het met je doet op de werkvloer. Want werken is ook gewoon presteren en om dat te kunnen doen, moet je de hele dag energiek zijn.”

Ontspanning na werk
Om te toetsen hoe het is gesteld met de vitaliteit van de ongeveer vijftig medewerkers van KNNS, is in april een online enquête verstuurd. Algera: “Daar kwam uit dat het grootste deel zich al best vitaal voelt, maar dat ze zich daarin verder willen ontwikkelen met een algehele gezondere leefstijl.” Ook het mentale aspect, waarbij er vooral behoefte is aan een goede werk-rustverhouding, kwam duidelijk naar voren in de enquête, vult Groen aan. “Wat kun je doen om mensen beter te laten ontspannen na hun werk? Daar willen we meer op inzoomen, bijvoorbeeld met workshops over ademhaling. Veel medewerkers hebben aangegeven daar wel voor open te staan.”

Wat er bij de mensen van KNNS ook sterk uitkwam, is dat het teamgevoel erg belangrijk is. “Ze willen over het algemeen niet zozeer activiteiten doen die op het individu zijn gericht, maar juist samen sportief bezig zijn en gezamenlijk doelen nastreven”, weet Groen. 

Ideeën die al grotendeels zijn uitgewerkt, zijn een mountainbike- en hardloopclinic. Groen: “Die zijn in eerste instantie alleen bestemd voor medewerkers van KNNS, maar we willen er later ook klanten voor uitnodigen. We vinden het niet alleen belangrijk dat onze medewerkers zich fit voelen, maar ook dat ze dat uitstralen naar klanten en potentiële klanten. En we willen de klanten dat zelf ook laten ervaren.”

Voor medewerkers van de bedrijven op het industrieterrein waar KNNS is gevestigd, gaat het vitaliteitsteam een zogeheten Social Ride organiseren. “Dat is een rit met de wielrenfiets of mountainbike die we één keer per maand vanaf ons kantoor willen maken”, stelt Groen. “We hopen dat werkgevers hun medewerkers wat tijd vrijgeven om hieraan mee te doen. De Social Ride is aan de ene kant weer een stukje vitaliteit, maar tegelijkertijd ook een mooie kans om aan nieuwe relaties te werken en de identiteit en het imago van ons bedrijf te versterken.“

Gezonde lunches
Op het gebied van voeding wordt het vitaliteitsteam bijgestaan door Loes, een voedingscoach van buitenaf, die de medewerkers van KNNS vorig jaar een online voedingsworkshop gaf. “Naast dat wij altijd groente en fruit op kantoor hebben staan, willen we ook gezonde lunches aanbieden”, vertelt Algera. “Loes zal maandelijks drie of vier recepten doorsturen, die gezond en toegankelijk zijn. Wij bestellen daar de ingrediënten voor en onze medewerkers kunnen die dan zelf samenstellen in de kantine. Vaak willen mensen wel gezond lunchen, maar hebben ze geen idee welke producten gezond zijn en welke niet.”  

KNNS waterfles

Een idee dat Algera nog wil uitwerken, is een inloopvitaliteitscafé. “Loes vertelde dat ze altijd heel veel vragen krijgt als ze bij ons op de werkvloer is. Niet alleen over voeding, maar ook over andere aspecten van vitaliteit waar zij veel van weet. Wij dachten: daar moeten we iets mee. We gaan nu kijken of zij één keer per maand bij ons op kantoor kan zitten voor een inloopspreekuur. In een afgesloten ruimte, maar met de deur open, zodat iedereen kan binnenlopen om vragen te stellen.”

Nieuwe sporten ervaren
Algera en Groen hebben er alle vertrouwen dat hun inspanningen niet tevergeefs zullen zijn. Groen: “Als ik zie wat over het algemeen de populariteit van sporten is in deze omgeving, geloof ik zeker wel dat er animo voor zal zijn. Veel mensen hebben al aangegeven dat ze zullen meedoen als er iets wordt georganiseerd. En als een deel van de medewerkers enthousiast is, gaat de rest meestal ook wel mee.”

“Hoe meer aandacht je eraan besteedt en hoe meer je het laat terugkomen, hoe meer het ook gaat leven onder collega’s”, zegt Algera. “Bij de kick-off merkten we dat mensen het echt leuk en interessant vinden en opnieuw met ideeën kwamen. We hebben de activiteiten heel erg afgestemd op de behoeftes. Voor mensen die normaal wat minder sportief zijn, is de drempel daardoor minimaal.”

Groen voegt daaraan toe: “Er zijn meerdere collega’s die fietsen, wielrennen en mountainbiken, dus die sporten komen makkelijk naar voren. Maar is het is ook leuk om eens nieuwe sporten te ervaren, dus we horen het graag als collega’s hun sport willen delen met de rest.” Algera: “We hebben hier iemand die personal trainer is bij The Kettlebell Club in Nijmegen. Hij wil een clinic geven. Dat soort initiatieven juichen we alleen maar toe.”  

Collega’s die graag in competitieverband sporten, kunnen hun fiets-, wandel-, zwem- of hardloopactiviteiten delen op het platform Strava, vertelt Groen. “Als ik in het weekend heb gefietst en maandagochtend op kantoor kom, krijg ik vaak reacties op het aantal kilometers dat ik heb gereden. Dat zorgt voor interactie onderling. En als dat anderen motiveert of inspireert om in beweging te komen, is dat alleen maar mooi meegenomen.”  

Perspectief Groep bv. en KNNS hebben als eerste bedrijven het Vignet Vitaal Bedrijf ontvangen. Met het Vignet Vitaal Bedrijf ziet iedereen in een oogopslag dat vitaliteit een belangrijk thema voor jouw bedrijf is: je klanten, relaties en (toekomstige) werknemers. Wil jij dat ook? Vraag dan het Vignet Vitaal Bedrijf aan