‘Werken aan vitaliteit heeft tijd en aandacht nodig’

Waar vitaliteitsbevordering bij veel bedrijven een issue werd door corona, verdween dat bij zitspecialist Prominent juist meer naar de achtergrond. “Het bewegen werd bij ons voornamelijk in groepsverband gedaan en dat kwam door het thuiswerken helemaal stil te liggen”, zegt facilitair coördinator Louise Timmer. Met Prominent Vitaal probeert ze de collega’s daarom weer aan het bewegen te krijgen. Dat gaat echter niet altijd zonder slag of stoot.

“Toen ik begin dit jaar bij Prominent kwam werken, waren alles winkels vanwege corona gesloten. Een groot deel van de werkzaamheden op het hoofdkantoor viel weg en dat bood ruimte voor nieuwe projecten”, vertelt Timmer. “Ik kwam uit de horeca waar ik altijd veel liep, dus ik dacht: ik ga nu op kantoor zitten, maar het is niet de bedoeling dat ik daar ineens vijf kilo aankom. Zo kwam ik op het idee om iets met vitaliteit te doen.”

In haar zoektocht om een enquête uit te zetten onder de kantoormedewerkers van Prominent, kwam Timmer de scan voor medewerkers van Vitaal Bedrijf tegen. Daarmee stuitte ze meteen ook op haar eerste uitdaging: hoe zorg je ervoor dat zoveel mogelijk mensen de scan invullen? “Er is bij ons een duidelijke splitsing tussen heel sportieve en gemotiveerde mensen en mensen die totaal geen kennis van sport of gezonde voeding hebben. Die laatste groep wil je juist meekrijgen. Veelgehoorde excuses om de scan niet te doen, waren: ‘Ik heb geen tijd’ en ‘Ik ga hem niet invullen, want mijn resultaat is vast heel slecht’. Er was ook iemand die zei: ‘Als ik de scan invul, haal ik het resultaat van het bedrijf zo naar beneden’.  

Uiteindelijk vulden 57 van de tachtig collega’s met voornamelijk een zittend beroep de medewerkersscan in, maar die fase kostte Timmer meer tijd dan ze wilde. “Ik heb vaak reminders gestuurd en mensen één op één gesproken om ze ertoe te zetten. Dat was best frustrerend. Ik heb het belang van persoonlijke benadering van tevoren onderschat.”

Shockerend
Nadat de scanfase was afgerond, vroeg Timmer een adviesgesprek aan bij Vitaal Bedrijf. “Het is toch een vak apart om die resultaten uit te lezen en daar conclusies aan te verbinden. Dat hebben zij gedaan. Door hun gestructureerde informatie wisten we meteen met welke onderdelen we direct aan de slag moesten. Het meer bewegen, maar ook de voeding in het restaurant. Dat vond ik heel fijn. Het heeft ons veel werk uit handen genomen.“ 

Zoals Timmer al vermoedde, wees de scan uit dat de kantoormedewerkers veel te veel aan hun stoel waren gekluisterd. “Het was best shockerend. Ruim 77 procent van de mensen voldeed niet aan de beweegnorm.” Daarnaast zagen mensen graag verbeteringen bij de lunch en waren er nog best veel collega’s die rookten. Verder bleek dat veel medewerkers wel wilden sporten, maar dat ze de motivatie in de vorm van een vergoeding of tijd misten bij Prominent.

Om erachter te komen of er animo voor een fietsplan en bedrijfsfitness was, is in samenwerking met HR een vervolgenquête uitgezet, vertelt Timmer. “Een deel van onze mensen woont te ver van kantoor om op de fiets te komen, maar collega’s die wat dichterbij wonen blijken wel interesse te hebben in een fietsplan, waarmee ze met een belastingvoordeel een nieuwe fiets kunnen kopen. Daarvan bekijken we nu de opties.”

“Daarnaast gaan we de kosten in kaart brengen voor korting op abonnementen bij bestaande fitnessscholen en voor een fitnessruimte bij ons in het pand. We hebben een ruimte over die nu wordt gebruikt als opslag, maar daar kunnen we eventueel fitnessapparaten neerzetten. Een eigen fitness is wel een investering, maar een maandelijkse korting op een fitnessschool is dat ook. Daarom is het van belang te onderzoeken of deze investeringen uiteindelijk leiden tot minder verzuim en energiekere medewerkers.”

Snel veranderingen
In het bedrijfsrestaurant zijn inmiddels al de eerste stappen gezet naar een gezondere lunch. “Onze medewerkers zijn erg tevreden over de lunch - ze geven het een 8,5 - maar hebben ook aangegeven dat het vaak te lekker is, waardoor ze te veel eten. We hebben bij Prominent de luxe van een eigen kok, dus konden we heel snel veranderingen doorvoeren. We gebruiken nu meer volkorenproducten, hebben de saladebar weer geopend en maken de specials gezonder. De gezonde keuzes zijn vooraan gezet in het buffet en de ongezondere achteraan. Voorheen hadden we alleen toetjes als cheesecake of panna cotta, maar nu bieden we ook smoothies en gesneden fruit aan.”

Voor wat betreft het roken, vinden de meeste medewerkers dat het de eigen verantwoordelijk is van de roker zelf, blijkt uit de vervolgenquête. “We kunnen natuurlijk niemand dwingen te stoppen met roken, maar we kunnen het wel zo veel mogelijk ontmoedigen”, stelt Timmer. “Het roken wordt nu nog gefaciliteerd met rookzuilen aan de zijkant van het pand. Wellicht moeten we die verder weg zetten. Dat is iets om over na te denken.”

Volgens Timmer zijn er allerlei dingen te bedenken om de collega’s op korte termijn al in beweging te krijgen, zonder dat dat meteen veel hoeft te kosten. Een voorbeeld: “We zijn op het hoofdkantoor bezig met een project om afval te scheiden en daar kunnen we vitaliteit in meenemen. In plaats van dat iedereen drie soorten prullenbakjes bij zijn bureau krijgt, kunnen we ook kiezen voor één afvalpunt waar mensen naartoe moeten lopen? Hetzelfde geldt voor de koffiezetapparaten. Ga je die op meerdere locaties zetten of komen ze op één plek?” 

Vooralsnog richt Timmer zich met Prominent Vitaal vooral op bewegen en gezonde voeding, maar de mentale kant van vitaliteit komt zeker ook nog aan de orde, zegt ze. “Dat vergt alleen iets meer denkwerk en we willen nu alvast een start maken, omdat het anders te lang duurt voor er iets gebeurt nadat de mensen de scan hebben ingevuld.” 

Vitaliteitsteam
Nu de 42 Prominent-winkels weer open zijn en Timmer haar taken als facilitair coördinator heeft opgepakt, heeft ze minder tijd om zich op Prominent Vitaal te richten. “Dat is jammer, want ik had al meer stappen willen zetten. Daarom denk ik dat het goed is om een vitaliteitsteam op te zetten. Wij hebben op elke afdeling wel een megasportieveling zitten die als kartrekker voor de rest zou kunnen fungeren.”

Of ze dat team zelf als een soort vitaliteitsmanager zou willen aansturen, weet ze nog niet. “Aan de ene kant lijkt het me heel leuk om dat samen te doen met een groep enthousiaste mensen, maar je hebt ook altijd te maken met een groep die er geen zin in heeft. Of ik daar nu positieve energie van krijg, weet ik niet”, lacht Timmer. “Wat ik wel weet, is dat werken aan vitaliteit tijd en aandacht nodig heeft. Zodra je de teugels laat vieren, ga je zo weer terug naar de originele staat.”