'Ik sta met mijn poten in de klei en haal veel informatie naar boven'

“Een bakje fruit neerzetten of een foldertje neerleggen kan iedereen wel, maar het belangrijkste is dat je in verbinding bent met je personeel.” Volgens Owen van Dongen, KAM-manager (Kwaliteit, Arbo en Milieu) en Veiligheidskundige bij Heko Vastgoedonderhoud in Den Haag, moet je daar als werkgever “gewoon” tijd in investeren. 

Heko Vastgoedonderhoud kreeg onlangs het Vignet Vitaal Bedrijf, nadat het met succes een begeleidingstraject van Vitaal Bedrijf had afgerond. Een initiatief van SUSAG, Stichting (Uitvoeringsregelingen voor het Schilders-, Afwerkings-, Vastgoedonderhoud- en Glaszetbedrijf) om medewerkers in die sector zo gezond en vitaal mogelijk aan het werk te houden tot aan hun pensioen. “Ik had een heleboel ideeën en vond het vooral fijn dat ik daarover met collegabedrijven kon sparren”, aldus Van Dongen. “En ik heb weer nieuwe ideeën bij hen opgehaald en zij ook bij mij.”

Het traject sloot volgens hem mooi aan bij Heko’s initiatief om een Sociaal Medisch Team op te zetten. Dat team, bestaande uit de algemeen directeur, officemanager, hoofd administratie en hijzelf, komt sinds februari elke maandag bijeen om het verzuim te bespreken. “Als wij merken dat collega’s vaak ziek zijn of niet goed in hun vel zitten, gaan we met ze in gesprek en kijken we hoe we ze kunnen helpen. Zo proberen we preventief sociale en fysieke problemen uit de organisatie te halen.”

Poten in de klei

Zelf gaat Van Dongen vanuit zijn functie geregeld op pad en spreekt hij medewerkers op locatie, voornamelijk schilders en timmerlieden. Hij haalt daar onder meer op hoe ze zich voelen, of ze iets nodig hebben en of ze nog op hun plek zitten. “Het klinkt misschien cliché, maar ik sta altijd met mijn poten in de klei. Ik doe mijn werkschoenen aan, ga de steiger op en klets met iedereen. Het maakt me niet uit waar je vandaan komt of welke opleiding je hebt. Wij hebben een heel platte organisatie. Dat is zo belangrijk. Daardoor haal je veel informatie naar boven en kun je zaken vroegtijdig in de kiem smoren.”  

Van Dongen is zich ervan bewust dat medewerkers niet altijd het achterste van hun tong zullen laten zien, bijvoorbeeld omdat ze geen privézaken met hem willen bespreken. “Maar als ik al twee of drie medewerkers kan helpen, is dat voor mij al een grote winst. We hebben de laatste maanden verschillende collega’s op weg geholpen, dat geeft echt een onwijs goed gevoel.”

Patat en taart

Van Dongen zette bij aanvang van het SUSAG-traject de scan voor medewerkers van Vitaal bedrijf uit onder de ongeveer 75 mensen bij Heko. “De ideale tool om het net mee op te halen. Het verwonderde me echt dat er zoveel animo voor was. 20 tot 25 procent van de medewerkers heeft de  scan ingevuld. Dat is echt wel veel, zeker omdat we veel schilders en timmermannen in dienst hebben en die willen gewoon lekker met hun werk bezig zijn. Zij hebben doorgaans niet zoveel zin in randzaken. Maar het is juist wel belangrijk dat we deze jongens te horen krijgen. Zij hebben namelijk vaak andere wensen dan de collega’s op kantoor.”

“Wat ons opviel uit de scan is dat gezonde voeding een belangrijk thema blijkt te zijn. Dat hadden we totaal niet verwacht, want de jongens op locatie eten graag patat en taart. Op kantoor hebben we elke dag al vers fruit staan en nu blijkt dat de schilders en timmerlieden dat dus ook wensen. We zijn nu iets aan het opzetten om ook in de keten fruit neer te zetten.” Uit de scan bleek ook dat medewerkers van Heko meer willen bewegen buiten het werk. “We gaan kijken of we iets kunnen doen om beweging buiten werktijd te stimuleren en of er onderling loop- of fietsgroepjes kunnen komen.”

Omdat in de bouw en dus ook bij Heko een flink percentage van de mensen rookt, wordt binnenkort begonnen met een antirookcampagne. “Er zijn folderpakketten bij het Trimbos-instituut besteld en we bekijken nog hoe we dit verder kunnen stimuleren. De folders gaan de keet in. Het is niet zo dat ik iedereen wil verplichten te stoppen met roken. Dat is nog steeds iemands eigen keuze, maar we willen er wel handvatten voor geven. En ook hier geldt: als het door deze campagne maar één of twee mensen lukt om te stoppen met roken, is mijn doel al bereikt.”

Persoonlijke ontwikkeling

Een belangrijke pijler bij Heko is het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling. Een mooi voorbeeld daarvan is medewerker Roel van der Pot, die anderhalf jaar geleden voornamelijk als uitvoerder van kleine projecten bij het bedrijf kwam. “Maar doordat Heko zo gigantisch groeide als organisatie, werden de kleine projecten schaars en kreeg ik veelal grote projecten. Dat was minder mijn ding, want ik miste de afwisseling van die kleinere projecten”, vertelt hij. “Ik was niet meer gelukkig in mijn werk en had best wel wat stress. Ik heb een paar keer met Owen gesproken en die had al snel door dat het niet al te lekker met me ging.”

“Ik heb Roel in die gesprekken gevraagd wat hij nu echt leuk vond”, vult Van Dongen hem aan. “Uiteindelijk bleek zijn interesse bij de veiligheidskant te liggen, dus bij wat ik ook doe. Ik had eigenlijk iets te veel werk en heb geregeld dat hij mij de helft van zijn werktijd kan assisteren.” Van der Pot vult aan: “Toen de mogelijkheid voorbijkwam om de veiligheidskant op te gaan, iets waar ik tijdens projecten ook al erg mee bezig was, was dat voor mij een uitgelezen kans.”

“Je kunt drie dingen doen”, zegt Van Dongen. “Iemand wegsturen, iemand laten verzanden in werk dat hij niet leuk vindt of iemand in zijn kracht zetten. Dat laatste hebben we bij Roel gedaan en dat doen we bij meer collega’s. Als ze in een andere functie beter uit de verf kunnen komen, dan moet je dat met beide handen aanpakken. Het is ook voor ons als organisatie belangrijk om goede mensen binnen te houden, want goed personeel is gewoon heel moeilijk te vinden. Dit is een win-winsituatie.” Daar is Roel het roerend mee eens. Hij is naar eigen zeggen helemaal opgeleefd sinds hij andere werkzaamheden heeft bij Heko.