Ook kennisoverdracht en veiligheid horen bij een vitaal bedrijf

Ook kennisoverdracht en veiligheid horen bij een vitaal bedrijf

“Wat er ook uit zo’n scan komt, alleen al het invullen ervan zet je medewerkers aan het denken over hun eigen leefstijl.” En dat is volgens Brenda Zwinkels-Van Vliet, mede-eigenaar van Van Vliet Caravans BV in Wateringen, een belangrijke eerste stap op weg naar een vitaal bedrijf. “Het zorgt voor een stukje bewustwording, het maakt iets los bij je medewerkers en daardoor krijg je ze sneller mee.”

Eind 2021 deden de vaste medewerkers van Van Vliet Caravans BV de scan voor medewerkers via de website van Vitaal Bedrijf. “We hebben hier gelukkig niet veel verzuim, maar we wilden onze mensen uitdagen om wat bewuster met hun gezondheid om te gaan. Ik doe dat zelf ook en het leek me goed dat in ons bedrijf in te brengen”, vertelt Zwinkels-Van Vliet, die de medewerkers tijdens de kerstborrel van dat jaar heeft ingelicht over de vitaliteitsplannen bij Van Vliet Caravans BV. 

Zwinkels-Van Vliet vormt samen met twee collega’s op kantoor een soort van vitaliteitsteam, maar dat betekent niet dat de medewerkers niets hebben te zeggen over de invulling van het vitaliteitsbeleid. “Integendeel, we doen dit met elkaar. We laten onze mensen graag meedenken, omdat ze dan veel sneller en beter begrijpen waarom dit een belangrijk thema is binnen ons bedrijf. Het vergroot de betrokkenheid.“

Vers fruit en ‘minisportschooltje’

Het eerste jaar stond vooral in het teken van voeding en bewegen, want op die leefstijlgebieden kon volgens de scan wel wat verbeterd worden. De koekjes en frisdranken gingen de deur uit en daarvoor in de plaats is er gefilterd water beschikbaar en wordt er wekelijks vers fruit geleverd bij het bedrijf, dat voor iedereen gratis is. 

“Tuurlijk, er komt nog wel eens iets ‘lekkers’ op tafel als er iemand jarig is of als een klant iets meeneemt, maar het is niet meer standaard in huis. En onze medewerkers zijn ook vrij om mee te nemen wat ze willen naar het werk, maar om die koekjes en frisdrank nu gratis aan te bieden en te promoten als werkgever, daar wilden we vanaf. Dan geef je namelijk ook niet het goede voorbeeld.” Sommigen vonden dat volgens Zwinkels-Van Vliet wel jammer, maar over het algemeen werd deze ‘gezonde verandering’ goed ontvangen. 

Sinds oktober hebben de medewerkers van Van Vliet Caravans BV een ‘minisportschooltje’, zoals Zwinkels-Van Vliet het zelf noemt, tot hun beschikking. Voorheen de garage van haar broer, die naast het bedrijf woont, maar inmiddels omgebouwd tot fitnessruimte. “Er staan een fiets, roeiapparaat en gewichten. Eigenlijk alles wat je maar nodig hebt. Eén à twee keer per week trainen onze monteurs er op een vast tijdstip en mijn broer en ik maken er zelf ook gebruik van.“

De sportschool

Uitleg over pakjes en zakjes

Daarnaast worden er maandelijks activiteiten georganiseerd, waarbij het iedereen vrij staat om daaraan mee te doen. “We hebben een groepsapp waarin we aankondigen wat er die maand op het programma staat. Zo zijn we vorig jaar een keer gaan kickboksen en was er een maand waarin we elke maandag smoothies hebben gemaakt voor iedereen. Ook is er een keer een diëtiste langs geweest en iemand die uitleg gaf over wat er allemaal op pakjes en zakjes staat en waar je daarbij op moet letten.”

“Wat voeding betreft gaat iedereen uiteindelijk zijn eigen gang”, vervolgt Zwinkels-Van Vliet. “Maar ik denk dat we onze medewerkers wel wat bewustwording hebben meegegeven. Er wordt dankbaar gebruikt gemaakt van het fruit en de witte boterhammen zijn er nu negen van de tien keer uit. Sommigen namen voorheen elke dag appelsap mee naar het werk. Dat zien we nu ook veel minder gebeuren. Het lijken misschien kleine stapjes, maar er is duidelijk iets veranderd.” En ook het feit dat er onderling gesproken wordt over het onderwerp vitaliteit, ziet ze als een positieve ontwikkeling. 

Kennisoverdracht

Zwinkels-Van Vliet en haar team zijn zich ervan bewust dat vitaliteit niet alleen gaat over gezonde voeding en bewegen, maar ook over ontwikkeling. Daarom staat dit jaar in het teken van kennisoverdracht. Zo hebben de dames op kantoor een ochtend meegelopen in de werkplaats om beter te begrijpen waar de collega’s mee bezig zijn en is iemand van de stalling bij een andere stalling gaan kijken om de eigen collega’s daar later over te vertellen. Een andere medewerker is zich gaan verdiepen in cybercriminaliteit en heeft zijn kennis aan de rest overgedragen. 

“Maar ook veiligheid maakt onderdeel uit van vitaliteit”, stelt Zwinkels-Van Vliet. “Daarom hebben we dit jaar al extra aandacht besteed aan veiligheid op de werkvloer. Vanuit de BOVAG zijn er twee sessies geweest over veilig werken en ook onze eigen bhv’er heeft het een en ander verteld. Later dit jaar doen we nog een EHBO-training en laten we het ontruimingsplan zien.”    

Behalve bewustwording bij de medewerkers en kennis op allerlei gebieden hebben de vitaliteitsinspanningen Van Vliet Caravans BV ook nog iets anders opgeleverd, namelijk het Vignet Vitaal Bedrijf. “We hebben een heel vast team, dus voor het aantrekken van nieuw personeel hebben we het vignet niet nodig, maar je straalt er wel mee uit dat je goed voor je personeel zorgt. En dat zegt iets over het bedrijf zelf.”