‘We worden niet betutteld in gezond eten, maar juist in ongezond eten’

Vitaal Bedrijf werkt samen met een aantal experts die dagelijks met vitaliteit bezig zijn. Zij beschikken over de laatste wetenschappelijke inzichten en adviseren ons over effectieve vitaliteitsprogramma’s. Op welke manier kunnen zij bedrijven helpen om vitaliteit op de kaart te zetten en welke plek heeft dit onderwerp eigenlijk in hun persoonlijke leven?

Een gesprek met Valérie Klostermann, senior projectmanager bij het Voedingscentrum. Deze instelling wordt gesubsidieerd door de overheid en richt zich op gezond, veilig en duurzaam eten. Om dat makkelijker te maken, zet het Voedingscentrum in op het gezonder en duurzamer maken van de eetomgeving.

Wat kan het Voedingscentrum betekenen voor mkb-bedrijven?

“Wij informeren werkgevers over hoe ze een omgeving kunnen creëren die het voor medewerkers makkelijker maakt om gezondere en duurzamere voedingskeuzes te maken. Op de website van Vitaal Bedrijf staan quick wins en tips over hoe je dat kunt doen. En op de site van het Voedingscentrum hebben we een onepager met eerste stappen die mkb-bedrijven kunnen zetten. Kleinere bedrijven hebben meestal geen contractcatering, maar als ze catering in eigen beheer hebben of lunches organiseren, kunnen ze de bestellijst voor de supermarkt in stappen steeds gezonder en duurzamer maken. Denk daarbij aan het aanbieden van volkoren of bruin brood, gezond beleg, zoals rauwkost of 30+-kaas, en zuivel in een magere of halfvolle variant. 

Een makkelijke tool om te weten te komen wat de gezondere keuze is, is de ‘Kies ik Gezond?’-app. Daarin kun je checken of de voedingskeuze die je maakt wel binnen de Schijf van Vijf valt. Vitaal Bedrijf is voor ons een mooi platform om mkb-bedrijven te bedienen en te voorzien van informatie.”

Wat zijn voor bedrijven de grootste obstakels om met dit onderwerp aan de slag te gaan?

“Dat gezond eten door veel bedrijven wordt gezien als iets dat volledig in de privésfeer ligt. Daar bemoei je je niet mee, wordt vaak gedacht. Maar de werkgever heeft op allerlei terreinen de verantwoordelijkheid als het om een gezonde werkomgeving gaat en daar is de eetomgeving er één van.
Bovendien wordt het ons in het dagelijks leven juist voortdurend moeilijk gemaakt om gezondere en duurzamere keuzes te maken. Dus een werkomgeving die dat makkelijker maakt, zou enorm helpen. Als kennispartner van Vitaal Bedrijf willen we bijdragen aan de bewustwording van mkb-bedrijven over hun rol in de gezondheid van medewerkers.”

Als je morgen de eerste stap wil zetten met vitaliteit, wat moet je dan doen als bedrijf?

“De makkelijkste eerste en goede stap is het gratis aanbieden van werkfruit. Veel mensen komen niet aan hun aanbevolen twee porties fruit per dag. Als het fruit op het werk voor het oppakken ligt, wordt dat een stuk makkelijker. En doe dat dan bij voorkeur door tegelijkertijd de snacks met veel suiker en/of vet juist minder toegankelijk te maken.

Ons brein is ingericht op een voorkeur voor zoet en vet. Dat is onze evolutionaire bagage. En we denken vaak dat we heel overwogen keuzes maken, maar we doen juist heel veel op de automatische piloot. Dat betekent dus dat je voor de bijl gaat voor alles wat makkelijk te pakken is en voorziet in je behoefte. Je moet gewoon geholpen worden bij het maken van die gezondere en duurzamere keuzes, want je brein werkt nu eenmaal heel impulsief bij eten.”

Wat is volgens jou de grootste fabel rondom dit onderwerp?

“Dat je wordt betutteld en belemmerd in je vrije keuze als het aanbod van eten en drinken gezonder wordt gemaakt. Op dit moment worden we juist constant betutteld naar ongezond en niet duurzaam eten. Er is nauwelijks gezond aanbod. Als je bijvoorbeeld kijkt naar wat er in de supermarkt ligt, zit 80 procent niet in de Schijf van Vijf. Hoe gek is het dan dat we heel vaak ongezonde keuzes maken? Als je eenmaal doorhebt wat er gebeurt, zie je dat je niet wordt betutteld in gezond eten, maar juist andersom in ongezond eten.”

Wat doe je zelf om vitaal te blijven?

“Ik doe drie keer in de week aan baanatletiek en wandel veel met de hond. Als ik thuis werk heb ik weleens de neiging om maar door te blijven gaan, maar mijn hond belemmert mij daarin. Ik moet toch met hem gaan wandelen en dat is een goede stok achter de deur. Ik merk dat het heel goed helpt om mijn hoofd leeg te maken. Dat wandelen ontspant me.

Op kantoor probeer ik regelmatig met collega’s te gaan wandelen tijdens de lunch, maar dat zou ik nog best iets vaker kunnen doen. Wat eten betreft gaat het mij vooral om de dagelijkse gewoontes. Daarin maak ik vaak gezondere en duurzamere keuzes. Ik mag best een keer een snack of een pizza, maar niet te vaak. En als ik een snack neem, pak ik niet gelijk de hele zak of reep, maar doe een afgemeten portie in een bakje. Dat helpt om niet achteloos alles naar binnen te werken. Het zijn van die kleine trucjes om wat gezonder te doen.

Mijn man en ik koken graag en maken alles zelf. Dus geen pakjes en zakjes. Zo weet je precies wat je binnen krijgt. Ik maak zelfs mijn eigen brood. Dat is meer een hobby dan dat ik het doe voor de gezondheid. En ik vind mijn eigen brood gewoon lekkerder. Ik denk dat ik gemiddeld wel langer in de keuken sta dan anderen, maar ik vind koken leuk en het ontspant me.”

Zoek op deze pagina naar partners voor gezonde en duurzame voeding.